Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Actueel

Prijzen van de Archifocus wedstrijd


Naar aanleiding van zijn publieksprijs en 2e plaats vakjury van de wedstrijd Archifocus kreeg  Erwin Tecqmenne een mooi artikel in Archicomm, tijdschrift en website voor de architect.
http://www.archicomm.eu/geheimzinnigheid-donker-randje/

Overleg pasfoto's: update september 2016

PASFOTO’S

Nav een bericht dat de minister van binnenlandse zaken het mogelijk wil maken om identiteitskaarten online aan te vragen hadden wij overleg op het ministerie van binnenlandse zaken om te weten welke consequenties dit zou hebben voor het nemen van de pasfoto’s.

Plannen

De Fod Binnenlandse Zaken heeft de bedoeling om in een paar pilootgemeenten de elektronische aanvraag van Identiteitskaarten uit te testen.
In dit geval zou de burger dan van thuis uit de foto zelf  digitaal kunnen opladen, i.p.v. naar de gemeente te gaan met zijn foto.
Hij zou dan nog slechts éénmaal naar de gemeente moeten gaan, namelijk voor de ophaling van zijn id-kaart.
De gemeentelijke ambtenaar zou sowieso de laatste controle doen.
Ps wanneer vingerafdrukken ook dienen opgenomen worden op ID kaarten gaat bovenstaand verhaal niet door. 

De foto

Ivm de foto zelf verandert er momenteel niet veel.
Foto’s voor ID-kaarten gaan vanaf 16 januari 2017 ook wel moeten voldoen aan de ICAO normen.
De fotomatrix op www.fotopaspoort.be is het officiële toetsmodel voor paspoortfoto’s.
Zie ook http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Diensten_in_het_buitenland/Belgisch_paspoort/biometrisch_paspoort/belg_in_belgie/kwaliteitseisen_voor_de_foto

Vooropgestelde timing (die mogelijk wel vertraging kan oplopen):

 • September 2016: pilootproject Lokeren
 • December 2016: pilootproject in Antwerpen
 • Januari 2017 pilootproject in Brussel
 • Maart-juni 2017: uitbreiding Ciney, Merelbeke, Blankenberge, Ieper, Sint Lambrechts Woluwe, Bergen, Halle, Roeselare, Luik,…
 • 2019: Veralgemening


Digitaal platform en werkgroep:

Wij hebben ondertussen weer opnieuw contact gehad ivm de opbouw van een digitaal platform.
Indien er fotografen deel willen uitmaken van de werkgroep ‘pasfoto’s’ gelieve te reageren door te replyen op deze mail.

Aantallen via binnenlandse zaken:

We vernamen eveneens dat er tot in 2024 beduidend minder id kaarten zullen worden uitgegeven dan de te verwachten 3,4 miljoen in 2016.
U vindt hieronder de schattingen voor de komende jaren van de verschillende kaarten uitgegeven door de Fod Binnenlandse Zaken:

Gemiddelden op jaarbasis:

 • KidsID: 350.000
 • eVK EU (niet echt stabiel cijfer): 220.000
 • eVK NON EU (BIO): 100.000


Afgeronde voorspelling eID:

 • 2017: 2.000.000
 • 2018: 1.900.000
 • 2019: 550.000
 • 2020: 550.000
 • 2012: 550.000
 • 2022: 470.000
 • 2023: 470.000
 • 2024: 1.200.000
 • 2025: 2.400.000


Dit zijn enkel schattingen en hoe verder schattingen in de toekomst liggen, riskeren ze af te wijken van de uiteindelijke werkelijkheid.
De schattingen voor eID zijn gebaseerd op het aantal kaarten dat dan zal vervallen + gemiddelden van instroom 12-jarigen en gemiddelden van verloren, gestolen en vernietigde kaarten.
De schattingen van de andere kaarten zijn louter gebaseerd op gemiddelden daar men daar minder vat op heeft (KidsID is niet verplicht, de andere kaarten zijn onderhevig aan in en uitstroom van niet-Belgen).

Te verwachte evolutie van de paspoortaanvragen via de gemeenten:

 • 2016, 2017, 2018: 550.000
 • 2019: 450.000
 • 2020: 400.000
 • 2021, 2022: 450.000 

Pieter Clicteur haalt shortlist van de "16th China International Photographic Art Exhibition"

Collega Pieter Clicteur heeft met een van zijn foto's de Shortlist gehaald van de "16th China International Photographic Art Exhibition" in de categorie "Art". Dat betekent dat zijn foto kans maakt op een medaille of eervolle vermelding (dit wordt binnenkort bekendgemaakt). Het halen van die shortlist is al een hele eer, er waren duizenden inzendingen. 

Zie ook: http://www.cpanet.org.cn/2012html/2016nianzhuanti/16jieguojiyingzhangongshi/yishulei/2016/0129/100758_107.html 

Kurt Vansteelant ‘Gold medal’ op 1rst Balkan Photo Exhibition

Kurt Vansteelant blijft de prijzen binnenrijven. Deze keer is hij bij de laureaten van de wedstrijd gelinkt aan de eerste Balkan Photo Exhibition.Van harte proficiat Kurt!
Deze keer krijgt hij een ‘Gold PSA medal’ met zijn foto ‘Splashy’ binnen het thema WATER en een eervolle medaille voor zijn foto ‘Underground worker’ binnen het thema STREETLIFE.

Bronzen medailles en eervolle vermeldingen voor onze leden in het 5th China International Digital Photography Art Exhibition

We zijn fier te mogen melden dat volgende leden dit jaar in de prijzen vielen:

In de categorie COLOUR:

 • Pieter Clicteur: bronzen medaille met de foto ‘The silent enigma’ onder RPS
 • Kurt Vansteelant: ‘excellent’ vermelding onder CIDPAE en bronzen medaille in PSA met de foto ‘Is it loud enough’

In de categorie MONOCHROME:

 • Kristel Nijskens: eervolle vermelding met de foto ‘Kiss’ onder RPS

Alle foto’s en laureaten vinden jullie via deze link: http://2015cidpae.lsphoto.org/en/winner.asp
Proficiat aan Pieter, Kurt en Kristel!

PASFOTO’s

Voor vele van onze leden zijn pasfoto’s nog een belangrijke bron van inkomsten

De zomer komt er aan en dat betekent dat heel wat Belgen bij een beroepsfotograaf langsgaan om identiteitsfoto’s te laten maken voor een nieuw reispaspoort.
Als bijlage de memo die de fotografen kan helpen om de ICAO-conformiteit van de pasfoto’s  na te gaan. Dit is een recente memo die we in februari nog besproken hebben op de Fod buitenlandse zaken en die ook heel recentelijk naar de gemeentelijke besturen werd gestuurd.

Wij blijven er op aandringen regelmatig contact op de nemen en te overleggen met de gemeentelijke diensten. Zij beslissen of pasfoto’s voldoen aan de gestelde ICAO-normen

Het belang van een ICAO-conforme foto

Als er toch een niet-conforme foto wordt gebruikt, is het niet ondenkbaar dat de houder van het paspoort problemen ondervindt bij de grenscontrole, temeer omdat er meer en meer e-gates in gebruik zijn (elektronische poortjes die met gezichtsherkenning werken). In het ergste geval moet de houder van het paspoort in bepaalde landen dan een meer doorgedreven grenscontrole ondergaan ( en dat betekent stress, tijdverlies, een gemiste vlucht of aansluitingsvlucht ,…).

De fotomatrix blijft het officiële toetsmodel

De bijgaande memo is een vereenvoudigd instrument dat de fotografen kan helpen bij het nemen van pasfoto’s voor paspoorten.
De fotomatrix op www.fotopaspoort.be, blijft uiteraard het officiële toetsmodel voor paspoortfoto’s.

PS we wijzen er nog even op dat de normen voor indentiteitsfoto’s voor identiteitskaarten nog niet aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als deze voor de reispaspoorten en vreemdelingenkaarten (op de pasfoto’s van ID- kaarten mag nog steeds gelachen worden).

‘heArt’ – boek onderwaterportretten van Pieter Clicteur

‘heArt’ – boek onderwaterportretten van Pieter Clicteur, aandacht voor orgaandonatie 

Na meer dan een jaar plannen, fotograferen en sleutelen is mijn boek voorgesteld aan pers en publiek en is het ook in de boekhandel te koop.

Je kunt het boek aanschaffen via mij (info@pieterclicteur.be of 0473 344 684), via de Franklin Sleuyter Foundation (info@fs-foundation.be), via Stichting Kunstboek (http://www.stichtingkunstboek.com/nl/boek/detail/2224/heart) en bij Standaard Boekhandel.

heArt - Pieter Clicteur ism de Franklin Sleuyter foundation 

heArt is een verrassend boek dat focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Voor veel mensen is transplantatie de laatste kans op verder leven. Helaas is de vraag naar organen op dit ogenblik nog steeds groter dan het aanbod. heArt wil op een kunstzinnige en ludieke wijze de aandacht vestigen op dit probleem. Want een orgaan afstaan, kan levens redden. 

Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats, onder wie Wim Opbrouck, Barbara Sarafian, Peter Van de Veire, Matteo Simoni en Els Dottermans, hebben met veel enthousiasme aan dit boek meegewerkt. In hun eigen specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart voor de lens van fotograaf Pieter Clicteur. 

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht. 

BOEKINFO

Formaat: 240 x 170 mmAantal bladzijden: 128 - 61 foto's
Afwerking: hardcover
Verkoopprijs: EUR 29,95
ISBN: 978-90-5856-523-5

www.he-a-rt.be
www.fs-foundation.be
www.stichtingkunstboek.com

Pieter Clicteur - fotograaf
www.pieterclicteur.be

Workshop NewBorn bij Miet Neirinckx

De peterschapsgroep van Yves Vanpoucke ging op 23 februari 2015 langs bij Miet Neirinckx in haar prachtige daglichtstudio vlak in het centrum van Sint-Niklaas.
Tijdens de workshop NewBorn tonnde Miet dat ze een engelengeduld heeft en als geen een de kleintjes en hun ouders op hun gemak kan stellen. Ze straalt de rust uit en dit zie je in haal beelden.

Caroline Tanghe maakte dit fotoalbum van de workshop.

FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2015

Tijdens de FEP Awardsuitreiking op 1 maart 2015 in Trieste hebben onze finalisten erg goed gescoord. Jos Verhoogen en Johan Brouwers behaalden exaequo Brons in de categorie Reportage/Fotojournalisme. Kurt Vansteelant behaalde Zilver in deze categorie en Brons bij Portret. Het Zilver bij Landscape ging naar Tom D. Jones. Bram Declercq ontving een Merit Award Single Image in de categorie Reportage/Fotojournalisme. Glenn Vanderbeke werd in Trieste gelauwerd met een Merit Award bij FETA, de FEP Emerging Talents Award. Schitterende prestatie ook van onze andere finalisten Emily Van Den Broucke (Excellence Award Reportage) en Andreas Van Esbroeck (Merit Award Students and Young Photographers)!
Meer ...

Jurgen de Witte - QEP Portrait

Felicitaties voor Jurgen de Witte die tijdens de jureringssesie van 29 november 2014 in Rome zijn QEP-titel behaalde in de categorie portret.

Inhoud syndiceren

© 2017 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | DisclaimerPowered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding