Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Activiteiten

'Inspiration Days 2013' op 22 en 23 september in Malle

...creativiteit en meerwaarde creëren is de kracht van professionele fotografen...

...permanent zoeken, bijscholen en inspiratie opdoen is een must!

Ontmoet acht gastsprekers en vele fotografen. Jong aanstormend talent en gevestigde waarden.
Elk met een eigen stijl, een eigen weg, een eigen manier van werken. Allen met een zeker succes.
Maar geen van hen heeft dit succes cadeau gekregen. Allen hebben de openheid om hun ervaringen
te delen. Ze vertellen waar ze hun inspiratie halen en wat hun drijft.
Bedrijven tonen hun nieuwste producten en geven extra promoties. Bovendien een unieke gelegenheid
om uw netwerk uit te breiden. Mis deze ontmoeting niet. Laat u inspireren!!

Gastsprekers

Julie Scheurweghs (°1988 Oostende)

Portret, artistiek werk, publiciteit en mode vormen de uitdagingen voor deze jonge fotografe.

Julie, onze jongste gastspreker, woont en werkt in Brussel. Zij fotografeert de wereld waarin ze leeft volgens haar eigen interpretatie.
Ze behaalde haar Master diploma op Sint-Lucas in Brussel en geeft er nu ook les. Haar droom was om tentoon te kunnen stellen in Amsterdam en met haar
solotentoonstelling in het Vlaams cultuurhuis ‘de Brakke Grond’ heeft ze deze droom kunnen verwezenlijken.

Haar hoofd zit vol ideeën, opgebouwd uit observaties uit het dagelijkse leven.
Minimalisme, zoeken naar schoonheid in banale voorwerpen die dan weer in een ander perspectief geplaatst worden. Het beeld wordt eerst volledig uitgewerkt in Julie’s hoofd, dan de zoektocht naar de perfecte attributen en set-up en dan de shoot helemaal zoals ze het in gedachten had.

Hard werken en permanente research zijn de sleutels tot haar succes.

Andre Boto (°1985 Lissabon - Portugal)

© André Boto      Architectuur, illustratieve-, industriële- en publiciteitsfotografie
Portret- en design projecten

QEP en Master QEP
FEP - European Photographer of the Year 2010

Andre Boto, een jong en zeer begeesterd Portugees fotograaf, is steeds op zoek naar vernieuwing. Magritte en Salvador Dali inspireren hem. Zijn beelden zijn surrealistisch. Boto besteedt meer tijd aan ‘denken’ dan aan ‘doen’. Voor Boto is ‘het idee’ moeilijker dan de uitvoering.
In acht jaar tijd legde hij een archief aan van 40.000 beelden waaruit hij put voor zijn conceptuele fotografie.

“Photoshop is not a solution, it’s a tool”

Tijdens de “Inspiration Days” laat Andre Boto u meekijken achter de schermen, hij laat zien hoe zijn beelden tot stand komen. Zijn uiteenzetting is in het Engels met veel video en beeldmateriaal. De gedrevenheid van deze jonge Portugese fotograaf werkt aanstekelijk.

www.andreboto.com
www.facebook.com/andrebotophoto

© André Boto © André Boto © André Boto

Andre Boto: “De conceptuele fotografie kent een enorme kracht in het overbrengen van ideeën, maar anderzijds is het niet altijd even eenvoudig om het publiek te verrassen. Om dit mogelijk te maken is een goede voorbereiding en planning van het werk essentieel. Alleen dergelijke werkmethode maakt het ons mogelijk high-impact beelden te creëren en tegelijkertijd ideeën op de juiste manier over te brengen. Ik zal in Malle de methode en de concepten achter het creëren van mijn beelden toelichten. Aan de hand van verschillende voorbeelden illustreer ik dan stap-voor-stap het creatieve proces achter mijn beelden, waarbij ik intensief gebruik maak van PhotoShop.”

© André Boto © André Boto  

Jimmy Kets (°1979 Lier)

Via zijn afstudeerproject over straatkinderen in Kathmandu kreeg Jimmy een baan bij ‘De Morgen’. Na 7 jaar stapte hij over naar ‘De Standaard’. Sinds 2009 publiceerde Jimmy Kets drie boeken en had reeds heel wat solo-tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Jaarlijks valt hij in de prijzen. Humor kenmerkt zijn beelden. Hij was tevens de regisseur en cameraman van de documentaire “OdysSea”, een film over ‘Moments before the Flood' het jongste project van Carl De Keyzer.

Tijdens de ‘Inspiration Days’ geeft Jimmy Kets zijn visie over de weg naar succes. Hoe vindt Kets het evenwicht tussen creativiteit en succesvol zaken doen?

Frederik Buyckx (°1984 Antwerpen)

© Frederik Buyckx     Master in de Fotografie en de Reclamevormgeving. Sinds 2008 wordt zijn werk gepubliceerd in internationale magazines. Foto’s van Frederik Buyckx maken deel uit van diverse tentoonstellingen. Dit jaar ook bij de World Press Photo. Frederik is sinds 2011 freelance fotograaf bij “De Standaard”. Hij maakte reeksen over Albanië, Pakistan, de Favela’s in Rio de Janeiro, de laatste boeren en het Straatleven in New Delhi.

Dit jaar werd Frederik Buyckx uitgekozen voor de eerste ‘Young Talent’. Eeninitiatief van uitgeverij Lannoo om jong creatief talent te ondersteunen met de  publicatie van een boek.

Carl De Keyser & Nick Hannes waren mentors van Frederik.

 

© Frederik Buyckx © Frederik Buyckx © Frederik Buyckx

© Frederik Buyckx, België voor De Standaard

Andy Hens (°1966)

Andy is ‘Meister Fotograf’ in Duitsland, maar heeft de Belgische nationaliteit. Hij is fier op zijn Antwerpse roots. Andy is QEP & Master Qualified European Professional
Photographer.

Andy leidt in Dortmund Meister fotografen op. Hij is een gedreven en zeer gewaardeerd workshopbegeleider en jurylid bij talrijke wedstrijden.

Tijdens de ‘Inspiration Days’ geeft Andy informatie over Computer-Generated Imagery (CGI). Wat is het? Hoe werkt het? Wat kan je ermee doen? Hij doet zijn toelichting in het Nederlands.

© Andy Hens © Andy Hens

Carl De Keyzer (°1958 Kortrijk)

Galeriehouder, reiziger, publicist van vele boeken. Carl geniet Internationale bekendheid door zijn vele awards, prijzen, tentoonstellingen en boeken. Hij is docent en mentor van vele jonge fotografen. Sinds 1994 is Carl lid van het gerenommeerde fotoagentschap “Magnum”.

India, de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Rusland, Oostbloklanden, jonge delinquenten in Belgische jeugdgevangenissen, Congo, Siberië…Carl De Keyzer heeft het allemaal gefotografeerd.

Zijn laatste project ‘Moments before the Flood', kwam tot stand na een reis van zestien maanden langs 140.000 kilometer Europese kust.

© Karl De Keyzer © Karl De Keyzer

Tijdens de ‘Inspiration Days’ vertelt Carl De Keyzer openhartig over de noodzakelijke vereisten voor geslaagde realisaties en over de eenzaamheid, de moeilijkheden en de mogelijkheden van een Magnum fotograaf.

Jo van den Berg (°1953 Brussel)

Jo van den Berg is de senior uit het gezelschap. Hij heeft zijn fotobedrijf in Hamburg, Duitsland.
van den Berg werd in Brussel geboren en studeerde fotografie aan het Narafi.
Hij begon zijn carrière als assistent in fotostudio’s in Brussel, Londen, Amsterdam en Hamburg.
van den Berg leidt nu al jaren een grote gerenommeerde fotostudio in Hamburg waar hij samenwerkt met twee jonge fotografen.

Jo stelde meermaals wereldwijd tentoon en een aantal van zijn ‘fashion’ foto’s maken deel uit van de collectie van het museum voor kunst en handel in Hamburg.

Naast fotograaf is hij producer voor zowel publiciteitsagentschappen als uitgeverijen. Der Stern, Geo, Der Spiegel, Elle … behoren tot zijn opdrachtgevers. Jo van den Berg doet geen toegevingen op gebied van kwaliteit en service.

“Een goed beeld komt niet alleen tot stand vanuit het hoofd, maar ook vanuit het hart. Noodzakelijke criteria zijn een goed idee, een creatief concept , een overtuigende communicatie en betrouwbare apparatuur “

Jo van den Berg geeft tijdens de ‘Inspiration Days’ drie interventies:

1. Creatieve Fotografie: kunst of ambacht? Inspiratie & passie.
2. Hoe werkt van den Berg een onderwerp uit tot een fotografisch concept?
3. Reclamefotografie vandaag. De opdracht en de uitvoering

QEP en andere gelauwerde leden.

Op zondagavond kijken we nog naar een slideshow van de recentste Vlaamse QEP’s en Master QEP's en van onze leden die het afgelopen jaar in de prijzen vielen tijdens de vele nationale en internationale fotowedstrijden.

Fotowedstrijd

Naar aanleiding van deze Inspiration Days organiseren we, net zoals vorig jaar, een fotowedstrijd onder onze leden. Een ideale gelegenheid om na te gaan of uw beelden opvallen. Een gelegenheid om uw foto’s te confronteren met deze van collega’s.

Deelname is gratis en gebeurt volledig on-line. Foto’s moeten uiterlijk op 22 augustus 2013 om middernacht digitaal opgeladen worden via het uploadformulier op deze website.

Er zijn 5 categorieën:

Eén categorie voor ‘Beloftevolle starters’

Daarnaast kan iedereen, ook de starters, maximum 3 foto’s insturen in ieder van de 4 volgende categorieën:

1. Reportage (huwelijk, actualiteit, reisfotografie, events, …)
2. Portret
3. Natuur en landschap
4. Publiciteit (architectuur, mode, voeding, …)

Goud, zilver en brons zal toegekend worden in elk van deze categorieën.
Voor de 'Goud'-winnaars is er een prijs in natura voorzien.

Master Photo 2013

Een wedstrijd onder collega’s.

Uitgangspunt is voor iedereen hetzelfde: een studio is opgebouwd, fototoestellen en modellen staan ter beschikking. Iindien gewenst kan ook met eigen toestel en objectief gefotografeerd worden. Voor de postproductie staan een Mac en een PC ter beschikking met Photoshop en Lightroom.

Kandidaat fotografen die de Master Photo 2013 ambiëren krijgen 6 minuten voor de opnamen en achteraf 12 minuten postproductie om een *.jpg-bestand af te leveren dat geprint zal worden.

Een geslaagd concept van Jean-Francois Guillon dat succesvol gerealiseerd werd door onze Franse collega’s met een prachtig en zeer verscheiden resultaat.

Collegiale ontmoetingen

Gezelligheid en borrelen. Door gans de tweedaagse zijn collegiale momenten ingebouwd. Oude getrouwen komen vrienden tegen. Nieuwkomers hebben ruim de gelegenheid contacten te leggen. Inspiratie, creativiteit, sfeer, hartelijkheid, gezelligheid en openheid zijn de troeven van deze tweedaagse.

Vlaamse fotografen leren de Walen hoe het moet

In 2011 bezochten we enkele Waalse fotostudio’s. Op 20 en 21 augustus 2012 was het tijd voor een wederbezoek aan Vlaamse fotostudio’s.

Een 15-tal Waalse fotografen uit onder meer Charleroi, Verviers, Ciney, Florennes, Brussel, … bezochten Filip Santens in Aalter, Kurt Vansteelant in Zedelgem, Paul Gheyle in Lissewege en Carl Lapeirre in Bissegem.

De Walen waren oprecht onder de indruk en kregen een waar schokeffect. De ‘puurheid’ en grote klasse viel hen heel erg op. Geen overbodige franjes of decoraties maar het accent op fotografie en presentaties die de foto’s ondersteunen. Telkenmale hoorden we van de Walen “ van zodra we hier een zaak binnenstappen zie en voel je de professionaliteit”.

Positiv, Verka en Vakcolor jullie hebben er alvast een aantal potentiële klanten bij.

Een journalist van de Standaard was getuige van het laatste bezoek bij Carl Lapeirre en schreef onderstaand artikel
http://m.standaard.be/sp/artikel.xhtml?contentid=2755690
We zijn blij met de positieve boodschap die goed is voor het imago van de beroepsfotograaf en de sector ten goede komt.

Veel dank aan de gastvrijheid van de fotografen. Grote klasse, jullie voorbeeld strekt tot navolging.

© 2014 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | DisclaimerPowered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding