Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Activiteiten

Infoavond voor startende fotografen

Vrasene, 10 september 2014

Klaar voor jouw lancering als fotograaf? Start met een voorsprong!

Voor pas afgestudeerde fotografen, toekomstige starters en net opgestarte fotografen organiseren we op 10 september 2014 een infoavond.

Een panel van fotografen uit verschillende disciplines lichten aan de hand van hun eigen ervaringen toe wat het opstarten als zelfstandig fotograaf betekent, hoe zij te werk zijn gegaan, hun do’s en don’ts…

Ze beantwoorden vragen zoals:

 • Het opstarten als fotograaf
 • Hoe uzelf promoten?
 • Waar vindt U klanten?
 • Welke tarieven hanteren?
 • Waar vind ik de juiste leveranciers?
 • Welke begininvesteringen zijn noodzakelijk?
 • Hoe persfotograaf worden?
 • Waar kan U zich bijscholen?
 • Waar contacten leggen met andere fotografen?


Tevens krijgt u informatie over:

 • Het zich vestigen als zelfstandige
 • Fotograaf in hoofd- of bijberoep?
 • Verplichte startersformaliteiten
 • Welke bijdrage moet ik betalen?
 • Financiering en steunmaatregelen
 • Opleidings- en vormingsaanbod voor starters


De bijeenkomst gaat in OC ’t Klooster te Vrasene (deelgemeente van Beveren) op woensdag 10 september 2014 om 19u30.

Adres: OC ’t Klooster - Brugstraat 11 - 9120 Vrasene

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk.

Om organisatorische redenen graag vooraf aanmelden bij peggy.deneve@unizo.be

Tot dan!

Fotografisch event rond conceptuele fotografie

Melsele, 29 september 2014

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we weer een fotografisch event voor onze leden vakfotografen. Reserveer daarom alvast maandag 29 september 2014.

Thema: conceptuele fotografie

Gastsprekers:

© Selina Demaeyer   © RoelsVerdru


Locatie
: We hebben een nieuwe locatie gezocht. Ditmaal zijn we te gast in de kapel, bijkapel en kloostergangen van de Boerenpoort in Melsele, deelgemeente van Beveren.

Adres: Sint-Elisabethstraat 31a, 9120 Melsele.

Onze partnerbedrijven zullen eveneens aanwezig zijn met productpresentaties en demonstraties. Zo vlak na de Photokina zal er heel wat nieuws te rapen vallen.

Ook voor de bespreking van je portfolio, eventueel in het vooruitzicht van een deelname aan de EP- of QEP-jurering, is er ruimte voorzien.

Tweedaagse naar Nederland 15 en 16 juni 2014

De ‘Tweedaagses‘ van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen zijn ondertussen een begrip geworden. We organiseerden ze eerder al in Alden Biesen, Antwerpen en Malle. We trokken zelfs een paar keer voor 2 dagen naar Nederland. Begin juni 2007 bezochten we 5 fotostudio’s en labo Vakcolor. De reacties achteraf waren unaniem: “LEERRIJK”, “INSPIREREND” en bovenal “GEZELLIG”.

Op zondag 15 en maandag 16 juni maken we er opnieuw een ‘leerrijke en inspirerende ‘Tweedaagse’ van.

We gaan op bezoek bij onze Noorderburen. We bezoeken nieuwe collega’s en oude bekenden in Nederland om te zien hoe ze in inspelen op de nieuwe trends in het fotografielandschap.
Vertrek met de bus om 9 uur in Antwerpen.

Zondag bezoeken we:

Rob Pluijm

Rob Pluijm heeft een succesvolle studio opgebouwd in Ravenstein (Oss). Hij maakt artistiek en commercieel werk. Prachtige portretten, baby’s, kinderen, koppels, families, groepen, … Zijn foto’s hebben een eigen stijl en getuigen van vakmanschap. Rob won, in binnen- en buitenland, verschillende awards voor zijn portret en bruidsfotografie. Dit jaar werd zijn serie ‘aan tafel’ nog uitgeroepen als ‘Best Portfolio of the Year’. Rob staat open om zijn werk en ervaringen te delen met collega’s. Tijdens ons bezoek geeft hij zijn kijk op (studio)licht.

