Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

2016

L'Eté des Portraits 2016 in Bourbon-Lancy - Een nabeschouwing

Een 40-tal Vlaamse fotografen nemen dit jaar deel aan L'Eté des Portraits in Bourbon-Lancy in de Bourgognestreek in Frankrijk. Een groot deel van hen was aanwezig op het openingsweekend van 9-10 juli 2016. De sfeer was heel warm, net zoals het weer. Heel wat collega's hebben mekaar weer beter leren kennen. Er werden heel wat ervaringen uitgewisseld en vriendschappen versterkt.

Op maandag de 11 juli werden Vlaanderen en de deelnemende Vlaamse fotografen voorgesteld aan het Franse publiek. Nikki Huts en Caroline Tanghe gaven een korte uitleg over wie De Beroepsfotografen zijn en Jos Verhoogen toonde een schitterende en ontroerende reportage over bevallingsfotografie. Danny Migalski maakte een wervelende slideshow van alle deelnemende Vlaamse, Waalse en Nederlandse fotografen. De voorstelling werd afgesloten met een apero van Vlaamse streekbieren en jenevers.

Tentoonstelling laatstejaars fotografie LUCA School of Arts - C-Mine Genk

Bestuursleden Danny Migalski en Johan Brouwers bezochten de tentoonstelling van de afgestudeerden fotografie van de LUCA School of Arts - C-Mine Genk. Studente Carole Meijers uit Heerlen (NL) werd beloond met één jaar gratis lidmaatschap van onze beroepsvereniging voor haar prachtige fotoreeks "alsof mijn gezicht op tilt", een beeldonderzoek naar de wereld van hypersomnie-patiënten. Een zeer goed onderbouwd project, een grafisch spel van licht en kleur. Proficiat Carole www.carolemeijers.nl. Foto: Michel Smeets

Fotografisch Event 2016

Vrasene 30 mei 2016

Een 60-tal leden waren aanwezig op dit foto-event.

 • Onze partnerbedrijven toonden hun laatste nieuwigheden. 
 • Jos Verhoogen leerde ons hoe we tijd kunnen winnen met combinatie Lightroom en SmartAlbum.
 • Johan Brouwers vertelde ons aan de hand van voorbeelden alles over de EP – European Photographer.
 • Kurt Ostyn sprak over goede marketing voor fotografen: Hoe kunnen fotografen hun limieten overstijgen en succesvoller worden?

Een fotoverslag vind je op https://www.facebook.com/deberoepsfotograaf/ 

Slotbijeenkomst peterschapsgroepen

25 maart 2016

Fotografen die regelmatig samenkomen, studio’s gaan bezoeken, de verschillende vakgebieden bespreken, ervaringen delen, leren van elkaar, mekaar helpen en adviseren, nieuwe niches ontdekken, een collegiale samenhorigheid, vriendschappen voor het leven… dat zijn peterschapsgroepen.

Al 7 jaar lang hebben honderden fotografen hieraan deelgenomen. Op 25 maart 2016 had in Kasteel La Motte de slotbijeenkomst van het laatste peterschapsproject 2015-2016 plaats. In woord en beeld getuigden de aanwezigen hoe verrijkend zij het onderling overleg vonden, hoe de ervaringsuitwisselingen hen inspireerde om beter zaken te doen en nieuwe toekomstperspectieven te ontdekken. In september 2016 starten nieuwe groepen op. Een echte aanrader.
‘Op 1 jaar tijd heb ik zo veel geleerd in zo een positieve sfeer. Deelname was de beste beslissing voor de uitbouw van mijn carrière als fotograaf. Het heeft mij een echte boost gegeven.’

Caroline Tanghe en Jos Verhoogen maakten een beeldverslag van de slotavond.

WPC 2016 - World Photograhic Cup

Dit zijn de inzendingen van onze leden:

Categorie Commercial: Gwenny Eeckels - Reginald Tackoen - Peter Verplancke
Categorie Illustrative/Digital Art: Steven Colin - Karen Ketels - Glenn Vanderbeke
Categorie Portrait: Pieter Clicteur - Karine Hanskens - Caroline Tanghe
Categorie Reportage/Photojournalistic: Yves Nevens - Pascale Vandewalle - Gerbrand Van Uytvanck
Categorie Wedding: Pieter Clicteur - Wouter Colen - Jürgen de Witte
Categorie Lanscape/Wildlife: Martin Steenhaut - Gunther Vansteelant - Lien Wevers

De WPC-ceremonie ging door in Santa Maria da Feira, Portugal, op 14 maart 2016. Portugal mocht als winnaar van de editie 2015 de World Photographic Cup 2016 in eigen land houden.

Bekijk de volledige uitslag op www.worldphotographiccup.org 

 

FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2016

Onze leden zijn weer erg goed vertegenwoordigd in de lijst met awardwinnaars van de FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2016. Allen van harte gefeliciteerd.

De einduitslag werd bekendgemaakt op 13 maart 2016, tijdens de FEP Awards Ceremony in Santa Maria da Feira, in Portugal, een nevenactiviteit van het Nationaal Congress EXPOFOTO 2016 van onze Portugese zusterorganisatie.

Onze leden deden het uitstekend. Jos Verhoogen behaalde een Gouden Camera in Reportage met zijn geboortefoto's.
Tom Jones kreeg een Gouden Camera voor zijn Wildlife foto's en een Zilveren Camera in Landscape.
De Bronzen Camera in Wildlife ging naar Jürgen de Witte. Alle aanwezige awardwinaars ontvingen ter plaatse hun certificaten.

Wij feliciteren hen van harte met dit schitterend resultaat.

LANDSCAPE

 • Tom D. Jones (Silver Camera, 3 Merit)
 • Bram Declercq (finalist, 1 Merit)
 • Jeroen Van Nieuwenhove (finalist, 1 Merit)
 • Karel Mus (1 Merit)
 • Jos Verhoogen (1 Merit) 


PORTRAIT

 • Caroline Tanghe (1 Excellence)


REPORTAGE/PHOTOJOURNALISM

 • Jos Verhoogen (Golden Camera, 2 Excellence, 1 Distinction)
 • Carl Lapeirre (2 Distinction)

WEDDING

 • Philippe Swiggers (finalist, 1 Merit)
 • Reginald Tackoen (1 Excellence)


WILDLIFE

 • Tom D. Jones (Golden Camera, 3 Excellence)
 • Jürgen de Witte (Bronze Camera, 1 Excellence, 1 Merit)
 • Thomas De Sterck (finalist, 1 Merit)
 • Jos Verhoogen (finalist, 1 Merit)

Meer ...

Awardwinnersshow 2015 en voorzitterswissel

Op 15 februari 2016 waren we te gast in het FoMu in Antwerpen, dat zijn 50ste verjaardag viert. Na een groepsbezoek aan de tentoonstelling "Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium", volgde de voorstelling van de awardwinners 2015 onder de leden onze beroepsvereniging. Collega Danny Migalski had een prachtige presentatie voorbereid van allle bekroonde foto's. Tussendoor werden de awards uitgreikt aan de aanwezige laureaten. CIDPAE, EP, QEP, MQEP, QEV, FETA, FEP POTY 2015, WPC 2015, onze leden waren zeer succesvol in 2015. Koen De Langhe kreeg (eindelijk) zijn gouden medaille van de WPC 2015 uitgereikt door voorzitter Bruno Vetters.

Het tweede luik van deze avond was de aangekondigde voorzitterswissel. Aftredend voorzitter Bruno Vetters werd samen met zijn echtgenote Chris onder luid applaus door Nikki Huts in de bloemetjes gezet voor zo'n grote verdienste. Op hun beurt spraken de kersverse bestuursleden Inge, Els en Jürgen namens de leden hun waardering uit voor het werk van Bruno en lichtten ze het waarom van hun bestuursfunctie toe. Een slideshow van vele honderden foto's gaf een mooi overzicht van Bruno's lange carriere. Dat hij een begenadigd spreker is bleek nogmaals uit zijn dankwoord dat met een staande ovatie beloond werd. Met een lange reeks "dank u-selfies" brachten de leden op een erg creatieve manier hun waardering voor Bruno nog eens extra in beeld. Daarna was het de beurt aan Bruno om de fakkel door te geven aan Jos Verhoogen. Met een uitgekiende combinatie van woord en beeld(spraak) toonde Jos zijn visie en verwachtingen van de beroepsvereniging. Aan gedrevenheid geen gebrek. Het applaus was warm.

Bij een afsluitende drink op het succes van deze avond en de toekomst van onze vereniging werd er nog ruim nagepraat en werden de collegiale vriendschapsbanden nauwer aangehaald.

Met dank aan Caroline Tanghe voor de foto's van de slideshow hieronder.

Awardsshow 2015 en voorzitterswissel - 15 feb 2016

Foto's © Jos Verhoogen

Awardsshow 2015 en voorzitterswissel - 15 feb 2016

Foto's © Kurt Vansteelant

© 2020 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>