Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Activiteiten

Activiteiten 2018

NIEUW OPLEIDINGSTRAJECT: ONTWERP NIEUWE DIENSTEN EN AFZETMARKTEN

Klanten worden steeds veeleisender. Je moet als fotograaf en ondernemer steeds meer rekening houden met de nieuwe eisen en verwachtingen van klanten en gebruikers, en relevante diensten aanbieden. Door je dienstverlening samen met je doelpubliek én vanuit hun noden te ontwerpen kan je tot een nieuw aanbod en toegepaste oplossingen komen.

Kruip in de huid van je klanten en krijg inzicht in hun ervaringen! Maak kennis met verschillende tools en methodieken om het hele traject dat de klant aflegt vanaf het eerste tot het laatste moment waarop de klant in contact is met jouw dienstverlening in kaart te brengen. 

Leer cruciale contactmomenten (h)erkennen, hoogte-en laagtepunten in de beleving identificeren en nieuwe noden en behoeftes van klanten kennen. Zo leer je op en andere manier kijken naar je zaak en creëer je een groter commercieel draagvlak door in te spelen op werkelijke uitdagingen van je (potentiële) klanten. 

1.    Ontwikkel empathie voor je doelgroepen:

 • Wie zijn onze klanten en wat willen ze?
 • Welke problemen kunnen fotografen voor hen oplossen?
 • Welke soorten klanten kan je onderscheiden?
 • Welke noden hebben klanten van fotografen waar momenteel nog geen oplossing voor bestaat?
 • Wat is de huidige vraag van andere doelgroepen?
 • Welk type klanten zou je nog willen hebben en waarom bereik je ze vandaag niet?
 • Wat kunnen we leren van trends en andere sectoren?
 • Hoe kunnen we inspelen op opportuniteiten en trends om nieuwe klanten en afzetmarkten te ontdekken? 

 

2.   Ontwerp nieuwe diensten en een optimale klantenervaring:

 • Welke contactmomenten heb je als fotografen met je klanten en welke zijn cruciaal in een optimaal traject?
 • Wat kunnen we leren uit onze bevindingen (observatie, interviews, ea)?
 • Welke beleving heeft de klant echt?
 • Welke opportuniteiten laten fotografen liggen?
 • Waar liggen nog nieuwe opportuniteiten? 

 

3.   Van idee naar nieuwe dienst/product in de praktijk:

 • Voor welke uitdaging zoeken we een oplossing?
 • Welke diensten/producten kan jij aanbieden om een oplossing te bieden?
 • Hoe creëer ik een business case die werkt?
 • Welke acties moet ik nemen?
 • Wanneer moet ik bijsturen?

 

Op het einde van deze intensieve trainingen ben je in staat om nieuwe dienstverlening te ontwikkelen op basis van die noden en er een business case rond uit te werken.

Na 6 maanden houden nog een opvolgworkshop om de business cases te evalueren.  Hoe ver staat het met de uitwerking? Wat werkt er wel? Wat niet? Welke aanpassingen zijn er nodig? Wat leert de ervaring van onze collega’s ons?

Praktisch

Datum: eerste sessie op donderdag 7/2/2019 van 14u tot 19u. Volgende sessies telkens om de 3-4 weken en in afstemming met de groep. 

Locatie: Ernest Claesstraet 16, 2050 Linkeroever Antwerpen

Deelnemen: 3 opleidingsdagen van min. 5 u en een opvolgsessie na 6 maanden. Alle workshops documentatie en catering inbegrepen. Opleiding voorbehouden voor vakfotografen die min. 3 jaar fulltime met fotografie of aanverwanten (opleidingen, video, grafische vormgeving, etc) bezig zijn. Aantal deelnemers beperkt.  Reserveer nu jouw plaats door een mail te sturen naar fotografen@unizo.be

Prijs: 450€ excl BTW. Indien je betaalt met KMO-portefeuille, betaal je slechts 270€ excl BTW! (jij betaalt 60%, namelijk 270€ en de overheid de overige 40%, namelijk 180€).

LERENDE NETWERKEN | nieuwe thema's en data

Van januari tot november 2019

Als vakfotograaf heb je weinig tijd, wil je liefst zoveel mogelijk return op korte termijn. Informatie vind je genoeg op het internet. Theoretische opleidingen kan je overal volgen. Maar waar het vaak misgaat is praktische ervaringsuitwisseling, concrete tips, het uitvoeren van inzichten. Dit is waar we met het Lerend Netwerk voor Fotografen vanaf januari 2019 op inzetten.

In een lerend netwerk ga je met een ervaren coach op zoek naar nieuwe inzichten, oplossingen of werkwijzen voor een bepaald thema of meerdere kennisgebieden. Afhankelijk van het thema kan je nieuwe technieken leren of een nieuwe manier van kijken bevorderen.

De kracht van het lerend netwerk is dat de deelnemers in een veilige omgeving kennis en ervaringen uitwisselen en dat ze naast nieuwe inzichten, ook inspiratie en nieuwe contacten verwerven. De sessies vullen de deelnemers samen in met de experts volgens de noden en behoeften die ze ervaren op de werkvloer. Hierdoor wordt de rode draad én de inbreng van alle deelnemers duidelijk bewaakt. De coaches hebben de nodige ervaring en competenties om elke deelnemer actief te betrekken, te netwerken en ervaringen uit te wisselen.


Wat mag je verwachten?

 • een reeks van 5 boeiende namiddag- of avondsessies
 • start vanaf januari 2019, de volgende data worden in overleg gepland
 • tussen januari en november
 • in kleine groep met 8 tot 12 ondernemende vakfotografen
 • relevante ervaringen delen
 • nieuwe inzichten verwerven, aangevuld met de inhoudelijke expertise
 • van een coach en expert(en)
 • efficiënt aan de slag gaan met nieuwe inzichten én je netwerk verder uitbouwen
 • dit alles voor slechts 360 euro all-in excl btw, niet-leden betalen 490 euro all-in excl btw 


Digitale Marketing

Tijdens dit traject ga je op basis van een concrete strategie op zoek naar meer resultaat met jouw site en sociale media. Dit unieke traject , op maat van de beroepsfotograaf, laat je aan de hand van 10 oefeningen nadenken over hoe je meer omzet kan genereren dankzij een website, e-mail en de diverse sociale media kanalen.

Na 5 avonden, met elke avond 2 heel praktische oefeningen krijg je het volgende resultaat:

 • Een meetbare doelstellingen en een concrete strategie voor al uw online acties.
 • TO DO lijst, ingedeeld in prioriteiten, voor het versterken van uw site, online campagnes en sociale media acties.
 • Zoektermenlijst om op te scoren in de zoekrobots.
 • Actiestappen om de inhoud van uw site te optimaliseren voor de zoekrobots.
 • Technieken die u helpen meer te halen uit sociale media.

Begeleid door ervaren en professioneel expert Lieven Van de Velde. Start dinsdagavond 22 januari 2019. Trajectdata: dinsdagavonden 5/2; 19/2; 12/3 en 26/3


Het maken van korte bedrijfsfilms (beginner en gevorderden)
Vijf stimulerende sessies begeleid door een ervaren en gepassioneerde foto- en videograaf, Raf Lehaen.

Traject Beginners: maandag 29 april dagopleiding; dinsdagavond 7 mei en maandag 13 mei dagopleiding.

Traject Gevorderden: donderdagavond 12 september + weekend: 29 en 30 september


Lichtopstellingen in de studio of op locatie (beginner en gevorderden)

Tijdens dit opleidingstraject krijg je inzicht in lichtopstellingen en ga je zelf aan de slag met licht om een beter resultaat te krijgen.

Begeleid door enthousisast en ervaren fotografenduo 2 Photographers: Paul gheyle en Jürgen De Witte. Startdatum nog te bepalen.