We lunchen in het charmante vestingstadje Ravenstein

Henri Van der Beek

Henri is een veelzijdig man. Hij heeft zijn een zaak in de Klapperdijk in Wapenveld. Daarnaast bouwde hij een vroeger gymzaal om tot een 200 m² studio in de Fazantenstraat. Grote groepen kunnen er terecht voor portretsessies. Maar in zijn ruime studio doet hij ook aan productfotografie voor brochures, van gewone packshots tot een uitgebreide reclameshoot. Auto’s maakt hij ook tot een apart project. Henri werkt alleen en heeft een belangrijk motto, ‘hij probeert steeds met plezier te werken en er voor te zorgen dat de sfeer goed zit’. Een positieve kijk om het waar te maken in deze snel evoluerende tijd. Henri is Winnaar Zilver Reclame/industrieel PIA d’Or in 2011.

We dineren en overnachten in de Veluwe.

Maandag bezoeken we:

Henk en Christina Van Kooten

Tien jaar geleden verhuisde Henk zijn studio van het centrum van Nijmegen naar een industrieterrein in Wijchen. Bij ons bezoek krijgen we zicht hoe deze eigenzinnige en creatieve fotograaf werkt. Henk introduceerde zijn eigen stijl. Hij legt zich toe op huwelijk, portret, mode en reclamefotografie. We krijgen zicht op zijn marketingstrategie. Kwalificaties en opleidingen zijn voor Henk zeer belangrijk. Henk’s echtgenote Christina speelt een cruciale rol in het bedrijf. Zij is verantwoordelijk voor de verkoop, marketing, visagie en styling.

We lunchen in de indrukwekkende studio www.johngevenstudios.nl

John Geven

John Geven, een indrukwekkend verhaal … Van Zero to Hero. Op zijn 19de zwaargewond na een duikongeval, hij brak zijn nek en raakte gedeeltelijk verlamd. Ondanks zijn handicap bouwde hij een professionele foto- en kookstudio uit van 600 m² en 7 meter hoog in Nuenen, boven Eindhoven. Indrukwekkende fotografie, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Portret, fotografie arrangementen, een model voor één dag, artistieke fotografie, glamour, product- en reclamefotografie in high-end kwaliteit … Gewoon ‘ondernemen’ is John zijn motto.

We ronden de tweedaagse af met een bezoek en ontvangst bij Vakcolor.

Vakcolor

Vakcolor is een professioneel fotovaklabo in Buchten dat enkel voor vakfotografen werkt.
Zij verwerken al het beeldmateriaal van vakfotografen voor diverse toepassingen. De mogelijkheden die zij aanbieden zijn o.a. fotoboeken, wanddecoraties , rechtstreeks printen op verschillende materialen zoals hout, acryl en dibond. Speerpunt van het bedrijf is kwaliteit en service leveren.
We zien het bedrijf in actie en maken kennis met hun professioneel en enthousiast team.

Het is mogelijk uw deelname te regelen via de Kmo-portefeuille waardoor u slechts 130 euro (excl. btw) betaalt voor het volledige programma.

Wil je zeker zijn van een plaatsje op de bus stuur dan nu een mailtje naar peggy.deneve@unizo.be

'Inspiration Days 2013' op 22 en 23 september in Malle

...creativiteit en meerwaarde creëren is de kracht van professionele fotografen...

...permanent zoeken, bijscholen en inspiratie opdoen is een must!

Ontmoet acht gastsprekers en vele fotografen. Jong aanstormend talent en gevestigde waarden.
Elk met een eigen stijl, een eigen weg, een eigen manier van werken. Allen met een zeker succes.
Maar geen van hen heeft dit succes cadeau gekregen. Allen hebben de openheid om hun ervaringen
te delen. Ze vertellen waar ze hun inspiratie halen en wat hun drijft.
Bedrijven tonen hun nieuwste producten en geven extra promoties. Bovendien een unieke gelegenheid
om uw netwerk uit te breiden. Mis deze ontmoeting niet. Laat u inspireren!!

Gastsprekers

Julie Scheurweghs (°1988 Oostende)

Portret, artistiek werk, publiciteit en mode vormen de uitdagingen voor deze jonge fotografe.

Julie, onze jongste gastspreker, woont en werkt in Brussel. Zij fotografeert de wereld waarin ze leeft volgens haar eigen interpretatie.
Ze behaalde haar Master diploma op Sint-Lucas in Brussel en geeft er nu ook les. Haar droom was om tentoon te kunnen stellen in Amsterdam en met haar
solotentoonstelling in het Vlaams cultuurhuis ‘de Brakke Grond’ heeft ze deze droom kunnen verwezenlijken.

Haar hoofd zit vol ideeën, opgebouwd uit observaties uit het dagelijkse leven.
Minimalisme, zoeken naar schoonheid in banale voorwerpen die dan weer in een ander perspectief geplaatst worden. Het beeld wordt eerst volledig uitgewerkt in Julie’s hoofd, dan de zoektocht naar de perfecte attributen en set-up en dan de shoot helemaal zoals ze het in gedachten had.

Hard werken en permanente research zijn de sleutels tot haar succes.

Andre Boto (°1985 Lissabon - Portugal)

© André Boto      Architectuur, illustratieve-, industriële- en publiciteitsfotografie
Portret- en design projecten

QEP en Master QEP
FEP - European Photographer of the Year 2010

Andre Boto, een jong en zeer begeesterd Portugees fotograaf, is steeds op zoek naar vernieuwing. Magritte en Salvador Dali inspireren hem. Zijn beelden zijn surrealistisch. Boto besteedt meer tijd aan ‘denken’ dan aan ‘doen’. Voor Boto is ‘het idee’ moeilijker dan de uitvoering.
In acht jaar tijd legde hij een archief aan van 40.000 beelden waaruit hij put voor zijn conceptuele fotografie.

“Photoshop is not a solution, it’s a tool”

Tijdens de “Inspiration Days” laat Andre Boto u meekijken achter de schermen, hij laat zien hoe zijn beelden tot stand komen. Zijn uiteenzetting is in het Engels met veel video en beeldmateriaal. De gedrevenheid van deze jonge Portugese fotograaf werkt aanstekelijk.

www.andreboto.com
www.facebook.com/andrebotophoto

© André Boto © André Boto © André Boto

Andre Boto: “De conceptuele fotografie kent een enorme kracht in het overbrengen van ideeën, maar anderzijds is het niet altijd even eenvoudig om het publiek te verrassen. Om dit mogelijk te maken is een goede voorbereiding en planning van het werk essentieel. Alleen dergelijke werkmethode maakt het ons mogelijk high-impact beelden te creëren en tegelijkertijd ideeën op de juiste manier over te brengen. Ik zal in Malle de methode en de concepten achter het creëren van mijn beelden toelichten. Aan de hand van verschillende voorbeelden illustreer ik dan stap-voor-stap het creatieve proces achter mijn beelden, waarbij ik intensief gebruik maak van PhotoShop.”

© André Boto © André Boto  

Jimmy Kets (°1979 Lier)

Via zijn afstudeerproject over straatkinderen in Kathmandu kreeg Jimmy een baan bij ‘De Morgen’. Na 7 jaar stapte hij over naar ‘De Standaard’. Sinds 2009 publiceerde Jimmy Kets drie boeken en had reeds heel wat solo-tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Jaarlijks valt hij in de prijzen. Humor kenmerkt zijn beelden. Hij was tevens de regisseur en cameraman van de documentaire “OdysSea”, een film over ‘Moments before the Flood' het jongste project van Carl De Keyzer.

Tijdens de ‘Inspiration Days’ geeft Jimmy Kets zijn visie over de weg naar succes. Hoe vindt Kets het evenwicht tussen creativiteit en succesvol zaken doen?

