Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Gino Defauw wint de prestigieuze Titel Eerste Fotograaf van België 2024

Op dinsdag 26 maart was het zover. De verkiezing van de allereerste, Eerste fotograaf van België. Een ervaren vakjury boog zich over 30 werken die eerder werden geselecteerd, Team Belgium. Zij beslisten wie de titels Eerste, tweede en derde fotograaf 2024 mogen ontvangen. De jury bestond uit 6 juryleden waaronder Stéphane Verheye, curator Fotobiënnale Oostende en Unknown Masterpieces, Lennert Deprettere van Narafi/ Luca School of Arts, Andy Hens van Duitsland en afgevaardigde van Federation of European Photographers, Lucille Feremans, gerenommeerd en awardwinnende fine art fotografe, Carl Lapeirre, ervaren fotograaf/lesgever en voorzitter van de jury, en een kabinetsmedewerker van het Kabinet van Minister Clarinval.

Jouw Fotowerk in de Schijnwerpers met Het Fotografiecircuit Vlaanderen!

Het Fotografiecircuit Vlaanderen werd opgestart in een periode toen er voor fotografen nog niet zoveel kansen waren om hun foto’s met een ruimer publiek te confronteren. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen; maar toch blijft het circuit aan een behoefte voldoen. Hieraan wordt beantwoord door permanent op maandelijkse basis een individuele tentoonstelling van een fotograaf  langs 17 cultuurcentra  in Vlaanderen te laten rondreizen.

Jaarlijks krijgen 10 nieuwe fotografen een kans. Bij de selectie wordt op de eerste plaats naar kwaliteit en variatie gezocht. Het circuit staat nog steeds open voor alle genres en benaderingswijzen.

De lijst van de fotografen die ooit aan het circuit deelnamen is indrukwekkend en velen hebben ondertussen hun weg gemaakt in het fotografisch landschap.

Het Fotografiecircuit Vlaanderen koos bewust voor de cultuurcentra als tentoonstellingsplatform. Inmiddels is er op elke locatie een vast publiek gegroeid, maar worden ook steeds de vele bezoekers aan de cultuurcentra, al of niet voorbereid, met het werk van de fotografen geconfronteerd.


Teken de Petitie en deel de post op Social Media - STOPLIVEENROLLMENT

We voeren de strijd tegen Live enrollment, waarbij de overheid gratis pasfoto's neemt en deze inkomsten van de fotograaf overneemt, weer op met een petitie. Hieronder vinden jullie ook een copy-paste social media post die jullie samen met de visual kunnen gebruiken voor de start van de 'verspreidingscampagne' via jullie eigen kanalen (Facebook, Linkedin, Instagram, ...). De petite is gestart vanaf maandag 15 januari.


Het Feest van de Fotografie was opnieuw een groot succes!

Traditiegetrouw houden we rond de dag van Sint-Veronica, patroonheilige van de fotografen. Een feest om de fotografie te vieren, elkaar op een informele wijze te ontmoeten en te klinken op het nieuwe jaar. Het Feest van de Fotografie vond dit jaar plaats op 6 februari 2024.

We blikten terug op een bijzonder boeiend 2023 vol workshop, webinars, lerende netwerken, groepsbezoeken aan expo’s, inspiratiecafé’s en -reizen.

Dit ging gepaard met dankwoorden aan onze gedreven bestuursleden, vrijwilligers, talrijke lesgevers, coaches en enthousiaste leden die allemaal samen onze warme community maken.

We keken ook vooruit naar wat het nieuwe jaar ons zal brengen! In 2024 mogen we onze nationale wedstrijd namelijk nog een niveau hoger tillen en voor de eerste keer een officiële meesterschapswedstrijd organiseren waarin de “Eerste Fotograaf van België” wordt gekozen. Deze knappe titel wordt dan officieel uitgereikt door Minister Clarinval op 22 april!

Triomf voor Belgische Fotografen bij de FEP Awards!

De spanning was te voelen in de wereld van de fotografie toen de winnaars van de prestigieuze FEP Awards en de FEP Young Photographer Award werden onthuld. Trots kunnen we aankondigen dat maar liefst 12 Belgische beroepsfotografen dit jaar tot de finalisten behoren, en ze hebben indruk gemaakt in verschillende categorieën.

In de Advertising / Commercial categorie schittert Sven van Roy met zijn verbluffende beelden. Voor Digitally Created Images hebben Raïs De Weirdt en Wim Moortgat Photographer zich laten gelden, terwijl Elke Braet, Els Decoodt Photography, en Marc Vandijck hun kunst tentoonspreiden in de categorie Domesticated Animals.

Sten Van Slycke heeft zijn stempel gedrukt op Fashion & Beauty, terwijl Jürgen de Witte en Jeroen Van Nieuwenhove - JVN Photo hun vaardigheden in de Nature categorie hebben laten zien. William Linthout Fotografie heeft de eer verdiend in de Sports categorie, en in de Wedding categorie straalt Raïs De Weirdt wederom. Tot slot, in de Wildlife categorie, worden Ann Coppens en Martin Steenhaut gevierd voor hun prachtige werk.

