Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Beroepsfotografen vragen dringend overleg met Vlaamse overheid over terugvordering hinderpremie  

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, aangesloten bij UNIZO, reageert verbolgen nu blijkt dat de meeste van haar leden de hinderpremie die ze, geheel terecht, aanvroegen en toegekend kregen, moeten terugbetalen. “Veel van onze fotografen, die verplicht hun activiteiten moesten stilleggen en dus geen inkomsten meer genereerden, hebben dat geld al uitgegeven om overeind te kunnen blijven. Ze kunnen die hinderpremie onmogelijk zomaar terugbetalen”, zegt Mieke Coppieters, secretaris van de beroepsvereniging. Dat de fotografen wel beroep hadden kunnen doen op de eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro – duizend euro minder dan de hinderpremie en zonder aansluitende dagvergoeding -  kan de getroffen fotografen nauwelijks bedaren.


Leer je beelden nog beter beoordelen!

In dit webinar over beeldanalyse leer je foto’s analyseren in hun gelaagdheden. Je leert beelden bekijken alsof het visuele teksten zijn en je allerlei vragen stellen wat de foto interessant maakt of juist niet en wat het met je doet. Wat maakt een beeld sterk? Hoe is het beeld opgebouwd? Welk verhaal vertelt het? Welke sfeer straalt het uit? Welk onderdeel vraagt het meeste aandacht?

Je krijgt inzicht over hoe je verhaal overbrengt, de opbouw en gekozen volgorde zodat je verhaal van begin tot einde sterk blijft.
 
Nadien krijg je de keuze om met deze kennis verder aan de slag te gaan in online sessies in kleine groep waar je naast algemene kennis van beeldanalyse en portfolio opbouw.

Carl Lapeirre is Qualified European Photographer in meerdere topics, won meerdere awards, heeft jarenlange ervaring als docent en als coach van andere fotografen binnen onze verenging tijdens portfoliobesprekingen.


Fotografen geven zorgverleners, zaakvoeders en collega’s opnieuw een glimlach

Omwille van de opmars van de mondmaskers kunnen we tegenwoordig geen gezichten meer zien. We weten niet meer hoe een persoon er in het echt uitziet en het geeft het leven een onpersoonlijk tintje! Een aantal enthousiaste beroepsfotografen willen dit probleem oplossen door een mooi portret te maken en deze foto op een button te drukken, zodat je nog steeds kan zien wie je voor je hebt staan.

Deze buttonactie startte vanuit een initiatief van Luc Hilderson, beroepsfotograaf uit Mechelen, om vooral het zorgpersoneel, de helden van nu, opnieuw herkenbaar te maken. Vooral bij woon-zorgcentra is dit voor vele bewoners een bijzondere verwarrende periode. De buttons brengen de glimlach terug die ze gewend zijn om elke dag te krijgen en nu al zo lang moeten missen.

Dit initiatief is nu enorm uitgebreid en verschillende beroepsfotografen hebben er ondertussen hun schouders onder gezet zetten om dit te realiseren. Om de zorginstellingen te helpen aan een heel voordelige prijs, zoeken de fotografen sponsors om dit knappe initiatief mee te ondersteunen.


GRONDWETTELIJK HOF VERNIETIGT BIJKLUSWET

UNIZO en De Beroepsfotografen reageren verheugd op de vernietiging van de bijkluswet door het Grondwettelijk hof. Naast de oneerlijke concurrentie die hiermee werd bevorderd, zette het ook de deur open voor het inschakelen van niet-professionele amateurfotografen. Dit wordt nu gelukkig een halt toe geroepen. De Beroepsfotografen ondertekende mee het verzoekschrift tot vernietiging.
Op donderdag, 24 januari vorig jaar, dienden UNIZO, Boerenbond en acht bij UNIZO aangesloten sectororganisaties hun gezamenlijk verzoekschrift tot vernietiging van de zogenaamde bijkluswet in bij het Grondwettelijk Hof. Het gaat om Bouwunie, Nelectra, Horeca Vlaanderen, UBK (kappers), Fitness.be, de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, NAV en FBT (textielverzorgers).


Na beren nu ook foto's spotten bij de buren!

We mogen al een tijd niet meer uit ons kot en dat maakt een creatieve mens vaak nog creatiever. Zo zien we tal van initiatieven als paddenstoelen uit de grond rijzen. Gratis webinars om bij te leren, online voorleessessies voor de kleinsten, e-piritieven met vrienden, house party’s, dansen in je kot met dj’s vanuit hun kot, je haar knippen met instructies van de kapper en ga zo maar door.

Ook de cultuur -en kunstminnende mens kan zijn hart ophalen.  In plaats van naar concerten of theater te gaan, krijgen we huisconcerten of huistoneel via ons beeldscherm. Maar soms willen we even weg van ons beeldscherm en wel live kunst zien. Wel dat kan!

Na de berenzoektocht, kan je in nu ook genieten van kunst in je buurt. Verschillende fotografen organiseren namelijk fototentoonstellingen rondom hun huis om de dagelijkse wandelingen van buurtbewoners aangenamer te maken. Benieuwd waar je deze mooie tentoonstellingen juist kan zien zijn en of er ook in je buurt zijn? Ze maakten zelf een interactieve storymap zodat je in een kaart een weergave hebt van de plek, de fotograaf, het thema en enkele foto’s.