Frederik Buyckx (°1984 Antwerpen)

© Frederik Buyckx     Master in de Fotografie en de Reclamevormgeving. Sinds 2008 wordt zijn werk gepubliceerd in internationale magazines. Foto’s van Frederik Buyckx maken deel uit van diverse tentoonstellingen. Dit jaar ook bij de World Press Photo. Frederik is sinds 2011 freelance fotograaf bij “De Standaard”. Hij maakte reeksen over Albanië, Pakistan, de Favela’s in Rio de Janeiro, de laatste boeren en het Straatleven in New Delhi.

Dit jaar werd Frederik Buyckx uitgekozen voor de eerste ‘Young Talent’. Eeninitiatief van uitgeverij Lannoo om jong creatief talent te ondersteunen met de  publicatie van een boek.

Carl De Keyser & Nick Hannes waren mentors van Frederik.

 

© Frederik Buyckx © Frederik Buyckx © Frederik Buyckx

© Frederik Buyckx, België voor De Standaard

Andy Hens (°1966)

Andy is ‘Meister Fotograf’ in Duitsland, maar heeft de Belgische nationaliteit. Hij is fier op zijn Antwerpse roots. Andy is QEP & Master Qualified European Professional
Photographer.

Andy leidt in Dortmund Meister fotografen op. Hij is een gedreven en zeer gewaardeerd workshopbegeleider en jurylid bij talrijke wedstrijden.

Tijdens de ‘Inspiration Days’ geeft Andy informatie over Computer-Generated Imagery (CGI). Wat is het? Hoe werkt het? Wat kan je ermee doen? Hij doet zijn toelichting in het Nederlands.

© Andy Hens © Andy Hens

Carl De Keyzer (°1958 Kortrijk)

Galeriehouder, reiziger, publicist van vele boeken. Carl geniet Internationale bekendheid door zijn vele awards, prijzen, tentoonstellingen en boeken. Hij is docent en mentor van vele jonge fotografen. Sinds 1994 is Carl lid van het gerenommeerde fotoagentschap “Magnum”.

India, de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Rusland, Oostbloklanden, jonge delinquenten in Belgische jeugdgevangenissen, Congo, Siberië…Carl De Keyzer heeft het allemaal gefotografeerd.

Zijn laatste project ‘Moments before the Flood', kwam tot stand na een reis van zestien maanden langs 140.000 kilometer Europese kust.

© Karl De Keyzer © Karl De Keyzer

Tijdens de ‘Inspiration Days’ vertelt Carl De Keyzer openhartig over de noodzakelijke vereisten voor geslaagde realisaties en over de eenzaamheid, de moeilijkheden en de mogelijkheden van een Magnum fotograaf.

Jo van den Berg (°1953 Brussel)

Jo van den Berg is de senior uit het gezelschap. Hij heeft zijn fotobedrijf in Hamburg, Duitsland.
van den Berg werd in Brussel geboren en studeerde fotografie aan het Narafi.
Hij begon zijn carrière als assistent in fotostudio’s in Brussel, Londen, Amsterdam en Hamburg.
van den Berg leidt nu al jaren een grote gerenommeerde fotostudio in Hamburg waar hij samenwerkt met twee jonge fotografen.

Jo stelde meermaals wereldwijd tentoon en een aantal van zijn ‘fashion’ foto’s maken deel uit van de collectie van het museum voor kunst en handel in Hamburg.

Naast fotograaf is hij producer voor zowel publiciteitsagentschappen als uitgeverijen. Der Stern, Geo, Der Spiegel, Elle … behoren tot zijn opdrachtgevers. Jo van den Berg doet geen toegevingen op gebied van kwaliteit en service.

“Een goed beeld komt niet alleen tot stand vanuit het hoofd, maar ook vanuit het hart. Noodzakelijke criteria zijn een goed idee, een creatief concept , een overtuigende communicatie en betrouwbare apparatuur “

Jo van den Berg geeft tijdens de ‘Inspiration Days’ drie interventies:

1. Creatieve Fotografie: kunst of ambacht? Inspiratie & passie.
2. Hoe werkt van den Berg een onderwerp uit tot een fotografisch concept?
3. Reclamefotografie vandaag. De opdracht en de uitvoering

© 2014 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | DisclaimerPowered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding