Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Actueel

Kunstfotograaf Tom D. Jones uit Knokke winnaar op de IPA awards 2017

Kunstfotograaf Tom D. Jones uit Knokke opnieuw winnaar op de IPA awards in New York.

De IP (International Photography) Awards behoort bij de begeerde erkenningen voor professionele, niet-professionele en studenten fotografen wereldwijd.  De jaarlijkse prijsuitreiking van het Lucie Awards gala vond plaats op 29 oktober 2017 in de‘Carnegie Hall’ in New York city. Dit jaar mocht IPA awards 14267 inzendingen ontvangen vanuit meer dan 165 landen. We zijn verheugd dat Tom D. Jones winnaar is in de categorie Nature met zijn winnende inzending ‘Aether’.  Hij viel al eerder in de prijzen met de reeks ‘Papillon’ in 2011.  Zijn grootste succes tot nu toe was de prestigieuze Hasselblad Master Award in 2012. 

De nieuwe reeks ‘Aether’, waar Tom een 2 tal jaar aan gewerkt heeft, werd tijdens de paasvakantie 2017 tentoongesteld in de Jones Gallery te Knokke-Zoute. Tevens werd op 5 mei 2017 het boek voorgesteld aan pers en publiek op uitnodiging van het gemeentebestuur van Knokke-Heist in het CC Scharpoord te Knokke.  In het Carrousel du Louvre in Parijs vond vorige week nog een expositie plaats met deze werken.

Luchtvervuiling, fijn stof en smog waar grote steden steeds meer mee te kampen krijgen zijn de inspiratie voor deze reeks. Ondanks er nog vele inspanningen moeten gebeuren op dit vlak leveren de klimaatconferenties weinig of niets op door eigenbelang.

Ik zie mezelf niet als een activist maar dergelijk problematiek inspireert mij als artiest’. Zegt Tom

‘AETHER’ Essay:

Aether was is in de Griekse Mythologie de heerser over de atmosfeer, de bevoorrechte gebruiker van hogere helderblauwe zuivere luchtlagen. Wij stervelingen zijn er steeds naar op zoek maar we zijn gedoemd tot het inademen van de meest gepollueerde onderste luchtlaag van de dampkring. Wordt zuivere lucht stilaan een privilege voor de meest desolate plaatsen op onze aarde?  Tom D. Jones vond aan de stranden van de Noordzee dit Utopia. De alchemie van licht en lucht, wind en water resulteerde in verbluffende beelden met een onwezenlijk kleurenpallet, pure poëzie. 

De volledige reeks en info over het boek kun je terugvinden op:  www.tomdjones.com

tom@tomdjones.com 
IPA contact: hannah@iawardsinc.com  -  www.photoawards.com

Twee onderzoeksprojecten, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven

De Beroepsfotograaf in 2020

Twee onderzoeksprojecten, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, zijn gestart.

Sinds het ontstaan van de fotografie is ook het vak van fotograaf sterk geëvolueerd. De gebruiken zijn veranderd en ondermeer door de digitale evolutie is ook het consumentengedrag veranderd. De vakfotografen moeten zich permanent aanpassen aan de veranderde marktsituatie. Momenteel maken vele beroepsfotografen moeilijke tijden door. Men zoekt dikwijls de oorzaak bij anderen en bij concurrenten. Maar is dit wel zo?

Onderwerp van één studie:

Hoe denken niet-fotografen, de consumenten of de potentiële klanten  over de beroepsfotograaf?

Een bevraging naar de reële verwachtingen van de consumenten ( jongeren, ouderen, mannen, vrouwen, koppels, stedelijk milieu, landelijk,...) ten aanzien van de vakfotografen zou heel verhelderend kunnen zijn. Maar tevens ook een bevraging bij bedrijven. De b2b situatie. Waarom   doen bedrijven al dan niet beroep op een beroepsfotograaf. Een inzicht in wat de remmingen zijn om naar de vakfotograaf te gaan? (doen het zelf? drempelvrees? duur imago? onduidelijk verwachtingspatroon? productaanbod? kwaliteit?... Met daarop aansluitend: Hoe kan een zelfstandig fotograaf optimaal inspelen op de visie en consumentenverwachtingen? Hoe kan hij daardoor zijn omzet verhogen?

Studie twee:

Hoe ziet de millennium generatie de beroepsfotograaf? Jonge twintigers die de filmrolletjes niet meer gekend hebben. Bevraging bij verschillende doelgroepen, over de toekomst van de beroepsfotograaf. Hoe ziet deze generatie het medium van de fotografie? Hebben zij nog verwachtingen naar de vakman toe? Hoe moet de beroepsfotograaf zich profileren? Is transitie nodig? Is er nog toekomst? Naar welk aanbod is er vraag?  

Welke structurele aanpassingen van ons vak zijn noodzakelijk?

Omdat transities structurele en technologische veranderingen met zich meebrengen zullen deze, zowel op korte als lange termijn, een grote impact hebben op onze bedrijfsvoering. Wat betekent dit voor producenten en bedrijven over hun aanbod en aanpak?

Conclusies en aanbevelingen:

Uit de eerste overlegvergaderingen met studenten en prof blijkt een grote interesse en gedrevenheid bij de studenten om de onderzoeken aan te pakken. Wij kijken heel erg uit naar de wetenschappelijk onderbouwde resultaten. Maar tevens ook naar de aanbevelingen die men vanuit economische en bedrijfswetenschappelijke hoek zal doen aan de beroepsfotografen met het oog op bestaans- en omzetzekerheid .

Input

Gezocht: Wie interesse heeft om mee input te geven aan deze projecten is heel erg welkom.
Gewoon een mailtje sturen aan nikki.huts@unizo.be

Prijzen van de Archifocus wedstrijd


Naar aanleiding van zijn publieksprijs en 2e plaats vakjury van de wedstrijd Archifocus kreeg  Erwin Tecqmenne een mooi artikel in Archicomm, tijdschrift en website voor de architect.
http://www.archicomm.eu/geheimzinnigheid-donker-randje/

Pieter Clicteur haalt shortlist van de "16th China International Photographic Art Exhibition 2016"

Collega Pieter Clicteur heeft met een van zijn foto's de Shortlist gehaald van de "16th China International Photographic Art Exhibition" in de categorie "Art". Dat betekent dat zijn foto kans maakt op een medaille of eervolle vermelding (dit wordt binnenkort bekendgemaakt). Het halen van die shortlist is al een hele eer, er waren duizenden inzendingen. 

Zie ook: http://www.cpanet.org.cn/2012html/2016nianzhuanti/16jieguojiyingzhangongshi/yishulei/2016/0129/100758_107.html 

Kurt Vansteelant ‘Gold medal’ op 1rst Balkan Photo Exhibition

Kurt Vansteelant blijft de prijzen binnenrijven. Deze keer is hij bij de laureaten van de wedstrijd gelinkt aan de eerste Balkan Photo Exhibition.Van harte proficiat Kurt!
Deze keer krijgt hij een ‘Gold PSA medal’ met zijn foto ‘Splashy’ binnen het thema WATER en een eervolle medaille voor zijn foto ‘Underground worker’ binnen het thema STREETLIFE.

Bronzen medailles en eervolle vermeldingen voor onze leden in het 5th China International Digital Photography Art Exhibition

We zijn fier te mogen melden dat volgende leden dit jaar in de prijzen vielen:

In de categorie COLOUR:

  • Pieter Clicteur: bronzen medaille met de foto ‘The silent enigma’ onder RPS
  • Kurt Vansteelant: ‘excellent’ vermelding onder CIDPAE en bronzen medaille in PSA met de foto ‘Is it loud enough’

In de categorie MONOCHROME:

  • Kristel Nijskens: eervolle vermelding met de foto ‘Kiss’ onder RPS

Alle foto’s en laureaten vinden jullie via deze link: http://2015cidpae.lsphoto.org/en/winner.asp
Proficiat aan Pieter, Kurt en Kristel!

‘heArt’ – boek onderwaterportretten van Pieter Clicteur

‘heArt’ – boek onderwaterportretten van Pieter Clicteur, aandacht voor orgaandonatie 

Na meer dan een jaar plannen, fotograferen en sleutelen is mijn boek voorgesteld aan pers en publiek en is het ook in de boekhandel te koop.

Je kunt het boek aanschaffen via mij (info@pieterclicteur.be of 0473 344 684), via de Franklin Sleuyter Foundation (info@fs-foundation.be), via Stichting Kunstboek (http://www.stichtingkunstboek.com/nl/boek/detail/2224/heart) en bij Standaard Boekhandel.

heArt - Pieter Clicteur ism de Franklin Sleuyter foundation 

heArt is een verrassend boek dat focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Voor veel mensen is transplantatie de laatste kans op verder leven. Helaas is de vraag naar organen op dit ogenblik nog steeds groter dan het aanbod. heArt wil op een kunstzinnige en ludieke wijze de aandacht vestigen op dit probleem. Want een orgaan afstaan, kan levens redden. 

Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats, onder wie Wim Opbrouck, Barbara Sarafian, Peter Van de Veire, Matteo Simoni en Els Dottermans, hebben met veel enthousiasme aan dit boek meegewerkt. In hun eigen specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart voor de lens van fotograaf Pieter Clicteur. 

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht. 

BOEKINFO

Formaat: 240 x 170 mmAantal bladzijden: 128 - 61 foto's
Afwerking: hardcover
Verkoopprijs: EUR 29,95
ISBN: 978-90-5856-523-5

www.he-a-rt.be
www.fs-foundation.be
www.stichtingkunstboek.com

Pieter Clicteur - fotograaf
www.pieterclicteur.be

Workshop NewBorn bij Miet Neirinckx

De peterschapsgroep van Yves Vanpoucke ging op 23 februari 2015 langs bij Miet Neirinckx in haar prachtige daglichtstudio vlak in het centrum van Sint-Niklaas.
Tijdens de workshop NewBorn tonnde Miet dat ze een engelengeduld heeft en als geen een de kleintjes en hun ouders op hun gemak kan stellen. Ze straalt de rust uit en dit zie je in haal beelden.

Caroline Tanghe maakte dit fotoalbum van de workshop.

FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2015

Tijdens de FEP Awardsuitreiking op 1 maart 2015 in Trieste hebben onze finalisten erg goed gescoord. Jos Verhoogen en Johan Brouwers behaalden exaequo Brons in de categorie Reportage/Fotojournalisme. Kurt Vansteelant behaalde Zilver in deze categorie en Brons bij Portret. Het Zilver bij Landscape ging naar Tom D. Jones. Bram Declercq ontving een Merit Award Single Image in de categorie Reportage/Fotojournalisme. Glenn Vanderbeke werd in Trieste gelauwerd met een Merit Award bij FETA, de FEP Emerging Talents Award. Schitterende prestatie ook van onze andere finalisten Emily Van Den Broucke (Excellence Award Reportage) en Andreas Van Esbroeck (Merit Award Students and Young Photographers)!
Meer ...

Jurgen de Witte - QEP Portrait

Felicitaties voor Jurgen de Witte die tijdens de jureringssesie van 29 november 2014 in Rome zijn QEP-titel behaalde in de categorie portret.

Inhoud syndiceren

© 2018 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | DisclaimerPowered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding

Comments