Van passie naar professioneel fotobedrijf
Vijf inspiratiesessies voor recent gestarte fotografen die professioneel willen groeien. Met als topics: Business modellen, marketing, presentatie, prijsbepaling, licht … Begeleid door een fotografen- en ondernemerscoach duo Hilde Peetermans en Luk Collet. Startdatum nog te bepalen.

Dit Lerend Netwerk voor recent gestarte fotografen kost slechts 250 euro all-in excl btw.

Het aantal deelnemers is beperkt!

Info en inschrijvingen
Mieke Coppieters
M: 0496 71 10 59 | E: fotografen@unizo.be  
Luk Collet
M: 0478 67 91 91 | E: luk.collet@unizo.be 

  

DIGITALE MARKETING

Workshop: 'Promoot jezelf online' 18 december 2018

Digitale marketing is in veel gevallen een belangrijk startpunt voor jou als fotograaf om nieuwe klanten en opdrachten binnen te halen. Social media lijken ontworpen voor fotografen en creëren vele nieuwe opportuniteiten, maar ook nieuwe uitdagingen. Er is een overvloed aan platformen waarop je je als fotograaf bekend kan maken en er komen er steeds bij, maar hoe werken ze juist, welke zijn nu het beste en welk(e) platformen passen het best bij jouw dienst, stijl en merk?  

Leer in deze praktische workshop digitale marketing inzetten en voor jou werken meer omzet generen. Zet jezelf als merk op de kaart en krijg meer naamsbekendheid dankzij je website, e-mail en de diverse sociale media kanalen. Krijg inzicht in hoe zoekmachines werken en hoe ze daar op kunnen inspelen zodat hun website sneller gevonden kan worden.

Deze workshop is een voorproefje voor een lerend netwerk rond digitale marketing dat we volgend voorjaar lanceren.

Praktisch

Datum: dinsdag 18/12 19u00-22u30

Locatie: La Motte, Sint-Ulriks-Kapelle

Deelnemen: stuur een bevestiging naar fotografen@unizo.be 

Prijs:

 • Leden: 65€
 • Niet-leden: 95€

Masterclass met Andy Hens in Dortmund

10-12 december 2018

Programma:

De Masterclass van Andy Hens laat zich beschrijven als inspirerend, intensief, creatief, leuk en op maat! Andy behaalde reeds 2 MQEP’s en is een zeer begeesterende docent, thuis in verschillende disciplines (illustrative & fine arts, commercieel, portret, etc). Het programma wordt opgemaakt op basis van de specifieke vragen van de deelnemers.

Indien je interesse hebt, laat per kerende maar weten wat jullie graag behandeld willen zien (kan van portret over product tot architectuur, interieur...) De volledig uitgeruste studio in Dortmund is de perfecte plek om allerlei zaken uit te proberen. Onderstaand geven we enkele suggesties en voorbeelden van vragen van vorige groepen.

Gezien de deelnemers individueel begeleid worden, werken we met een kleine groep. Plaatsen zijn beperkt! Snel inschrijven is dus de boodschap!

Getuigenissen:

 • Ik ben sinds gisterenavond thuis van de workshop in Dortmund en ik ben zeer enthousiast. Andy is een fantastische kerel. Ik heb veel van hem geleerd, hij is enorm gedreven en geen moeite was hem te veel voor ons! Als het van mij afhangt, neem ik later graag opnieuw deel.” S.V.
 •  "Wow geweldige tweedaagse meegemaakt gegeven door een man met kennis van zaken.” B.K.
 • “Heel veel bijgeleerd. Voor mij een echte opfriscursus. Ook veel geleerd en genoten van de onderlinge contacten.” M.P.
 • “Interessante toepassingen. Een echte aanrader.” S.H.
 • “Heel veel kennis opgedaan op vlak van materiaal gebruik.” L.C.


Suggesties Masterclass Andy Hens:

Bij wijze van voorbeeld enkele vragen van de groep die vorige masterclasses bij Andy volgden:

 • Experimenteren met het creëren van boeiende achtergronden voor portretfotografie. Hoe maak je met je belichting een andere achtergrond (vlekken, strepen, etc).
 • Nabewerking en voorbereiden van foto’s voor grote prints (muur in winkel of billboards) in Lr en Ps.
 • Technieken om composiet beelden te maken in Ps, andere achtergrond of studio portret in andere omgeving integreren zoals vb Joel Grimes doet.
 • Productfotografie: werken met glanzend materie (hoog glanzende plastic- metaal) zoals keukenrobots, servies, bestek: bekomen van glanzend effect in fotografie met zo weinig mogelijk postproductie .
 • Portret-model:
  • werken met gekleurde filters op witte achtergrond
  • dubbele opnames voor ghosteffect
  • strobbofotografie om snelbewegende onderwerpen vast te leggen
  • uitlichting bij greenkey
  • oefening op haren uit een BG verwijderen en huid verzachten: boudoir en beauty afwerking (soft skin, maar geen Barbieface)
 • Nabewerking:
  • colortoning huidtinten
  • algemene colortoning landschappen / achtergronden om bepaalde sfeer te scheppen


Data masterclass:

Aankomst: maandag in de namiddag/vooravond 10 december 2018 in Dortmund.
De opleiding start op dinsdag 10 december 2018 om 9 uur.
Woensdag 12 december 2018 volgende sessies: einde rond 17.00 uur.

Deelname

2 dagen intensieve opleiding + portfoliobespreking, 2 overnachtingen, 2 ontbijten, drank tijdens de dagopleiding en 2 lunches zijn in de deelnemingsbijdrage begrepen.
Indien interesse stuur een mail aan fotografen@unizo.be.
Je deelname is definitief na overmaking van 360 € + 75,60 € btw = 435,60 € op rekening van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen BE 69 4263 1674 4178 met vermelding ‘deelname Dortmund met Andy Hens’.
Na ontvangst van uw bijdrage wordt u een factuur als fiscaal attest overgemaakt.

MASTERCLASS | FOODFOTOGRAFIE

Maandag 22 oktober

Het fotograferen van eten en dranken

Begeleiding: Joris Luyten

Bijkomende info: Mieke Coppieters
M: 0496 71 10 59 - E: fotografen@unizo.be 

Je leert hoe je met minimale investeringen kwalitatieve foto’s kan maken van dranken zoals bier, gin, wijn… Foodfotograaf Joris Luyten doet het je voor en geeft je handige tips. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. Je wordt begeleid bij de juiste plaatsing van het licht en het hele proces.

Joris heeft 30 jaar ervaring als culinaire fotograaf. Magazines, uitgevers boeken, restaurants, top chefs behoren tot zijn opdrachtgevers. Naast productfotografie in zijn studio heeft hij veel opdrachten op locatie in binnen- en buitenland. Hij coördineert het project ‘FOODPRINT’ en was actief als jurylid op het internationale Food Photo Festival. In februari begeleidde hij ons in een opleiding foodfotografie met 100% tevredenheid van de deelnemers.

Datum: maandag 22 oktober 2018 van 13u tot 19u

Locatie: Boom

Deelname: voor het volledige pakket, welkomstdrankje, koffiepauze en naborrel met hapje inbegrepen:

 • Leden: 120€ excl BTW. Indien u betaalt met KMO-portefeuille, betaalt u slechts 72€ excl BTW! (u betaalt 60%, namelijk 72€ en de overheid de overige 40%, namelijk 48€)
 • Niet-Leden: 240€ excl BTW. Indien u betaalt met KMO-portefeuille, betaalt u slechts 144€ excl BTW! (u betaalt 60%, namelijk 180€ en de overheid de overige 40%, namelijk 98€)


Bij deze Masterclass krijg je van onze partner ChromaLuxe ook een bon voor een gratis HD aluminium print van een opname naar keuze!

Portretfestival 2018 in Bourbon–Lancy (F)

Vanaf 22 juli tot 28 oktober 2018 kan je het 8ste internationale portretfotofestival L’été des Portraits, in Bourbon-Lancy in de Bourgognestreek in Frankrijk bezoeken.

Tot 31 maart 2018 konden beroepsfotografen 1 tot 10 foto’s insturen voor het festival.
Leden van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen betaalden 35 euro per foto voor het printen, lamineren en ophangen van hun foto (‘s).
Meerdere van onze deelnemende leden behaalden een award.

Dit is een interessante opportuniteit om mediabelangstelling te krijgen in eigen land.
Vele Vlaamse fotografen kennen de waarde van dit festival en doen al jaren mee.

Het programma van deze biënnale vind je op www.letedesportraits.com 

Verblijf ter plaatse

Zondag 22 juli 2018 is de officiële opening.
Tijdens de vorige editie huurden we met onze beroepsvereniging een gîte en kamers nabij het Kasteel in het centrale park.
Een 40-tal fotografen van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen namen deel en hadden er een geweldig interessante tijd met bezoek aan de tentoonstellingen, workshop, ontmoetingen met buitenlandse collega’s, lekker eten en toffe babbels met de Belgen.

5de Dag van de Ondernemer | 16 november 2018

Op vrijdag 16 november 2018 vieren we in heel Vlaanderen (en Nederland, via MKB Nederland) de 5de Dag van de Ondernemer.

Sinds 2014 organiseert UNIZO elke derde vrijdag van november de ‘Dag van de Ondernemer’: www.unizo.be/dagvandeondernemer 
Unizo wil daarmee het beeld van ondernemers bij het grote publiek in Vlaanderen positief beïnvloeden.

Het thema van de campagne dit jaar is ‘Ondernemers zijn overal’. En laat dit nu juist een thema zijn dat helemaal aansluit bij fotografen. Fotografen komen werkelijk overal en halen vaak de gekste toeren uit voor een mooi beeld. Ze bevinden zich niet alleen af en toe op vreemde, niet-alledaagse plaatsen, maar maken van gewone situaties of plaatsen juist heel bijzondere opnames. Denk maar aan een huiskamerportret of straatfotografie opgenomen in een studio.

We willen met onze vereniging ‘de fotograaf’ tijdens de dag van de ondernemer en hele campagneperiode ook graag eens ‘in the picture’ zetten en meer appreciatie voor het beroep als fotograaf opwekken bij het grote publiek!

Om die reden een oproep om leuke behind-the-scenes van jezelf in actie (en je lichtopstelling) te maken of laten maken en aan ons te bezorgen. Unizo en de vereniging zorgen voor de verspreiding van jullie foto’s en verhalen via onze sociale media.

TIP: vraag een fotograaf uit de buurt, of de omgeving waar je de fotoshoot hebt, om jou in actie te fotograferen! Zo leer je andere fotografen kennen en breid je je netwerk uit! Bovendien heb je een leuke souvenir en kan je deze foto’s ook gebruiken voor je eigen marketing!

Wat? 

We willen telkens graag 2 foto’s, namelijk de foto die het eindresultaat was en dan een foto van jou als fotograaf die deze foto maakt. Ook graag een woordje uitleg over wat de vraag van klant was en hoe de foto tot stand is gekomen.

Wanneer?

Misschien heb je er al in je bestand? Dan kan je ze meteen bezorgen! Nog geen actiefoto’s? Geen probleem! Je hebt in elk geval de tijd tot 15 oktober om beelden aan te leveren, dan zorgen wij ervoor dat jullie beelden en verhalen van half oktober tot half november in de media verschijnen.

Mieke Coppieters
GSM:+ 32 496 71 10 59
E-mail: mieke.coppieters@unizo.be

© 2018 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  Powered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding