Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Beroepsfotografen tevreden met rechtzetting voorwaarden Hinderpremie voor fotografen met uitgeruste fotostudio

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, aangesloten bij UNIZO, reageert opgelucht nu blijkt dat de meeste van haar leden de hinderpremie toch niet moeten terugbetalen. “Veel van onze fotografen met fotostudio, die verplicht hun activiteiten moesten stilleggen en dus geen inkomsten meer genereerden, hebben de hinderpemie geheel terecht aangevraagd en gekregen. Het zou dus absurd zijn als ze dat opeens moesten terug betalen.”  zegt Mieke Coppieters, sectorcoördinator van Beroepsfotografen.be.

Waar lag het probleem? In het Besluit van de Vlaamse Regering staat dat de hinderpremie wordt toegekend aan ‘ondernemingen die alle dagen verplicht gesloten zijn ten gevolge van de coronavirusmaatregelen, en waarbij hun locatie gesloten is waar prestaties geleverd worden aan het publiek’. “Uit deze bewoordingen blijkt dat een fotostudio recht heeft op de hinderpremie, omdat een fotostudio een ‘locatie’ is, ‘waar prestaties worden geleverd aan het publiek’ en die ‘verplicht moest sluiten door de coronamaatregelen", aldus nog Mieke Coppieters.  De aanvragen werden daarom ook goedgekeurd én uitbetaald.

De Vlaamse overheid besliste in juni om de woorden ‘het publiek’ anders te interpreteren. Het zou gaan over winkels of handelszaken waar het brede publiek vrij in en uit kunnen wandelen.  In een fotostudio waar klanten enkel op afspraak komen, en er voor de rest geen vrije toegang is voor klanten, oordeelde men dus plots dat de premie niet van toepassing zou zijn. Het gevolg is wel dat vele fotografen met recht en reden een premie aanvroegen en verkregen, en deze nu op basis van een nieuwe interpretatie zouden moeten terugbetalen. 

We zijn heel tevreden dat het kabinet van minister Crevits en VLAIO na overleg met Unizo heeft besloten zich bij hun eerste interpretatie te houden en uitgeruste fotostudio’s ook als handelszaak te beschouwen”, besluit Mieke Coppieters namens de beroepsfotografen.

Meer weten? Contacteer Mieke Coppieters, secretaris van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, aangesloten bij UNIZO, gsm: 0496/71 10 59, mieke.coppieters@unizo.be


© 2020 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>