Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen v.z.w. is de beroepsorganisatie voor de professionele fotografen uit de sectoren portret, reportage, huwelijk, publiciteit, industrie en handel. Zelfstandige fotografen en studenten uit België en Nederland kunnen aansluiten.

Naast de syndicale belangenbehartiging organiseert zij workshops, bijscholingsinitiatieven, ervaringsuitwisselingen en studiereizen. De kwaliteitsverhoging, de promotie van de fotografie en de collegialiteit tussen vakfotografen staan daarbij voorop.

Met al uw vragen kan u steeds terecht op het Nationaal Secretariaat. Op de Zoek Fotograaf-pagina kan u informatie over onze leden-fotografen opzoeken aan de hand van trefwoorden ivm hun specialiteit of adresgegevens.

Fotografisch Event 2016

We nodigen iedereen graag uit op een volgend fotografisch event!

Wanneer: Maandag 30 mei -  welkom om 14u30
Locatie: OC ’t Klooster, Brugstraat 11 te Vrasene

Programma: 

 • Onze partnerbedrijven zijn uitgenodigd en tonen hun laatste nieuwigheden. 
 • Jos Verhoogen: Hoe tijd winnen als die het kostbaarst is? De combinatie Lightroom (Bridge) en SmartAlbum.
 • Johan Brouwers:  Uiteenzetting EP – European Photographer
 • Kurt Ostyn: Goede marketing voor fotografen: Hoe kunnen fotografen hun limieten overstijgen en succesvoller worden?

Meer ...

Portfoliobespreking voor een eventuele kandidatuurstelling voor EP en QEP

20 juni 2016 in de fotostudio van Carl Lapeirre in Bissegem

Ter voorbereiding van de effectieve jureringen hebben er, in een informele sfeer, constructieve besprekingen plaats met fotografen die op korte of lange termijn overwegen om hun kandidatuur te stellen.

Een team van leden-(Master) QEP-fotografen, die allen reeds meerdere malen jurylid warenop de effectieve QEP-jureringen, zal de aangeboden foto's bekijken en constructief bespreken.

Aantal plaatsen is beperkt tot 10!
Aanvang: 16u
Prijs: 25 € (inclusief BTW) – catering inbegrepen
Inschrijven en meer info via peggy.deneve@unizo.be 

Meer ...

Masterclasses bij Andy Hens in Dortmund (D)

Heel wat leden volgden reeds deze Masterclasses in kader van het peterschapsproject.
Dit jaar kan men ook deelnemen los van het peterschapsproject.

Andy Hens is een Duitse fotograaf en docent fotografie in de Handswerkkammer te Dortmund. Hij behaalde zijn QEP en Master QEP met zijn Fine Art Photography via de FEP.

We kregen 3 data door voor mogelijke opleidingen. Van zodra er 8 deelnemers zijn, gaat de opleiding door.

U kan zich inschrijven voor opleiding op:

 • 27 en 28 juni 2016 (aankomst 26 juni ’s avonds)
 • 6 en 7 oktober 2016 (aankomst 5 oktober ’s avonds)
 • 12 en 13 december 2016 (aankomst 11 december ’s avonds)

 
Deelname: 300 € (excl. BTW) – Masterclasses, twee overnachtingen en ontbijt + 2 lunches inbegrepen.
Inschrijven voor opleiding op één van deze data en meer info via peggy.deneve@unizo.be 

Meer ...

Volgende QEP en Master QEP-jureringen op 11 en 12 juni 2016 in Torun, Polen.

Volgende QEP en Master QEP-jureringen gaan door op 11 en 12 juni 2016 in Torun, Polen.

Leden die hun kandidatuur willen stellen voor het behalen van deze titel kunnen best voor 30 april 2016 een mailtje sturen met opgave van de categorie in dewelke zij willen deelnemen naar peggy.deneve@unizo.be

- Wij zorgen dan wel voor de administratieve afhandeling en aanmelding bij FEP.
- Indien voldoende interesse organiseren we in Vlaanderen ook nog, op basis van de mogelijke kandidaten, een bijkomende pre-bespreking om uw deelname optimaal voor te bereiden.
- Wij zorgen ook dat uw geprint panel ter plaatse geraakt. Jullie hoeven het panel niet naar Spanje te sturen. Voorwaarde is wel dat de foto's op een lichtgewicht drager gekleefd worden, zodat ze makkelijk getransporteerd kunnen worden.
- Uw panel van 12 foto’s (of 20 voor de Master QEP) moet in ons bezit zijn begin juni 2016.

Meer op de FEP-QEP pagina's van deze site en op http://www.europeanphotographers.eu/qualifications 

Download hier het QEP application form en het MQEP application form

Coverfoto van de maand-wedstrijd op onze Facebookpagina ‘De Beroepsfotograaf’

Onze Facebookpagina ‘De Beroepsfotograaf’ moet een uithangbord moeten worden voor jullie, voor de vakfotograaf, naar klanten toe.

Daarom zijn we gestart met een ‘coverfoto van de maand-wedstrijd’.
Iedere maand kent een ander thema.

De bedoeling is dat de foto’s die jullie posten, per thema, maandelijks terechtkomen in een album op onze Facebookpagina.

De winnaar wordt bekendgemaakt op de 1e van elke maand en die foto zal dan ook die ganse maand de coverfoto zijn van onze pagina.

We melden met plezier dat partnerbedrijf Fotokartonnage De Crem maandelijks een frame 50/50 (voor foto naar keuze) cadeau doet aan de winnaar van onze facebookwedstrijd.
Nog een reden dus om jullie foto maandelijks in te sturen! 

Meer ...

Slotbijeenkomst peterschapsgroepen

25 maart 2016

Fotografen die regelmatig samenkomen, studio’s gaan bezoeken, de verschillende vakgebieden bespreken, ervaringen delen, leren van elkaar, mekaar helpen en adviseren, nieuwe niches ontdekken, een collegiale samenhorigheid, vriendschappen voor het leven… dat zijn peterschapsgroepen.

Al 7 jaar lang hebben honderden fotografen hieraan deelgenomen. Op 25 maart 2016 had in Kasteel La Motte de slotbijeenkomst van het laatste peterschapsproject 2015-2016 plaats. In woord en beeld getuigden de aanwezigen hoe verrijkend zij het onderling overleg vonden, hoe de ervaringsuitwisselingen hen inspireerde om beter zaken te doen en nieuwe toekomstperspectieven te ontdekken. In september 2016 starten nieuwe groepen op. Een echte aanrader.
‘Op 1 jaar tijd heb ik zo veel geleerd in zo een positieve sfeer. Deelname was de beste beslissing voor de uitbouw van mijn carrière als fotograaf. Het heeft mij een echte boost gegeven.’

Caroline Tanghe en Jos Verhoogen maakten een beeldverslag van deze slotavond.

EP-jurering december 2015 - februari 2016

Proficiat voor alweer 7 nieuwe EP'ers onder onze leden.

Onze felicitaties gaan naar Evi Polak, Carine Van Gerven, Evelyne Vanpoucke, Rudi Theunis, Glenn Vanderbeke, Luc Vervliet en Guy Schotte.

Aspirant-leden worden met het behalen van deze Europese kwalificatie automatisch volwaardig lid van onze beroepsvereniging.

Op de site van de FEP kan je terecht indien je interesse hebt om je kandidatuur te stellen voor de volgende jurering. Deadline 30 juni 2016.
Via de link ‘Find a Photographer’ vind je de lijst van de EP's van eerdere jureringen.

Fotografen die niet slaagden voor hun EP-kandidatuur kunnen een tweede keer gratis deelnemen. Zij mogen de betalingspagina bij de upload gewoon overslaan. Het is wel belangrijk dat ze het FEP secretariaat in Rome (secretariat@europeanphotographers.eu) verwittigen dat ze een tweede gratis poging gedaan hebben, anders wordt hun panel niet door de websoftware gevalideerd.

Meer ...

FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2016

Onze leden zijn weer erg goed vertegenwoordigd in de lijst met awardwinnaars van de FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2016. Allen van harte gefeliciteerd.

De einduitslag werd bekendgemaakt op 13 maart 2016, tijdens de FEP Awards Ceremony in Santa Maria da Feira, in Portugal, een nevenactiviteit van het Nationaal Congress EXPOFOTO 2016 van onze Portugese zusterorganisatie.

Onze leden deden het uitstekend. Jos Verhoogen behaalde een Gouden Camera in Reportage met zijn geboortefoto's.
Tom Jones kreeg een Gouden Camera voor zijn Wildlife foto's en een Zilveren Camera in Landscape.
De Bronzen Camera in Wildlife ging naar Jürgen de Witte. Alle aanwezige awardwinaars ontvingen ter plaatse hun certificaten.

Wij feliciteren hen van harte met dit schitterend resultaat.

LANDSCAPE

 • Tom D. Jones (Silver Camera, 3 Merit)
 • Bram Declercq (finalist, 1 Merit)
 • Jeroen Van Nieuwenhove (finalist, 1 Merit)
 • Karel Mus (1 Merit)
 • Jos Verhoogen (1 Merit) 


PORTRAIT

 • Caroline Tanghe (1 Excellence)


REPORTAGE/PHOTOJOURNALISM

 • Jos Verhoogen (Golden Camera, 2 Excellence, 1 Distinction)
 • Carl Lapeirre (2 Distinction)

WEDDING

 • Philippe Swiggers (finalist, 1 Merit)
 • Reginald Tackoen (1 Excellence)


WILDLIFE

 • Tom D. Jones (Golden Camera, 3 Excellence)
 • Jürgen de Witte (Bronze Camera, 1 Excellence, 1 Merit)
 • Thomas De Sterck (finalist, 1 Merit)
 • Jos Verhoogen (finalist, 1 Merit)

Meer ...

Awardwinnersshow 2015 en voorzitterswissel

Op 15 februari 2016 waren we te gast in het FoMu in Antwerpen, dat zijn 50ste verjaardag viert. Na een groepsbezoek aan de tentoonstelling "Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium", volgde de voorstelling van de awardwinners 2015 onder de leden onze beroepsvereniging. Collega Danny Migalski had een prachtige presentatie voorbereid van allle bekroonde foto's. Tussendoor werden de awards uitgreikt aan de aanwezige laureaten. CIDPAE, EP, QEP, MQEP, QEV, FETA, FEP POTY 2015, WPC 2015, onze leden waren zeer succesvol in 2015. Koen De Langhe kreeg (eindelijk) zijn gouden medaille van de WPC 2015 uitgereikt door voorzitter Bruno Vetters.

Het tweede luik van deze avond was de aangekondigde voorzitterswissel. Aftredend voorzitter Bruno Vetters werd samen met zijn echtgenote Chris onder luid applaus door Nikki Huts in de bloemetjes gezet voor zo'n grote verdienste. Op hun beurt spraken de kersverse bestuursleden Inge, Els en Jürgen namens de leden hun waardering uit voor het werk van Bruno en lichtten ze het waarom van hun bestuursfunctie toe. Een slideshow van vele honderden foto's gaf een mooi overzicht van Bruno's lange carriere. Dat hij een begenadigd spreker is bleek nogmaals uit zijn dankwoord dat met een staande ovatie beloond werd. Met een lange reeks "dank u-selfies" brachten de leden op een erg creatieve manier hun waardering voor Bruno nog eens extra in beeld. Daarna was het de beurt aan Bruno om de fakkel door te geven aan Jos Verhoogen. Met een uitgekiende combinatie van woord en beeld(spraak) toonde Jos zijn visie en verwachtingen van de beroepsvereniging. Aan gedrevenheid geen gebrek. Het applaus was warm.

Bij een afsluitende drink op het succes van deze avond en de toekomst van onze vereniging werd er nog ruim nagepraat en werden de collegiale vriendschapsbanden nauwer aangehaald.

Met dank aan Caroline Tanghe voor de foto's van de slideshow hieronder.
Nog meer foto's van de avond van Jos Verhoogen en Kurt Vansteelant kan je bekijken op /actueel/activiteiten-evaluatie.

FETA - FEP Emerging Talent Award 2015

Wij zijn verheugd dat een van onze nieuwe leden Dorien Van der Eecken, studente aan de afdeling fotografie van de Luca School of Arts, campus Narafi in Brussel, een Merit Award behaalde bij de uitreiking van de FETA - FEP Emerging Talent Awards 2015. Zij ontving haar certficaat in Grado, Italië op zondag 13 december 2015 in aanwezigheid van onze voorzitter Bruno Vetters en ondervoorzitter Caroline Tanghe.

De hoofdprijs ging naar de Duitser Christopher Rüsing, student aan het Bildungszentrum Handwekskammer in Dortmund. De 2 andere Merit Awards waren voor Jack Breadmore, student aan de Falmouth University, UK en Lenka Bukacova, studente aan de Faculty of Art and Design, Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labem, Czech Republic.

Meer ...

WPC 2016 - World Photograhic Cup

Dit zijn de inzendingen van onze leden:

Categorie Commercial: Gwenny Eeckels - Reginald Tackoen - Peter Verplancke
Categorie Illustrative/Digital Art: Steven Colin - Karen Ketels - Glenn Vanderbeke
Categorie Portrait: Pieter Clicteur - Karine Hanskens - Caroline Tanghe
Categorie Reportage/Photojournalistic: Yves Nevens - Pascale Vandewalle - Gerbrand Van Uytvanck
Categorie Wedding: Pieter Clicteur - Wouter Colen - Jürgen de Witte
Categorie Lanscape/Wildlife: Martin Steenhaut - Gunther Vansteelant - Lien Wevers

De WPC-ceremonie ging dit jaar door in Oporto, Portugal, op 14 maart 2016. Portugal mocht de World Photographic Cup 2016 in eigen land houden.

Bekijk de volledige uitslag op www.worldphotographiccup.org 

 

QEP jurering Granada 21-22 november 2015

Wij zijn fier te mogen aankondigen dat collega Emily Van Den Broucke in Granada een QEP-titel behaalde met een schitterende reeks balletfoto's. Ook collega Robert Biesemans werd bekroond met de QEP-titel in de categorie portret.

En onze franstalige collega Edoardo Piccinini behaalde een QEP-titel in de categorie architectuur.

Voor de eerste keer werden er ook videofilms gejureerd en collega Fabian De Backer was de eerste Belg die meteen de titel QEV - Qualified European Videographer behaalde met een reeks after festival movies. Om u een beeld te vormen, hier de link naar één van zijn inzendingen: https://www.facebook.com/DanceDVision/videos/1167356543280055/?theater

Proficiat aan allen.

5th China International Digital Photography Art Exhibition (CIDPAE)

We zijn fier te mogen melden dat volgende leden dit jaar in de prijzen vielen:

Winners List COLOR:

RPS Bronze Medal: Pieter Clicteur 
PSA Bronze Medal: Kurt Vansteelant
Excellent Works Award: Kurt Vansteelant
Acceptance Works Award: Karel Waignein
Acceptance Works Award: Gwenny Eeckels
Acceptance Works Award: Guy Schotte 

Winners List MONOCHROME:

RPS Ribbon: Kristel Nijskens
Acceptance Works Award: Carl Lapeirre

Alle foto’s en laureaten vinden jullie via deze link: http://2015cidpae.lsphoto.org/en/winner.asp
Proficiat aan allen.

QEV en EV – (Qualified) European Videographer

Twee nieuwe kwaliteitslabels van de FEP voor videografen

EV – European Videographer

De EV (European Videographer) is een nieuwe basiskwalificatie van de FEP (Federation of European Professional Photographers) en beschikbaar voor de meeste professionele videografen in Europa.
De EV-kwalificatie heeft tot doel het erkennen van de beroepsbekwaamheid en de professionele standaard van zij die het beroep van videograaf uitoefenen.

Vanaf 2016 gebeurt de EV-kandidatuurstelling en jurering volledig online. De eerste EV-jurering echter, op 21/22 november 2015 in Granada, Spanje, gebeurde door een jury ter plaatse.

QEV - Qualified European Videographer

Net als de EV is de QEV (Qualified European Videographer) een nieuwe video-kwaliteitsnorm van de FEP (Federation of European Professional Photographers) videografen in Europa.
Het QEV-reglement komt in grote lijnen overeen met het EV-reglement.

Belangrijkste verschillen:

- Het deelnamebedrag voor de QEV is 150 euro ipv 50 euro voor de EV.
- Elke kandidaat moet een reeks van 5 videofilms indienen, allemaal in dezelfde categorie.
- De volgende categoriën komen in aanmerking: social reportage, drawing and documentary feature, commercial and industrial, free creation.

De eerste QEV-jurering ging bij wijze van proef door op 21/22 november 2015 in Granada, Spanje, en gebeurde door een jury ter plaatse.

Een uitgebreide informatie ivm de QEV vindt u op de FEP-website www.europeanphotographers.eu/qualifications

Meer ...

Nieuwe peterschapsgroepen van start

Met collega’s in beperkte groep ervaringen uitwisselen, leren van elkaar, fotostudio’s gaan bezoeken, informatie krijgen van specialisten… beter zaken doen en zijn bedrijf uitbouwen, nieuwe niches ontdekken, inspiratie opdoen …dat is waar een peterschapsgroep voor staat.

Je staat er niet alleen voor!

De deelnemers bepalen samen het programma en de momenten van samen komen. Out of the box denken is mogelijk! Leerrijk is het vooral.

Nieuwe groepen worden nu gevormd. Interesse om eventueel deel te nemen? Stuur een mailtje naar peggy.deneve@unizo.be. Wij sturen u graag bijkomende informatie.

Meer ...

QEP-jurering van 20 juni 2015 in Derby

Tijdens de jongste QEP-jurering in het Engelse Derby werd Caroline Tanghe uit Vichte gelauwerd met de QEP-titel in de categorie reportage. Proficiat Caroline met deze knappe reeks Indische reportagefoto's.

Een van onze Nederlandse leden, Jacques Bakker, behaalde de titel van Master QEP. Welgefeliciteerd Jacques.

Fotograaf Koen De Langhe wint Gouden Medaille in de World Photographic Cup 2015

Koen De Langhe uit Kortrijk-Dutsel (Vlaams-Brabant) behaalde de gouden medaille in de World Photographic Cup 2015, zeg maar de 'Olympische Spelen' van de fotografie.

Dit werd op 12 april 2015 bekendgemaakt op een prestigieuze internationale bijeenkomst in Montpellier (F). Zijn foto van het Hallerbos in bloei wist de jury te overtuigen in de categorie natuurfotografie.
In 2014 won België ook al een medaille, met een wildlifefoto van Martin Steenhaut, toen goed voor zilver.

De World Photographic Cup is ontstaan uit een samenwerking van de FEP (de Europese) en de Amerikaanse fotografenassociaties. Aan deze tweede editie namen maar liefst 26 landen van alle continenten deel. Elk land kon 3 beelden per discipline insturen. De disciplines waren portret, huwelijk, publiciteit, illustratie, reportage en natuur & wildlife.

De Foto van Koen was één van de drie natuurfoto’s ingezonden door de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen. (Koen De Langhe: info@fotogeniekbelgie.be)

Meer ...

FEP European Professional Photographer of the Year awarduitreiking

Tijdens de FEP Awardsuitreiking in Trieste hebben onze finalisten erg goed gescoord. Jos Verhoogen en Johan Brouwers behaalden exaequo Brons in de categorie Reportage/Fotojournalisme. Kurt Vansteelant behaalde Zilver in deze categorie en Brons bij Portret. Het Zilver bij Landscape ging naar Tom D. Jones. Bram Declercq ontving een Merit Award Single Image in de categorie Reportage/Fotojournalisme. Glenn Vanderbeke werd in Trieste gelauwerd met een Merit Award bij FETA, de FEP Emerging Talents Award. Schitterende prestatie ook van onze andere finalisten Emily Van Den Broucke (Excellence Award Reportage) en Andreas Van Esbroeck (Merit Award Students and Young Photographers)!

Nabeschouwing infoavond over dataverlies en de gevaren van het internet

Op 4 februari vierden we het feest van de Heilige Veronika, patroonheilige van de fotografen.
Maar kan zij ons beschermen tegen de gevaren van internet, hackers, virussen, menselijke fouten, schade, diefstal, ...?
Ook zonder kwade wil kunnen systemen falen met dataverlies, reputatieschade en financieel verlies tot gevolg.

4 februari 2015 in het gerestaureerde Klooster in Vrasene/Beveren.

Het was een geslaagde Veronika-bijeenkomst die algehele appreciatie genoot.
Na de bubbels was het woord aan de experten Bavo Van Den Heuvel en Bart Bogaert over hackers en dataopslag.

Een greep uit de evaluaties:

- 'Veel om mee aan de slag te gaan maar zeer praktisch’
- 'Positief!’
- 'Heel informatief! Het was zeker de moeite om de afstand te rijden’
- ‘Bijzonder goed!’
- ‘Was zeer interessant’                                                                                                                                                              

Ook tijdens de netwerkdrink achteraf werden er boeiende ervaringen uitgewisseld.
De afwezigen hadden weerom ongelijk.

Bekijk de slideshow van Caroline Tanghe over deze leerrijke avond.

Jurgen de Witte is onze nieuwe QEP

Felicitaties voor Jurgen de Witte die tijdens de jureringssesie van 29 november in Rome zijn QEP-titel behaalde in de categorie portret. Een slideshow van de bekroonde foto's volgt weldra.

Belgische selectie voor de World Photographic Cup (WPC) 2015

De registraties voor de World Photographic Cup werden afgesloten.
De internationale jury van WPC jureerde van 15 december tot 15 januari 2015.
Iedereen kan alle ingezonden foto’s bekijken op de website www.worldphotographiccup.org.

De individuele winnaars worden gelauwerd in Montpellier op 12 april 2015. Daar wordt de World Cup ook overhandigd aan het winnende nationale team.

Ondertusen hebben we vernomen dat de foto van Koen de Langhe van het Hallerbos een plaats in de top 3 behaalde in de categorie Landscape. Proficiat Koen!

Al deze foto's waren te zien op onze stand op de Imaging Beurs 2015 in maart inTour&Taxis. De prachtige fotoafdrukken waren geprint door ons partnerbedrijf Labo JJ. Micheli op Chromaluxe panelen.

Foto-event in Melsele 29 sept 2014

Nabeschouwing

"Een indrukwekkende voorstelling van Selina De Maeyer en het duo Peter Roels en Klaas Verdu.
De uitwisselingen met de collega's zijn uiteraard steeds verrijkend."
... schreef Ward Vleminckx op onze Facebookpagina

FEP European Professional Photographer 2014 awarduitreiking

Tijdens de Photokina 2014 werden de FEP Photographer of the Year 2014 awards uitgereikt. Meerdere van onze leden behaalden een finaleplaats en meer ...

Onze felicitaties gaan naar:

 • Isabel Corthier: Golden Camera Reportage, Gold Award Single Image Reportage, 2x Silver Award Single Image Reportage, Finalist Reportage
 • Karel Waignien: Finalist Illustrative, Silver Award Illustrative
 • Tom D. Jones: Finalist Landscape, Bronze Award Single Image Landscape
 • Carl Lapeirre: 2x Bronze Award Single Image Landscape
 • Fabian De Backer: Bronze Award Single Image Reportage
 • Philippe Swiggers: Finalist Wedding, Gold Award Single Image Wedding


Bij de Students and Young Photographers behaalde Andreas Van Esbroeck een finaleplaats.

Expertiseforum fotografie exclusief voor leden

Op vraag van vele leden hebben we een expertiseforum opgericht dat je kan bereiken na in te  loggen op deze website.
We roepen alle leden op ook dit forum te gebruiken en interessante info te plaatsen in desbetreffende categorieën. We stellen vast dat er tot op heden nog te weinig gebruik van gemaakt wordt…misschien wegens onbekend.

Schrijf je in, maak een eigen account aan. Daarna beschik je over een groeiende schat aan informatie over alles wat onze beroepsvereniging en ons beroep aanbelangt. Het forum is een geïntegreerd onderdeel van deze site en daarom moet je eerst een aparte nieuwe account aanmaken voor het forum.
Al deze informatie, aangeleverd door collega's en experten, is overzichtelijk geïnventariseerd en gegroepeerd onder volgende hoofdstukken:

 • actueel
 • helpdesk apparatuur
 • helpdesk software
 • fotografie specialisaties
 • fotografie inspiraties
 • zakelijk: mijn bedrijf
 • zakelijk: administratie en wetgeving

QEP-jurering in Riga, Letland

Riga 8 juni 2014 - We zijn blij twee nieuwe QEP’ers te kunnen aankondigen.
Onze felicitaties gaan naar Nick De Clercq (architectuur) uit Gent en Pierre Volpe (artistiek naakt) uit Brecht.

Lees meer ...

Nick De Clercq - QEP panel Architectuur

Pierre Volpe - QEP panel Artistiek Naakt

Activiteiten 2014

Op 24 maart 2014 had opnieuw een leerrijke bijeenkomst plaats over Lightroom voor gevorderden. Met dank aan Rich Pontier voor de foto’s bij dit artikel.

 • In januari hadden we de uiteenzetting rond Sociale Media door Simon Gryspeert gevolgd door de nieuwjaarsdrink
 • In februari de avond rond typologie en opmaak met Renaat Bogaert
 • en de hands on sessie ‘Lightroom’ voor beginners door Jos Verhoogen
 • In maart de ervaringsuitwisselingsavond rond marketing en prijscalculatie onder coördinatie van Paul Gheyle en Jurgen De Witte en de getuigenissen van Carl Lapeirre, Hans Duijhuisen, Caroline Tanghe, Ward Vleminckx, Inge Nijs, Maarten Devoldere en Liesbeth Goudenhooft.
 • De introductieavond rond ‘Indesign’ door Laurent Tombeur
 • Deelname aan de Dag van de Ambachten
 • en de hands on rond ‘Lightroom’ voor gevorderden door Jos Verhoogen
 • Portfoliobespreking
 • Denk vroeger aan later: infodag ivm met pensionering en alles wat daarbij komt kijken
 • Begeleid bezoek aan het Knokke Fotofestival olv de curatoren (19 mei)

Allemaal sessies waaraan leden van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen gratis konden deelnemen.

Verder op het programma in 2014 ondermeer

 • Infosessies voor fotografen in spe (mei 2014)
 • Portfoliobesprekingen
 • Deelname aan L'Eté des Portraits (juli 2014)
 • Workshop portret op locatie door Pierre Delaunay (15 juli in Bourbon-Lancy, F)
 • Studiobezoeken in Nederland (tweedaagse op 15 en 16 juni 2014)
 • Hands on: Lightroom voor beginners
 • Hands on: Lightroom voor gevorderden
 • Hands on: Pasfoto’s in studio en op locatie
 • Workshop ‘Pushing light’ met Piet Van den Eynde (6 en 9 oktober 2014)
 • Prijscalculatie voor events- en publiciteitsfotografie 
 • Fotografenevent rond Conceptuele Fotografie met Peter Roels & Klaas Verdru (29 september 2014)
 • Selina De Maeyer in woord en beeld (29 september 2014)

Overleg met de bevoegde instanties rond pasfoto’s

Op 26 februari 2014 hadden we een overleg met een uitgebreide delegatie van Buitenlandse zaken en Binnenlandse zaken.

Stand van zaken voor internationale paspoorten en verblijfsvergunningen (momenteel nog niet van toepassing op de identiteitskaarten):

 • ICAO- normen worden ingevoerd voor de internationale paspoorten en de verblijfsvergunning
 • Momenteel zijn 440 van de 589 gemeenten uitgerust met dezelfde apparatuur en dezelfde software. Tegen 4 april 2014 voorziet men dat alle gemeenten operationeel zijn.
 • Voor de pasfoto’s betekent dit concreet dat de gemeenten uitgerust worden met scanapparatuur om de aangeleverde pasfoto’s te scannen op de gemeente.
 • In de loop van volgende week worden alle gemeenten gebriefd over de nieuwe modaliteiten en krijgen ze ook de nieuwe fotomatrix aan dewelke de pasfoto’s voor de paspoorten moeten voldoen.

Verschil met vroeger: In het verleden werden de foto’s in de gemeente opgeplakt en gebeurde de verdere verwerking extern. Nu worden de foto’s op de gemeente gescand en is het ook de gemeente die verantwoordelijk is en beslist over de goedkeuring van de pasfoto’s.

Meer ... 

World Photographic Cup

Onze collega en natuurfotograaf Martin Steenhaut heeft een belangrijke bijdrage geleverd om Belgie de zesde plaats op de wereldranglijst te geven bij de eerste editie van de World Photographic Cup. De prijsuitreiking had plaats op 14 januari tijdens de PPA Convention in Phoenix, Arizona. Onze voorzitter Bruno Vetters had de eer de zilveren medaille in naam van Martin Steenhaut in ontvangst te nemen. Nationaal secretaris Nikki Huts mocht tweemaal het podium op om de certificaten in ontvangst te nemen in naam van Emily Van Den Broucke uit Brugge, finaliste in de categorie portret, en Carl Lapeirre, finalist in reportage.
De Worldcup ging naar de USA. Het zilver naar Australie. Portugal zette een enorme prestatie neer: een gouden, een zilveren medaille en 7 finalisten. Felicitaties aan hun teamleader André Boto. 22 landen namen deel aan deze eerste editie.
Zie ook http://worldphotographiccup.org/  

Pasfoto's moeten voortaan voldoen aan de ISO/IEC FCD 19794-5 standaard

Men is begonnen met de systematische invoering van de biometrische reispassen in de gemeenten. Deze uitrol verloopt gefaseerd (gemeente per gemeente). De betrokken gemeenten lichten hun lokale beroepsfotografen in over de nieuwe normen. M.a.w. het biometrisch paspoort wordt niet ineens in alle gemeenten tegelijk ingevoerd. Vandaar dat tot nu toe enkel de fotografen van de betrokken gemeenten gewaarschuwd werden door hun gemeente.

U vindt de ICAO specificaties in deze bijlage. Een belangrijk verschil met vroeger is dat de mond gesloten moet zijn.

Meer ...

Belgen doen het weer zeer goed bij de 4th China International Digital Photography Art

Li Xiaoyuan, Secretary-general of 4th China International Digital Photography Art Exhibition Organizing Committee,  stuurde ons de resultaten van deze wedstrijd.

Felicitaties aan al onze Belgen die het weerom zeer goed gedaan hebben!

In de categorie Color:

- Goud voor Jurgen de Witte
- Brons voor Paul Van Bockstaele
- Brons voor Kurt Vansteelant

Verder nog heel wat Belgen bij de genomineerden, ondermeer Frederik Hamelynck, Raf Lehaen en anderen ...

In de categorie Monochrome:

- Goud voor Emily van den Broucke
- Zilver voor Isabel Corthier
- Brons voor Robert Biesemans
- Brons voor Caroline Tanghe
- PSA Gold Medal Kurt Vansteelant

En ook hier heel wat Belgen bij de genomineerden, Pierre Volpe, Raf Lehaen, Anja Spelmans en anderen ...

'Inspiration Days 2013' op 22 en 23 september in Malle

Nabeschouwing

Het waren zeker twee inspirerende dagen in Malle in het Noorden van de provincie Antwerpen.
Twee dagen lang lezingen, presentaties en workshops zijn weer achter de rug.

De talrijke reacties achteraf op onze Facebookpagina waren heel positief. Velen kijken al uit naar de volgende editie.

8 gerenommeerde sprekers vertelden over hun werk, hun bedrijfsvoering en marketingstrategie.
Bedankt Jimmy Kets, Julie Scheurweghs, André Boto, Andy Hens, Carl De Keyzer, Jo van den Berg, Frederik Buyckx en Niels Famaey voor jullie medewerking.

Er werden vele nieuwe contacten gelegd tussen de aanwezige collega's.
De fotografenband zorgde voor de muzikale noot.
Onze technieker Laurent Tombeur zorgde voor uitstekende klank en licht.
Collega Danny Migalski toonde zijn virtuositeit in het samenstellen van presentaties en beeldmontages.

De collega's stuurden 533 foto's in voor de fotowedstrijd. Een heus succes. Proficiat aan alle winnaars.

Proficiat Sandra Vandevordt, winnares van de MasterPhoto 2013.

Onze partnerbedrijven toonden en demonstreerden hun nieuwste producten. Bedankt voor uw logistieke steun en het schenken van de prijzen voor de wedstrijden.

Last Supper - Malle 2013

Op maandagavond hebben we met de 'afbrekers' nog een 'laatste avondmaal' foto gemaakt, geïnspireerd door Jo van den Berg.
Jo stuurde ons daarvan zijn aangepaste versie terug.

Dank aan Berten Steenwegen voor het knappe fotoverslag van de Inspiration Days dat hij publiceerde op Facebook:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151757997698557.1073741830.289731528556&type=1

Het fotoverslag van Jos Verhoogen (Dag 1 en Dag 2) kan u bekijken op de albumpagina's van deze site. Bedankt Jos.

Bekijk ook de vele reacties en foto's van Jos Verhoogen op onze Facebookgroep en onze Facebookpagina.

 

Fotowedstrijd n.a.v. de Inspiration Days op 22 en 23 september in Malle

Naar aanleiding van de Inspiration Days op 22 en 23 september in Malle organiseerden we, net zoals vorig jaar, een fotowedstrijd onder onze leden. In totaal werden er 533 foto's ingestuurd in 5 categorieën.

De goud-winnaars kregen een HQ-afdruk van hun foto's op ChromaLuxe, aangeboden door ons partnerbedrijf ChromaLuxe.

En dit zijn de winnaars (hun foto's zie je in de slideshow bovenaan deze pagina):

Beloftevolle starters:

Brons (ex aequo): Thomas De Sterck en Emily Van Den Broucke
Zilver: Evi Polak
Goud: Yves Collin

Reportage:

Brons: Philippe Swiggers
Zilver: Marc Wallican
Goud: Isabel Corthier

           

Portret:

Brons: Yves Nevens
Zilver: Pieter Desmedt-Jans
Goud: Frank Demeulemeester

Natuur en landschap:

Brons: Karen Ketels
Zilver: Steven Massart
Goud: Martin Steenhaut

 

Publiciteit:

Brons: Karine Hanskens
Zilver: Isabel Corthier
Goud: Francis Tilborghs

Proficiat aan alle winnaars!

De FEP lanceert een nieuwe kwalificatie, de EP (European Photographer)

Na de lancering in 1999 van de QEP en de Master QEP in 2005 lanceerde de FEP, de Federation of European Professional Photographers, einde 2012 de European Photographer (EP) kwalificatie. Deze titel is uitsluitend voorbehouden voor leden van de bij de FEP aangesloten nationale verenigingen van beroepsfotografen. De on-line EP-jureringen hebben om de 2 tot 3 maanden plaats.

EP logo De EP-kwalificatie heeft tot doel het erkennen van de beroepsbekwaamheid en de professionele standaard van zij die het beroep van fotograaf uitoefenen, terwijl de QEP het erkennen en belonen van uitzonderlijke fotografische kwaliteiten nastreeft en de Master QEP voorbehouden is voor de besten onder de QEP-houders. De EP-titel is geldig gedurende een periode van 4 jaar tijdens dewelke de titelhouders uitgenodigd worden om verder te dingen naar het QEP-label.

 Meer ...

Nog niet bij de Facebookgroep van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen?

Als nationale Vereniging van Beroepsfotografen hebben we een besloten Facebookgroep. Een 250 tal van onze leden zijn hierop aangesloten. Een aantal dus nog steeds niet.

Er is bewust gekozen voor een besloten groep, waardoor de onderlinge discussies verborgen of niet zichtbaar zijn voor het brede publiek. Hierdoor is een andere communicatie mogelijk dan indien ook klanten zouden kunnen meelezen.

Het is de bedoeling om tussen fotografen van gedachten te wisselen, mekaars ideeën te horen en te helpen indien mogelijk. Het is ook een manier om mekaar leren te kennen en te weten wat er zoal leeft bij collega’s.

Leden die nog niet aangesloten zijn op de Facebookgroep van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen maar wel interesse hebben om ervan deel uit te maken kunnen een vriendschapsverzoek sturen aan ‘Peggy Deneve nvb’. U wordt dan zo snel mogelijk toegevoegd aan onze Facebookgroep.

Pasfoto's zullen in de toekomst niet door de gemeenten gemaakt worden

Officieel standpunt

Sinds 2008 zijn we intens bezig geweest met het dossier voor behoud van de pasfoto’s bij de beroepsfotograaf.

We zijn dan ook zeer blij U dit officiële schrijven aan de burgemeesters en gemeentebesturen van alle steden en gemeenten te kunnen overmaken, ondertekend door Didier Reynders, Minister van Buitenlandse Zaken, Joël Milquet, Minister Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom Minister van Justitie, Maggie De Block, Staatssecretaris voor Asiel & Migratie.

In dit schrijven wordt gesteld

 • dat er een nauwere samenwerking komt tussen de verschillende departementen en een eenvormigheid komt voor de pasfoto’s.
 • dat de gemeenten gaan uitgerust worden met scanapparatuur waardoor de pasfoto’s, zoals nu, verder gescand zullen worden
 • dat er geen foto’s gaan genomen worden op de gemeenten en dat de gemeenten geen ruimte moeten voorzien voor het plaatsen van een pasfotocabine

Pasfoto's, stand van zaken

Op 15 december 2011 hadden wij, De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, UPPF (Union des Photographes Professionnels Francophones), vzw Studio, FRII (Freedom & Right of Image Identity) en Prontophot een zeer constructieve vergadering over de pasfotografie.

Er werd besloten de rangen te sluiten en een gestructureerde communicatie en lobbycampagne op te zetten onder leiding van Mevrouw Stéphanie Spistre van de lobbygroep Global Institutional Networking & Corporate Communication uit Parijs.

Als resultaat van deze vergadering werd er enkele dagen later een officieel schrijven overhandigd aan de nieuwe vice premier, minister van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en van Europese zaken Didier Reynders. In die brief werd op een diplomatieke maar krachtdadige manier aandacht gevraagd voor de kwestie en voor de implicaties op de sector en de burger. Tevens werd de minister er op gewezen dat alle beroepsverenigingen en betrokken partijen van België als één front zullen ijveren voor het volledig behoud van de pasfotografie bij de vakfotograaf. Tenslotte werd hem om een dringend onderhoud verzocht.

Ook de andere betrokken Ministers werden aangeschreven.

Ondertussen bundelen alle beroepsverenigingen en betrokken partijen hun know-how, contacten en argumentatie en kanaliseren die om een uniforme communicatie te kunnen voeren.

Afhankelijk van de antwoorden van de overheden zullen vervolgens, ten gepasten tijde en in overleg, nieuwe acties ondernomen worden.

Wij houden u verder op de hoogte van de ontwikkelingen.

Update jan. 2012: Nationale Vereniging van Beroepsfotografen geeft regering besparingstip van 500 miljoen euro. Meer ...
Update feb. 2012: 
Het kabinet van minister Reynders blijkt bereid te zijn hun oorspronkelijk standpunt om de gemeenten uit te rusten met apparatuur te willen herbekijken. Meer ...
Update 13 maart 2012: Positieve evolutie ivm dossier pasfoto’s. Meer ...
Update 15 mei 2012: In de gemeentehuizen zal geen materiaal worden geïnstalleerd om pasfoto’s te nemen. Meer ...
Update sept. 2012: Het officiële standpunt: er zullen geen pasfoto's gemaakt worden in de gemeentehuizen. Meer ...

© 2016 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | DisclaimerPowered by SycroCMS | © ZuPP webbuilding