Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Stuur je beste foto's in voor l'été des Portraits en ga deze zomer mee naar de het grootste portretfestival met jouw foto's!

In 2020 vindt de 9de editie van het 2-jaarlijkse fotofestival l’ Eté des Portraits’ in Bourbon-Lancy plaats! l’Eté des Portraits is het grootste Europese Portret festival in Frankrijk.

In 2018 stelden 321 fotografen met 1000 foto’s tentoon. De Vlamingen waren traditiegetrouw de grootste buitenlandse delegatie met 46 deelnemers. Ook dit jaar willen wij weer goed vertegenwoordig zijn. Selecteer dus je beste foto’s en stuur ze in! Zo maak jij veel kans op een plaats in de knappe tentoonstelling in de straten van Bourbon-Lancy: https://inscriptions. letedesportraits.com/c/000006- l-ete-des-portraits-2020 

Ook dit jaar willen we met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen weer naar het openings -en feestweekend in Bourbon-Lancy (Frankrijk) vanaf 11 juli 2020.

Het is een hoogtepunt op vlak van collegiale contacten, ervaringsuitwisseling en inspiratie.

Zin om mee te gaan? Laat het ons weten op fotografen@unizo.be 

 


Freelance Friday - eerste online adviesdag op 14 februari: Hoe vind ik nieuwe klanten en opdrachten als freelancer?

UNIZO Love To Be Free peilde afgelopen maanden naar de grootste kopzorgen van de Vlaamse freelancers en ging er mee aan de slag. In vijf online events lossen we de vijf grootste kopzorgen van onze freelancers op. Benieuwd naar onze tips & tricks en getuigenissen van experts en collega-freelancers? Laat je gratis adviseren en chat met onze experten tijdens Freelance Friday!

De hele dag kan je als freelancer terecht op onze website voor handige tips, live chat met experten, livestream webinars en getuigenissen, interessante content en veel meer.

Thema voor deze eerste editie: Hoe geraak ik aan nieuwe klanten en opdrachten als freelancer? Met stip dé grootste kopzorg van de freelancers in Vlaanderen. Maar liefst 43% van alle freelancers worstelt ermee, leren we uit het Freelancer Focus rapport 2019. Hoog tijd voor UNIZO Love To Be Free om jullie een helpende hand te bieden.


Dit was 2019 in cijfers…

 • 9 Masterclasses met uiteenlopende thema’s als Conceptuele fotografie, Fine Art, Reportagefotografie, Creatief Naakt, Huwelijksfotografie, Architectuurfotografie, Timelapse en Hyperlapse etc
 • 9 Lerende Netwerken rond oa digitale marketing, photoshop, video, portfolio opbouw, social selling en creatieve lichtopstellingen
 • 6 Info -en inspiratiesessies over oa samenwerken, verkoopstrategieën en prijszetting, je niche vinden en auteursrechten 
 • 2 Themacafé’s door leden en voor leden rond reportage -en straatfotografie enerzijds en fine art anderzijds
 • 1 Netwerkevent met andere sectoren ikv Dag van de Ondernemer
 • 1 Inspiratieweekend ikv Lens op de Mens
 • Wedstrijden en kwalificaties: onze leden deden het weer bijzonder goed in wedstrijden en competities in 2019:
  • 9 finalisten voor European Photographer of the Year Competition waarvan 1 bronzen, 1 zilveren en 1 gouden award! 
  • 4 nieuwe European Photographers (EP), 5 Qualified Eu

Op 5 Februari vieren we de Dag van de Fotografie en klinken we op het nieuwe jaar!

Zet 5 februari 2020 alvast met stip op je agenda! Die avond vieren we alle fotografen en klinken we op het nieuwe jaar!

We zetten alle fotografen die het afgelopen jaar een kwaliteitslabel of een award wonnen in de kijker. We blikken daarbij kort even terug en kijken vooral vooruit naar wat het nieuwe jaar ons zal brengen!

Tot slot krijgen we nog een boeiende spreker die ons veel zal bijleren om nog opMERKelijker te worden in 2020! Sommige van deze tips kunnen we direct toepassen tijdens de netwerkreceptie!

Zet woensdag 5 februari vanaf 19u30 in je agenda en schrijf je in via onderstaand link voor een avond vol inspiratie, motivatie en traktatie voor 2020!

 


Reserveer jouw plaats voor de Masterclass Video en Timelapse van Jasper Léonard!

Jasper Léonard is voor velen bekend van zijn resized series, waarbij hij steden een andere dimensie geeft, mensen op speelgoedmannetjes doet lijken en huizen op poppenhuizen. Maar Jasper heeft nog veel meer in petto en is bijvoorbeeld ook een getalenteerd filmer. Jasper vertelt aan de hand van zijn eigen portfolio en ervaring hoe hij de overstap heeft gemaakt van conceptuele kunst naar fotografie en van fotografie via timelapse naar video. Hij legt zijn technieken uit en haalt daarbij de aandachtspunten en uitdagingen aan.

Deze Masterclass gaat door op maandag 16 december 2019 en vindt plaats in het ravissante Radisson Blu hotel naast het Centraal station in Antwerpen en vanop de eerste verdieping hebben we een prachtig uitzicht op het koning Astridplein met de zoo, het Centraakl station en de levendige stationsbuurt! Bovendien word je de hele dag verwend met heerlijke hapjes en drankjes!

Topics die  aan bod komen:


Trends en innovatie in de creatieve sector

Concurrentie is een katalysator voor innovatie. In zwaar competitieve markten zoals fotografie is er veel meer druk om te innoveren. Maar tegenwoordig komt de concurrentie en de innovaties niet meer alleen uit eigen sector. Dat zagen we al met de opkomst van de smartphones.

Het is voor jou als creatieve professional belangrijk om op de hoogte te blijven van trends die mee jouw toekomst als creatieveling zullen bepalen. Hoe kan je als zelfstandig fotograaf optimaal inspelen op deze trends? Welke trends uit de eigen sector maar ook andere sectoren zullen in de toekomst een impact hebben op jouw business model?

Deze inspirerende en leerrijke inzichten krijg je van Tom Suykerbuyk van Flanders DC! Nadien gaan we naar enkele voorbeelden in de praktijk kijken uit eigen en andere relevante sectoren!


Fotografen zetten ondernemers in de kijker!

Op 20 november organiseerden de beroepsfotografen.be ikv Dag van de Ondernemer een netwerkevent met workshop waar we ondernemers leerden hoe ze zichzelf in de kijker konden zetten!

We leerden tijdens de workshop van Lieven Van de Velde dat we duidelijk moeten weten hoe we onszelf willen profileren, vooraleer we beginnen met op allerlei kanalen aanwezig te zijn! Waar staan we voor? Wie willen we bereiken? Wat is onze toegevoegde waarde? Hoe zijn we anders van onze concurrent? Waarin zijn we uniek? Dit zijn belangrijke vragen die de inhoud van onze visuele en tekstuele boodschap richting zal geven!

Hoe beter je erin slaagt om op deze vragen een duidelijk antwoord te formuleren hoe makkelijker het zal zijn om de juiste doelgroep te bereiken en interactie met een doorklikpercentage te faciliteren!

Daarnaast kregen we nog een handvol tips en tricks om beter te scoren op sociale media en voor visuals op je website. 

Beeldverslag Startersevent op 6 november!

Op 6 november 2019 vond ons jaarlijks startersevent plaats waarbij we fotografen die net zijn gestart of nog twijfelen om van hun passie hun beroep te maken een hart onder de riem. Dat wil niet zeggen dat we hen wouden overtuigen om allemaal zelfstandige te worden! Nee we willen hen vooral informeren over alles wat erbij komt kijken en inspireren met de getuigenissen van andere fotografen over hoe zij zijn gestart, waar zij tegenaan liepen en wat volgens hen belangrijk is bij het uitbouwen van je zaak!

We hebben allemaal ooit die stap overwogen en gemaakt of het nu in bij -of hoofdberoep is. En we weten als geen ander hoe belangrijk het is om daarbij ondersteund te worden, hoe je problemen kan voorkomen door goed geïnformeerd te worden, door te leren van de fouten die anderen voor je al hebben gemaakt en uit geleerd.

Dit jaar hadden we eerst een praktische uiteenzetting van Liantis en 4 inspirerende getuigenissen! De eerste was Raïs De Weirdt die de fotografen praktische handvaten en tips meegaf van hoe zij het heeft aangepakt! Raïs is immers nog maar net een jaar bezig en is nu vaak al overboekt!

Inzichten in auteursrechten

Donderdag 3 oktober organiseerden we een infosessie rond auteursrechten. Caroline Tanghe, onze voorzitter, startte de avond en wees erop dat we als fotograaf maar al te vaak op onze plichten worden gewezen met de komst van de GDPR, maar soms durven we te vergeten dat we als beeldmaker ook rechten hebben. Auteursrechten!  Met deze infosessie willen we jullie laten zien hoe jullie er ook zelf beter van kunnen worden. Jouw beelden zijn immers jouw verdienmodel en ook de rechten erop, maar veel fotografen maken daar nog te weinig gebruik van.

Dat inzicht in jullie rechten als auteur van een beeld kregen we van Tinne Billet van Sofam, Oliver Lenaerts, advocaat gespecialiseerd in fiscaliteit, Thomas Snoeck van Creative Shelter die een totaaloplossing voor fotografen kwam toelichten en Lieven van Assche van ID Photo agency die ons vertelde hoe je je beelden een tweede leven kan geven.  

Tinne Billet van Sofam gaf ons een inleiding tot auteursrecht en legde het verschil uit tussen een auteursrecht en een copyright, en het verschil in de Continentale en de Angelsaksische regelgeving.  


Word vrijwilliger bij Boven de Wolken!

Het team van VZW Boven de Wolken fotografeert dagelijks overleden baby’s. De VZW werkt met 130 professionele fotografen over volledig Vlaanderen. Zij zetten zich vrijwillig in om ouders een laatste, tastbare en zeer waardevolle herinnering te schenken. Jaarlijks hebben ze een 600-tal oproepen.

Daarom zijn ze blijvend op zoek naar professionele fotografen om hun werking te ondersteunen. Kan je werken in moeilijke lichtomstandigheden en heb je hiervoor het juiste materiaal? Heb je een basiskennis van Lightroom en/of Photoshop? Beschik je over voldoende mensenkennis, moed, respect en tact? Dan ben je een geknipte Boven de Wolken fotograaf!

Aanmelden kan via de website https://www.bovendewolken.be/nl/word-vrijwilliger/

Je komt terecht in een zeer warm team, waar collegialiteit voorop staat. Je ontvangt een kilometervergoeding en kan meegenieten van de familiedagen, workshops, gezellige sfeer en leuke extra’s!


Inhoud syndiceren

© 2019 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>