Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

'Lens op de Mens' een nieuw fotofestival in Overpelt

Met 'Lens op de mens' organiseert CC Palethe in Overpelt tijdens de zomer van 2017 de eerste editie van een tweejaarlijks internationaal fotofestival. Alle professionele en gedreven amateurfotografen uit de hele wereld zijn welkom om hun meest fotogenieke werken te tonen aan een groot publiek. Voor deze editie staat het menselijk portret centraal. Een internationale jury bestaande uit ervaren vakmensen zal de foto’s selecteren. Initiatiefneemster en drijvende kracht achter dit fotofestival collega Carine Van Gerven stelt de plannen voor het nieuwe fotofestival voor. 

Overpelt wil zich met een tweejaarlijks internationaal fotofestival een nadrukkelijke plaats geven in het culturele landschap. Tijdens de zomer van 2017 (van 17 juni tot en met 31 augustus) organiseert CC Palethe de eerste editie van ‘Lens op de Mens’, waarbij het de bedoeling is om minstens 500 foto’s in het straatbeeld van Overpelt te tonen. Collega en tevens Schepen van cultuur Carine Van Gerven: ‘Tegen muren, in parkjes op zuilen zullen op een parcours van ongeveer 2 km foto’s van fotografen getoond worden. Ook op enkele binnenlocaties zoals Palethe, zwembad Dommelslag en Pelle Melle zullen we fototentoonstellingen tonen.”

De afgelopen jaren speelde fotografie een steeds belangrijkere rol binnen CC Palethe. Met huisfotografen, het maandelijkse fotografiecircuit en jaarlijks meerdere tentoonstellingen rond diverse thema’s bouwden zij al een mooie traditie op. Schepen van cultuur Carine Van Gerven: ‘Het zou mooi zijn mocht Overpelt door een dergelijk festival ('met de lens op de mens’) een uitstraling krijgen die in de toekomst nog verder kan groeien (tweejaarlijks terugkerend festival). Ook voor Limburg zou het een meerwaarde kunnen betekenen gezien er een extra toeristische troef kan ontstaan.’

Het fotofestival staat open voor professionele en gedreven amateurfotografen. De komende weken en maanden doet de organisatie een oproep naar fotografen uit de hele wereld om hun beste foto’s te tonen op het fotofestival.

Tot 23 januari 2017 kon men foto's insturen via de website www.fotofestivaloverpelt.be  Een internationale jury bestaande uit ervaren vakmensen zal nu de foto’s selecteren. De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, met een sterk netwerk in binnen- en buitenland en het Centrum Voor Beeldexpressie als steunpunt voor niet-professionele fotografen onthaalden dit idee met veel enthousiasme en zetten mee hun schouders onder het project. In samenwerking met verschillende partners en vele helpende handen maken we van Overpelt de place to be voor iedereen die met fotografie begaan is.

Lens op de Mens partners

Filip Claessens - Aangespoeld

7 jan - 12 feb 2017 in Exposure Value, Oostende

Family of Man - kasteel van Clervaux

Bericht voor de collega’s vanwege Jacques De Kegel

Prachtige tentoonstelling "Family of Man" in het kasteel van Clervaux. Woorden schieten te kort om deze tentoonstelling naar zijn volle waarde te prijzen.
Maar ... er is meer:

  1. Clervaux positioneert zich als "Cité de l'image" met open-lucht-fototentoonstellingen, verspreid door de binnenstad over een circuit van 1,5 km rondom het kasteel, waar de tentoonstelling "Family of Man" plaats vindt. (pas geopend in september 2016 -). Foto's van 2m² en meer, opgehangen aan muren, rotswanden, etc...
    • Une Fois et pas plus - Corinne Mercadier (tot 29.09.2017)
    • Voyages Extraordinaires - Christian Tagliavini (tot 29.09.2017)
    • Sacred Bird - Janne Lehtinen (tot 18.09.2017)
    • Space Project - Vincent Fournier (tot 29.09.2017)
  2. Er is een zustertentoonstelling van de "Family of Man", eveneens samengesteld door Edward Steichen. Deze bevindt zich in Dudelange (in het zuiden van het Groot-Hertogdom Luxemburg). Titel: "The Bitter Years 1935-1941" , ondertitel "Rural America as Seen by the Photographers of the Farm Security Administration". Het is de allerlaatste exhibition, die Edward Steichen voor het Moma (Museum of Modern Art - New York) heeft samengesteld. Hier heeft hij een selectie van foto's samengebracht, die gemaakt zijn in opdracht van de FSA om de schrijnende armoede bij de boeren, na de beurscrash van 1929 te registreren. Stuk voor stuk beelden en portretten, die beklijven en "aan de ribben blijven plakken". Bovendien is de locatie heel speciaal: namelijk in een watertoren. Het onthaal is ondergebracht in een gerestaureerd industrieel gebouw van Arcelor. Het eerste deel van de tentoonstelling kan bezocht worden in de voet van de watertoren. Daarna neem je de lift naar boven en komt aan bij "de kuip". Daar kan je alvast van een prachtig panorama over de streek van Dudelange - met de prachtige kerk -  genieten. Bij zonnig weer kan je gemakkelijk 25 - 30 km ver kijken. "in de kuip" hangen de foto’s, in een sobere stijl, tegen de zwarte wand. Allemaal zwart-wit foto's, waardoor het grauwe van de pijnlijke situatie nog sterker tot uitdrukking komt. En dat alles onder een sobere verlichting. Sereen!.

Jacques De Kegel

F8 - fotografisch kunstcoöperatief, in kunstgalerij C@W in Grimbergen

11/12/2016 - 12/02/2017

Fotomuseum Antwerpen

Klik op het logo en bekijk het programma van het Fotomuseum.

FOMU | Waalsekaai 47 | 2000 Antwerpen | www.fotomuseum.be

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Isabelle Willems: isabelle.willems@fomu.be – 03 242 93 23 – 0494 89 00 23

© 2017 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | DisclaimerPowered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding