Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Dromen/Rêver" : 8ste Fotografiebiënnale in de Condroz (Augustus 2017)

Reeds vele jaren bezoeken wij met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, om de twee jaar, het fotofestival in de Condroz (80 km van Brussel).

Het gaat over een 20-tal tentoonstellingen in de dorpen Marchin en Tahier.
Alle locaties hebben iets speciaals en aantrekkelijks: architecturaal, erfgoed, bij de mensen thuis...
De omgeving is prachtig, heel landelijk en rustgevend.

Opening 5 augustus 2017

Verder toegankelijk elke zaterdag en zondag van augustus + op maandag 14 en dinsdag 15 augustus 2017.
Op zondag 20 augustus zijn er alvast een aantal leden die afzakken, maar ook op andere momenten is een bezoek mogelijk en kan je collega’s ontmoeten.

Alle info hieronder

'Lens op de Mens' een nieuw fotofestival in Overpelt

Met 'Lens op de mens' organiseert CC Palethe in Overpelt tijdens de zomer van 2017 de eerste editie van een tweejaarlijks internationaal fotofestival. Alle professionele en gedreven amateurfotografen uit de hele wereld zijn welkom om hun meest fotogenieke werken te tonen aan een groot publiek. Voor deze editie staat het menselijk portret centraal. Een internationale jury bestaande uit ervaren vakmensen zal de foto’s selecteren. Initiatiefneemster en drijvende kracht achter dit fotofestival collega Carine Van Gerven stelt de plannen voor het nieuwe fotofestival voor. 

Overpelt wil zich met een tweejaarlijks internationaal fotofestival een nadrukkelijke plaats geven in het culturele landschap. Tijdens de zomer van 2017 (van 18 juni tot en met 28 augustus) organiseert CC Palethe de eerste editie van ‘Lens op de Mens’, waarbij het de bedoeling is om minstens 500 foto’s in het straatbeeld van Overpelt te tonen. Collega en tevens Schepen van cultuur Carine Van Gerven: ‘Tegen muren, in parkjes op zuilen zullen op een parcours van ongeveer 2 km foto’s van fotografen getoond worden. Ook op enkele binnenlocaties zoals CC Palethe, zwembad Dommelslag, dienstencentrum Pelle Melle en het Maria-Ziekenhuis Noord-Limburg zullen we fototentoonstellingen tonen.”

De afgelopen jaren speelde fotografie een steeds belangrijkere rol binnen CC Palethe. Met huisfotografen, het maandelijkse fotografiecircuit en jaarlijks meerdere tentoonstellingen rond diverse thema’s bouwden zij al een mooie traditie op. Schepen van cultuur Carine Van Gerven: ‘Het zou mooi zijn mocht Overpelt door een dergelijk festival ('met de lens op de mens’) een uitstraling krijgen die in de toekomst nog verder kan groeien (tweejaarlijks terugkerend festival). Ook voor Limburg zou het een meerwaarde kunnen betekenen gezien er een extra toeristische troef kan ontstaan.’

Het fotofestival staat open voor professionele fotografen en gedreven amateurfotografen. Meer dan 250 fotografen uit de hele wereld stuurden hun beste foto’s in naar het fotofestival.

Een internationale jury bestaande uit ervaren vakmensen selecteerde een 500-tal foto's voor de openluchttentoonstelling. De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, met een sterk netwerk in binnen- en buitenland en het Centrum Voor Beeldexpressie als steunpunt voor niet-professionele fotografen onthaalden dit idee met veel enthousiasme en zetten mee hun schouders onder het project. In samenwerking met verschillende partners en vele helpende handen maken we van Overpelt de place to be voor iedereen die met fotografie begaan is.

Lees alles over het fotofestival op www.fotofestivaloverpelt.be

Lens op de Mens partners

8ste Fotografiebiënnale in de Condroz

Elk weekend van de maand augustus 2017 + maandag 14 en disndag 15 augustus onthalen de dorpen Marchin en Goesnes, gelegen in de Luikse en Naamse Condroz, de 8ste Fotografiebiënnale in de Condroz, met als titel “Rêver”.
(www.biennaledephotographie.be - site in voorbereiding)

Op het ogenblik dat sommigen ons een droomloze wereld zouden willen verkopen en anderen zouden willen dromen zonder de wereld, vervolgt de Biënnale van de fotografie in de Condroz hardnekkig zijn bescheiden exploratie van de gevoelige kanten van het menselijke, dichtbij of veraf. 

De Biënnale stelt 20 tentoonstellingen voor die gerenommeerde of aankomende  Belgische en buitenlandse fotografen samenbrengen.
De tentoonstellingen worden georganiseerd in een landelijke omgeving, op charmante plaatsen vanuit architecturaal, patrimoniaal en landschappelijk oogpunt en in de meeste gevallen vinden zij plaats bij een inwoner thuis.

Er wordt eveneens een fotoatelier met residentie georganiseerd onder leiding van Alexandre Christiaens en Emmanuel De Meulemeester.

De biënnale is tevens de gelegenheid om uitingen van de bewoners van de deelnemende gemeenten samen te brengen meer bepaald via een fotostage voor adolescenten en een fotografieopdracht die werd toevertrouwd aan LaKabane, een collectief van Luikse fotografen.

Tenslotte zal de maand van de Biënnale gekenmerkt worden door diverse animaties (een ontmoetingsdag en beoordeling van portfolio’s, geleide bezoeken, een nachtelijke projectie, boekhandel, debatten, muziek, “heure du conte” (verteluurtje), schrijfatelier...) op initiatief van het cultuurcentrum van Marchin en van plaatselijke bewonersverenigingen.

Persdossier en foto's (in dit dossier staat dat de locaties 64 km van elkaar liggen. Dit moet zijn 6 km)

Nathalie Simon
Centre culturel de Marchin
Place de Grand-Marchin, 4  - 4570 Marchin - Belgique
Tél : +32 (0)85/41.35.38 
www.centreculturelmarchin.be - Facebook - Twitter

Family of Man - kasteel van Clervaux

Bericht voor de collega’s vanwege Jacques De Kegel

Prachtige tentoonstelling "Family of Man" in het kasteel van Clervaux. Woorden schieten te kort om deze tentoonstelling naar zijn volle waarde te prijzen.
Maar ... er is meer:

  1. Clervaux positioneert zich als "Cité de l'image" met open-lucht-fototentoonstellingen, verspreid door de binnenstad over een circuit van 1,5 km rondom het kasteel, waar de tentoonstelling "Family of Man" plaats vindt. (pas geopend in september 2016 -). Foto's van 2m² en meer, opgehangen aan muren, rotswanden, etc...
    • Une Fois et pas plus - Corinne Mercadier (tot 29.09.2017)
    • Voyages Extraordinaires - Christian Tagliavini (tot 29.09.2017)
    • Sacred Bird - Janne Lehtinen (tot 18.09.2017)
    • Space Project - Vincent Fournier (tot 29.09.2017)
  2. Er is een zustertentoonstelling van de "Family of Man", eveneens samengesteld door Edward Steichen. Deze bevindt zich in Dudelange (in het zuiden van het Groot-Hertogdom Luxemburg). Titel: "The Bitter Years 1935-1941" , ondertitel "Rural America as Seen by the Photographers of the Farm Security Administration". Het is de allerlaatste exhibition, die Edward Steichen voor het Moma (Museum of Modern Art - New York) heeft samengesteld. Hier heeft hij een selectie van foto's samengebracht, die gemaakt zijn in opdracht van de FSA om de schrijnende armoede bij de boeren, na de beurscrash van 1929 te registreren. Stuk voor stuk beelden en portretten, die beklijven en "aan de ribben blijven plakken". Bovendien is de locatie heel speciaal: namelijk in een watertoren. Het onthaal is ondergebracht in een gerestaureerd industrieel gebouw van Arcelor. Het eerste deel van de tentoonstelling kan bezocht worden in de voet van de watertoren. Daarna neem je de lift naar boven en komt aan bij "de kuip". Daar kan je alvast van een prachtig panorama over de streek van Dudelange - met de prachtige kerk -  genieten. Bij zonnig weer kan je gemakkelijk 25 - 30 km ver kijken. "in de kuip" hangen de foto’s, in een sobere stijl, tegen de zwarte wand. Allemaal zwart-wit foto's, waardoor het grauwe van de pijnlijke situatie nog sterker tot uitdrukking komt. En dat alles onder een sobere verlichting. Sereen!.

Jacques De Kegel

Fotomuseum Antwerpen

Klik op het logo en bekijk het programma van het Fotomuseum.

FOMU | Waalsekaai 47 | 2000 Antwerpen | www.fotomuseum.be

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Isabelle Willems: isabelle.willems@fomu.be – 03 242 93 23 – 0494 89 00 23

© 2017 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | DisclaimerPowered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding

Comments