Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Lerend Netwerk Update Photoshop

Het is uitermate belangrijk om bij te blijven als fotograaf, maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat je algauw door de bomen het bos niet meer ziet. Een praktisch lerend netwerk gebaseerd op aanpak van je collega’s met directe resultaten enerzijds en inzicht in de nieuwigheden anderzijds is hiervoor de oplossing. Je leert van collega fotografen hoe zij te werk gaan in Photoshop en eventueel andere beeldbewerkingsprogramma’s. Je leert op een eenvoudige en snelle manier beelden bewerken. Daarnaast ligt de nadruk op de updates die de programma’s de laatste tijd hebben ondergaan en de nieuwste features en plug-ins.

De sessies zijn interactief en praktijkgericht. Je leert hoe je nieuwe toepassingen kan gebruiken en toepassen bij concrete problemen en situaties. Je krijgt ook concrete oefeningen die je thuis verder kan oefenen.

De coach of peter van dit lerend netwerk is Guido Schepers. Hij heeft jarenlang les gegeven, is fotograaf en webbuilder en bekend met verschillende beeldbewerkingsprogramma’s. De experten zijn fotografen die elk hun eigen snelle werkwijze hebben en bekend staan om hun expertise op vlak van Photoshop en andere beeldbewerkingsprogramma’s.

Je krijgt de inzichten mee van verschillende ervaren fotografen:

 • Welke tools gebruiken ze vaak en waarom?
 • Welke stappen nemen zij?
 • Hoe frissen ze in een aantal stappen een beeld op?
 • Hoe blijven ze bij met de nieuwste features van Photoshop?

 

Je kan op voorhand aangeven wat je graag wil leren in Photoshop en we zullen dit meegeven aan de lesgevers.  

We geven je alvast wat suggestie mee:

 • Portretten snel mooi maken, (vooral de moeilijke gevallen)
 • Een goede oefening voor leren werken met paden en een duidelijke uitleg van het omzetten van een pad in een selectie.
 • algemene colourtoning landschappen / achtergronden om bepaalde sfeer te scheppen
 • Achtergronden veranderen (ook de moeilijke gevallen, waarbij het contrast klein is) vb. iemand met zwarte haren uit een zwarte achtergrond of grijze verwijderen, achtergrond mooi wit maken voor producten 
 • Retoucheertechnieken: kleurretouches, ea
 • Verfijnde selecties maken om achtergronden te veranderen
 • Kleurbereikmaskers
 • Content Aware Fill

 

Concrete planning van 5 avonden:

1.      1ste sessie (do 28 februari 2019 van 19u tot 22u30): Marc Wallican

Na een korte introductie van de deelnemers en waarvoor zij photoshop voornamelijk gebruiken, krijg je tijdens de eerste sessie een inleiding van Marc Wallican met enkele basics : 

 • waar moet je op letten als je aanlevert voor drukwerk
 • hoe werk je best non destructrive
 • hoe geraak je snel bij alle tools
 • hoe kan je snel maar toch kwalitatief werken
 •   …

Daarna gaat hij in op specifieke vragen.

1.      2de sessie (do 28 maart 2019 van 19u tot 22u30): Pieter Clicteur

Pieter Clicteur heeft een achtergrond in IT en Photoshop heeft weinig geheimen voor hem. Vorige jaren volgde hij de Masterclasses van Antti Karppinen om nog creatiever aan de slag te kunnen met beeldbewerking. Hij laat je zijn werkwijze stap voor stap zien en zal na enkele korte oefeningen ingaan op vragen.

2.      3de en 4de sessie (dagopleiding do 23 mei van 10u30 tot 18u30): Piet Van Den Eynde

Piet van Den Eynde is Adobe Photoshop Lightroom Certified Expert. Hij is steeds op de hoogte van de updates en kent de nieuwste apps en features in verschillende Lightroom en Photoshop tools. Piet staat bekend om zijn praktijkgerichte trainingen en je kan deze kennis ook meteen toepassen op eigen beelden. Hij werkt met concrete praktijk-cases en toont je meteen ook alle mogelijke toepassingsgebieden.

We verzamelen vooraf de specifieke vragen over de nieuwste updates zodat Piet tijdens de dagopleiding verschillende zaken kan aanhalen zoals bijvoorbeeld selecties te verfijnen op basis van diepte-informatie. Zo kan je bijvoorbeeld de achtergrond selectief blurren of verdonkeren op basis van die diepte-informatie.

Het maken van selecties is wellicht één van de belangrijkste vaardigheden die je in Photoshop nodig hebt. Meer nog, nu raw converters zoals Lightroom, Adobe Camera Raw en Capture One met elke update meer en meer features krijgen, is het maken en creatief gebruiken van selecties wellicht één van de hoofdredenen om nog met Photoshop te werken. De globale aanpassingen aan je foto maak je immers beter en sneller in de raw-converter van je keuze.

Je leert de recentste selectiegereedschappen kennen. Hoe meer gereedschappen je kent (en kan combineren), hoe sneller, makkelijker en beter je selecties kan maken. Aangezien selecties vaak ook de basis zijn voor maskers, kan hij ook laagmaskers en de mogelijkheden daarvan aan bod laten komen, zowel in fotomontage als voor het werken met aanpassingslagen. Tenslotte komen ook kanalen aan bod, het derde deel van de heilige Photoshop Drievuldigheid 'Selecties, Maskers en Kanalen'.

3.      5de sessie (5 juni 2019 van 19u tot 22u30): Guido Schepers

De coach van dit lerend netwerk zal met jullie het geleerde nog eens overlopen en kijken waar er nog problemen zijn. Hij leert je ook interessante tools en websites kennen die van pas kunnen komen bij het ontwerpen en optimaliseren van beelden voor verschillende toepassingen. Daarnaast is ook een workshop “Creatief met Photoshop” voorzien.

 

© 2019 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>