Volg één van onze gratis webinars!

Vanaf 2020 bieden we ook webinars aan. De webinars duren gemiddeld 1,5 a 2 uur en de video worden nadien bezorgd, zodat je alles rustig nog eens kan herbekijken!

Volg als lid één van onze gratis webinars rond volgende topics:


Volg het laatste Coronanieuws voor ondernemers op via de Coronalijn van Unizo

Het coronavirus (Covid-19) heeft onze economie stil gelegd. Langzaam worden de strenge maatregelen versoepeld en mogen we terug opstarten. Maar de impact van het virus en de maatregelen op ondernemers en op onze economie in het algemeen, is enorm.

UNIZO en De Beroepsfotografen doen er alles aan om je bij te staan en te helpen om deze periode te overbruggen. We staan constant in contact met de verschillende betrokken overheidsniveaus en dringen aan op doeltreffende ondersteuningsmaatregelen. Via de website van Unizo vind je een antwoord op heel wat vragen waarmee je kampt. Op welke steunmaatregelen heb je recht? Welke winkels moeten sluiten en welke niet? Wat met mijn personeel? Kortom, alles wat je als ondernemer moet weten. 

Vanaf maandag 4 mei zijn de maatregelen al iets versoepeld en mogen B2B fotografen terug aan het werk. Vanaf 11 mei mogen de winkel terug open en mogen fotografen terug klanten ontvangen met bepaalde richtlijnen. Vanaf 18 mei mogen fotografen ook terug aanwezig zijn op huwelijksceremonies en gaan kappers en schoonheidspecialisten terug open. 


Video en film inzetten als extra troef! Neem nog deel aan het Lerend Netwerk!

Bewegend beeld wordt steeds belangrijker voor fotografen. Wie naast foto's ook een film aan kan bieden heeft een streepje voor bij opdrachtgevers. Bewegend beeld vraagt van fotografen een andere denkwijze, een andere beeldtaal en andere technieken.

Raf Lehaen, de coach, is zelf fotograaf en cameraman en heeft praktijk ervaring met beide media. Hij geeft bovendien les dus de ideale begeleider van dit project.

Bij de uitwerking wordt hij bijgestaan door gastbegeleider Wannes Riemes. Wannes is een jonge en gedreven filmmaker met een opleiding fotografie. Hij werkt als cameraman samen met Wim Robberechts en is ondertussen een gevestigde waarde voor de tv opnamen voor Tomorrowland,  Gert Late Night, Dakar Rally.

Elke deelnemer krijgt de kans om tijdens het Lerend Netwerk zelf een film af te werken. Met feedback tijdens de voorbereiding, opname en montage worden deelnemers begeleid naar een bruikbaar eindresultaat.


Stuur je beste foto's in voor l'été des Portraits en ga deze zomer mee naar de het grootste portretfestival met jouw foto's!

In 2020 vindt de 9de editie van het 2-jaarlijkse fotofestival l’ Eté des Portraits’ in Bourbon-Lancy plaats! l’Eté des Portraits is het grootste Europese Portretfestival in Frankrijk.

In 2018 stelden 321 fotografen met 1000 foto’s tentoon. De Vlamingen waren traditiegetrouw de grootste buitenlandse delegatie met 46 deelnemers. Ook dit jaar willen wij weer goed vertegenwoordig zijn. Selecteer dus je beste foto’s en stuur ze in! Zo maak jij veel kans op een plaats in de knappe tentoonstelling in de straten van Bourbon-Lancy: https://www.letedesportraits.com/participeren2020 

Ook dit jaar willen we met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen weer naar het openings -en feestweekend in Bourbon-Lancy (Frankrijk) vanaf 11 juli 2020.

Het is een hoogtepunt op vlak van collegiale contacten, ervaringsuitwisseling en inspiratie.

Zin om mee te gaan? Laat het ons weten op fotografen@unizo.be 


Dit was 2019 in cijfers…

 • 9 Masterclasses met uiteenlopende thema’s als Conceptuele fotografie, Fine Art, Reportagefotografie, Creatief Naakt, Huwelijksfotografie, Architectuurfotografie, Timelapse en Hyperlapse etc
 • 9 Lerende Netwerken rond oa digitale marketing, photoshop, video, portfolio opbouw, social selling en creatieve lichtopstellingen
 • 6 Info -en inspiratiesessies over oa samenwerken, verkoopstrategieën en prijszetting, je niche vinden en auteursrechten 
 • 2 Themacafé’s door leden en voor leden rond reportage -en straatfotografie enerzijds en fine art anderzijds
 • 1 Netwerkevent met andere sectoren ikv Dag van de Ondernemer
 • 1 Inspiratieweekend ikv Lens op de Mens
 • Wedstrijden en kwalificaties: onze leden deden het weer bijzonder goed in wedstrijden en competities in 2019:
  • 9 finalisten voor European Photographer of the Year Competition waarvan 1 bronzen, 1 zilveren en 1 gouden award! 
  • 4 nieuwe European Photographers (EP), 5 Qualified Eu

Inhoud syndiceren

© 2019 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>
Comments