Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

2010

60 jaar Nationale Vereniging van Beroepsfotografen

5 december 2010

Uitnodiging 60 j NVB


 

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vierde begin december 2010 haar 60-jarig bestaan.
In het kader van dit “Diamanten Jubileum” werden een aantal activiteiten opgezet.

Bekijk de fotoalbums van collega's Hilde Collier - Luk Collet - Yves Nevens

 
 

 • Diamanten Jubileum feest op 5 december 2010 in de Schouwburg in Antwerpen-Luchtbal.

  Bekijk de uitnodiging door te klikken op de afbeelding hierboven.

 • Portretactie 60-jarigen: 60-plussers konden zich laten portretteren bij meer dan 100 fotografen.

  Naar aanleiding van het 60-jarig jubileum van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen konden "60-plussers zich voor 60 euro laten portretteren bij leden van de Beroepsvereniging".

 • Fotowedstrijd 60 jaar Nationale Vereniging van Beroepsfotografen.

  De beste foto’s van 60-jarigen konden meedingen naar de hoofdprijs in een nationale fotowedstrijd. Winnaar van deze wedstrijd werd Kurt Vansteelant uit Zedelgem met een knap zwart-witportret van zijn collega Jos Collier. Beiden ontvingen op het Diamanten Jubileumfeest in Antwerpen uit de handen van Barbara Descheemaecker van het AWDC een juweeltje met een diamantje.


  © Kurt Vansteelant
   
 • Workshop ‘fotograferen van diamant‘: 12 Jonge fotografen kregen de kans een workshop te volgen rond diamantfotografie onder begeleiding van de specialist en New Yorkse topfotograaf Donald Barry Woodrow. De workshop had plaats op donderdag 21 oktober 2010 in de diamantwijk in Antwerpen.

  Drie studiosetups werden uitgerust met aangepast materiaal door de firma Hotz. De fotografen brachten hun eigen fototoestel mee. Deze workshop richtte zich op de eerst plaats naar jonge fotografen met speciale interesse voor het fotograferen van diamanten.

Groepsfoto workshop Doel 23 aug 2010 © Michiel Hendryckx

Groepsfoto Doel © Michiel Hendryckx

Nabeschouwing workshop met Michiel Hendryckx in Doel

Alles zat mee die maandag in Doel, het weer, de sfeer, de collegiale contacten. We waren blij vele nieuwe fotografen te ontmoeten maar ook blij dat sommige anciens er bij waren. Het deed deugd Luc en Linde Demarcke terug te zien.

En ook Michiel was in form en begeleidde de happening subliem met zijn verhalen en zijn commentaren. De formule oogstte algehele appreciatie.
Het werd een geslaagde bijeenkomst die naar meer smaakt. Michiel heeft zich alvast geëngageerd een follow up te begeleiden rond reportagefotografie.

U leest ook een verslag van deze bijeenkomst op de blogs van Carl Lapeirre en Francis Tilborghs.

- Michiel is een geknipte 'Meester' , recht voor de raap, eerlijk, juist en met een vleugje humor! (Carl Lapeirre)
http://carllapeirre.wordpress.com/2010/08/23/studietijd/

- Het verslag en foto's van Francis Tilborghs staan op www.beroepsfotografen.wordpress.com

- "Eigenlijk zou elke fotograaf een vader als Michiel moeten hebben, waarbij hij in leer kan gaan. Het ambacht van vader op zoon. Zoals het vroeger was. En nooit meer". (Hans Degreve)

Op stap met Michiel Hendryckx in Doel op 23 augustus 2010

Op 26 augustus 2001 waren we met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen te gast in Doel voor een landelijk trekken. Nu 9 jaar later keren we terug.

Afspraak op maandag 23 augustus 2010 om 16.00 uur in DOEL voor de introductie en briefing door Michiel Hendryckx.

Daarna gaat ieder zijn eigen opnamen maken 'op het terrein'. Er zijn ruime mogelijkheden: het jachthaventje, de leegstand, de bewoners, natuurfotografie in de polder, industriële landschapsfotografie met de kerncentrale en de haven…

Terwijl de innerlijke mens gesterkt wordt worden de beelden verzameld en geselecteerd. Michiel zal foto’s becommentariëren en op zijn manier bewerken in Photoshop.

Michiel Hendryckx, huisfotograaf van “De Standaard”, ligt mee aan de basis van de journalistieke beeldvorming in Vlaanderen. In zijn werk staan de mens en de dagelijkse verwondering centraal. We kennen Michiel als een aimabele verteller die een positieve bijdrage levert voor de sector door de fotografie op regelmatige tijdstippen in de belangstelling te brengen. Michiel was onze begeesterde gastspreker op zijn verjaardag op 19 november 2009 in het FotoMuseum in Antwerpen waar hij tentoonstelde met “Ronddolen in Europa”, een thema dat ook in boekvorm verscheen. Straatfotografie, mensen, portretten, landschappen, documentaire fotografie.

Na de bijeenkomst in het FotoMuseum spraken we met Michiel af voor een happening op locatie. Er werd gekozen voor Doel omdat het vele mogelijkheden biedt. Michiel Hendrickx werkte in Doel als persfotograaf.

Doel 26 11 1998 (© Rik Timmerman)

Doel, een gemeente op de grens met Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Gelegen aan de Schelde, omgeven door industriële havenactiviteit en de polders.

Doel, een fusiegemeente van Beveren, gekend om zijn kerncentrales en zijn jarenlange strijd voor behoud en tegen uitzetting en afbraak.

In de jaren 1960 woonden er meer dan 1500 inwoners, in de jaren ’80 een 1000-tal, nu nog 57. Een 30-tal huizen zijn nog bewoond, 12 huizen zijn nog in handen van privépersonen.

Bewoonde huizen, uitgebrande huizen, afgebroken resten, gekraakte panden, kunst, graffiti, protest, rust, desolaatheid, strijd, …

Bereikbaarheid:

Doel bereik je via een afslag van de expressweg Antwerpen-Knokke.
Afslag Doel loodst je door het havengebied. Afslag Kieldrecht maakt het je iets makkelijker om dit polderdorp te bereiken.

Timing:

We hebben afspraak op maandag 23 augustus om 16.00 uur in het Hooghuis. Daarna trekt iedereen erop uit om opnamen te maken. Na de opnamen wordt terug verzameld in de kapel van het klooster.

Terwijl de innerlijke mens versterkt wordt kunnen foto’s geselecteerd worden.

Ook Michiel zal een selectie maken van de opnamen van de aanwezige fotografen en deze becommentariëren. Hij zal eveneens een aantal foto’s “op zijn manier” met Photoshop bewerken.

Locatie’s:

1. Het Hooghuis ligt in de Hooghuisstraat op nr. 8. Als je voor de kerk van Doel staat het eerste huis aan je linkerkant, een beetje achterin gelegen. Het Hooghuis, was het vroegere buitenverblijf van Rubens, momenteel gebruikt Denise Aerts het als kunstatelier.

2. De kapel van het klooster van de vroegere kostschool ligt in de Hooghuisstraat 4, twee huizen rechts van de kerk.

Ruime parkeergelegenheid voor de kerk en in de Hooghuisstraat.

Deelnemingsbijdrage:

Voor het totale programma, eten en drinken inbegrepen betaal je 28 euro pp. Fiscaal attest wordt bezorgd.

Graag een bevestiging van uw deelname met een mailtje naar fotografen@unizo.be.

Geschiedenis van het Hooghuis:

Het Hooghuis is een geklasseerd monument opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. Het twee verdiepingen tellende "Hooghuis" werd gebouwd in 1613. Toen regeerden de aartshertogen Albrecht en Isabella over de Zuidelijke Nederlanden in naam van de koning van Spanje.

De streek van Doel, Kallo en Verrebroek begon zich net te herstellen van het zware oorlogsgeweld waarbij Alexander Farnèse, op het einde van de 16de eeuw, de dijken liet doorsteken en de polders van Doel onder water zette. Begin 17de eeuw besloten een aantal ondernemende en kapitaalkrachtige zakenlui het vruchtbare gebied terug in te dijken. Belangrijkste geldschieter voor dit project was Antwerpenaar Jan Brant, vader van Isabella Brant, de eerste vrouw van Rubens.

Na de inpoldering werd op het domein van Brant het Hooghuis gebouwd dat dienst deed als vergaderplaats voor het polderbestuur. Isabella Brant stierf in 1626. Haar vader had geen andere nakomelingen en schonk daarom zijn gronden aan Rubens en zijn zonen. Rubens had een neus voor zaken. Het geld dat hij verdiende met schilderen investeerde hij in onroerend goed, o.a. in Zwijndrecht en Doel. Rubens hertrouwde met Helena Fourment die na zijn dood het eigendom in handen kreeg. Helena hertrouwde later met Jan de Broeckhoeven - de Bergeyck.

Op zolder werden rekeningen gevonden waaruit blijkt dat het pand werd gebouwd door dezelfde ambachtslui die het Rubenshuis in Antwerpen hadden opgetrokken. Je merkt dat ook aan de monumentale blauwe hardstenen deuromlijsting in vol plastische barokstijl en het uiterst interessant interieur met o.a. eikenhouten zolderingen en twee monumentale barokschouwen uit de XVIIe eeuw.

Mevr. Colette Hermans, gewezen arts in het Antwerpse Middelheimziekenhuis, is al 30 jaar eigenares van het Hooghuis in Doel. Haar passie voor historisch erfgoed redde het huis in 1970 van de sloop. Mevr. Hermans kocht het en betaalde de restauratie. In 2003 ging zij niet in op het voorstel om haar eigendom vrijwillig te verkopen. Samen met de juristen Yvo Porters en Koen Van Hoof vormt ze nu de kern van de vzw Hooghuis.

Het Rubenshuis in Doel is nu dringend aan restauratie toe. Het Hooghuis overleefde de Spanjaarden, de Oostenrijkers, de Fransen, de Hollanders en de Duitsers.

Doel (© Johan Brouwers 2001) Doel (© Johan Brouwers 2001) Doel (© Johan Brouwers 2001)

Luchtfoto's van Doel door Rik Timmerman

Maandag 23 augustus wordt Doel de ontmoetingsplaats van de beroepsfotografen. We gaan er op stap met Michiel Hendryckx.
Ook collega Rik Timmerman, luchtfotograaf, heeft een speciale relatie met dit polderdorp.

Hieronder ziet u een reeks luchtfoto's genomen door Rik, waarvan de eerste in 1998 (met aanduiding van Hooghuis en Kapel).
De tweede foto werd genomen op 13 juli 2010 bij het vertrek van de Tall Ships Race. We zien een meer uitgedund Doel.
Daarbij ook nog enkele beelden met zicht op de Schelde.

Doel 26 11 1998 (© Rik Timmerman) Doel 13 07 2010 (© Rik Timmerman) Schelde in de buurt van Doel (© Rik Timmerman) Schelde in de buurt van Doel (© Rik Timmerman)

© 2020 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>
Comments