Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Karel Dekyvere: Demonen uit het diepste van de aarde

Als natuurfotograaf probeer ik altijd uit te zoeken wat een plaats of dier zo bijzonder maakt. Bij een bezoek aan Geysir (de tot de verbeelding sprekende geiser die met de regelmaat van versleten wandklok kokend water spuit), vertelde een gids aan een groep toeristen dat ‘sometimes the demons get out. Only during the night or early in the morning of course’.

De interesse was gewekt. Om überhaupt de ‘demonen’ te kunnen waarnemen in de opspuitende geiser was tegenlicht wellicht nodig. IJsland ligt dicht bij de poolcirkel, dus een ochtendzon in de zomer heb je al vanaf 3uur.

Het weer in IJsland is onvoorspelbaar, dat maakt fotoshoots als deze nogal uitdagend...

Dagenlang stond ik paraat om drie ’s morgens. Verschillende combinaties van een laaghangend waterzonnetje, over kruipende mist, tot lage grijze bewolking die door het landschap kruipt heb ik gezien. En in IJsland zijn dit de weersvoorspellingen over een periode van één uur.

Daarnaast er is nog de Geysir zelf. Die heeft een interval van ‘ergens’ tussen de vijf en de vijftien minuten. Een kwestie dat hij alle fotografen graag scherp houdt. 

Na vier frustrerende dagen zakt de moed in je schoenen. Op zo een momenten vraag je jezelf als fotograaf af ‘waar ben ik toch mee bezig’.

En dan is er dat ene magische moment. De mist trekt even op. De zon piept vanachter de horizon. De geiser laat zijn stoom af. Een donker silhouet tekende zich af in de opstijgende stoomwolk. Een demon ontsnapte uit de hel. Ze bestaan echt :)


© 2020 beroepsfotografen.be vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

beroepsfotografen.be vzw 

Willebroekkaai 37 - 1000 Brussel

Tel. + 32 496 71 10 59

fotografen@unizo.be

BTW BE 0408.556.773

fotografie - beroepsfotografen

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>
Comments