Update Pasfotokwestie: Ondersteun de sector van de Belgische fotografie!

<p>Stop Live enrollment pasfoto kwestie</p>

De Belgische fotografiesector heeft meer dan ooit jullie steun nodig om zich te verzetten tegen het systeem van live enrollment. De lokale economie, de goede werking van de gemeenten en de knowhow en klantenvriendelijkheid van fotografen staan op het spel. Steun ons dus door deze petitie te tekenen.

Nav komende verkiezingen willen we de strijd tegen live enrollment (het maken van pasfoto’s door de overheid) weer opvoeren en politiekers op voorhand engageren te kiezen voor het ondersteunen van lokale economie.

Op deze website: https://stop-live-enrollment.be/ vind je duidelijke argumenten en standpunten rond 4 belangrijke peilers:

  • Lokale economie
  • Impact
  • Klantvriendelijkheid
  • Veiligheid 

 

Ontvang jij ook subsidies voor jouw beelden? SOFAM Oproep voor Subsidies!

<p>Canon korting exclusief voor leden, de professionele fotografen</p>

SOFAM Call for Grants - Opening op 6 december

SOFAM EA kondigt met enthousiasme de lancering aan van de "SOFAM Call for Grants" op 6 december. Fotografen krijgen de kans om tussen 6 december en 14 februari hun aanvragen in te dienen. In totaal worden er 16 beurzen van 2.500 euro toegekend, en de geselecteerde werken zullen worden gepubliceerd in de prestigieuze SOFAM Revue, die je kunt bekijken op www.sofam-revue.be

Nationaal Open Fotografie Concours in Musée de la Photographie, Charleroi

Het Musée de la Photographie in Charleroi organiseert het Nationaal Open Fotografie Concours. Aanmeldingen zijn welkom tussen 22 januari en 9 februari. Deelname staat open voor fotografen gevestigd in België. Voor meer informatie en inschrijvingen, kun je terecht op deze link.

Prix Médiatine - Een Kans Aan Franstalige Zijde

Herbeleef het Feest van de Fotografie

<p>feest van de fotografie</p>

Op 1 februari 2023 vierden we traditiegetrouw het Feest van de Fotografie. De grote kapel in Vrasene vormde zich even om in een feestzaal waar collega-fotografen het glas hieven op hun gedeelde passie. Oude vrienden konden weer bijpraten, nieuwe fotografen werden deel van elkaars netwerk, velen genoten van een podium-moment en enkele toppers binnen de vereniging werden nog extra in de bloemetjes gezet. 

Dankzij de partners Disnet, Nikon, Canon, De Crem, Koylab, Laminamarc en Chromalux konden we veel leden in de watten leggen, namelijk zij die afgelopen jaar nominaties en awards wisten te scoren. Je kan de awardshow van 2022 en alle gerenommeerde fotografen herbekijken op onze Youtube-pagina. Alle fotografen van het WPC team België kregen zelfs een prachtige fototas van Wandred van onze nieuwe partner Disnet. 

"Een tentoonstelling die je als fotograaf gezien moet hebben"

<p>Beeld&nbsp;Peter Lindbergh tentoonstelling met logo</p>

Peter Lindbergh geloofde dat 'schoonheid de moed is om jezelf te zijn'. Deze visie vinden we terug in zijn memorabele filmische zwart-wit beelden, die een blijvende invloed hebben gehad op de modefotografie. Tijdens zijn indrukwekkende carrière werkten talrijke grote modemerken en tijdschriften samen met Lindbergh, terwijl de vaste collecties van kunstmusea en prestigieuze tentoonstellingen over de hele wereld trots uitpakken met zijn werk. Zelfs als je zijn naam niet kent, ken je zeker de beelden van deze iconische fotograaf. Peter Lindbergh bracht door zijn stijl en het doorbreken van stereotypen een revolutie in de modefotografie. Maar had uiteindelijk ook een invloed op de fotografie in zijn geheel.

Inspireer en word geïnspireerd met de themafoto’s van de maand op onze Instagram! Zend nu je foto in!

Wat is jouw natuurlijke habitat als fotograaf? Vinden we jou tussen de menigte op een feest of festival, of bij het pasgetrouwde koppel? Misschien in de vroege ochtend tussen de bossen of net in de comfort van je eigen studio? Liever tussen dieren, mensen of gebouwen?

Er zijn heel wat uiteenlopende thema’s binnen de fotografie en ze hebben elk hun eigen charme: in 2023 kiezen we elke maand een niche om in de kijker te zetten! Zo appreciëren we de fotografie in al zijn facetten, en wie weet doet het je eens een nieuwe richting uitkijken of net een frisse blik geven op je eigen werk. 

Wil jij gepromoot worden op onze socials voor jouw niche? Blijf op de hoogte via onze socials, daar kondigen we elke maand aan welk thema aan de beurt is!

Elke maand krijg je tot de 15de om je foto’s door te sturen.


Inhoud syndiceren

© 2023 beroepsfotografen.be vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

beroepsfotografen.be vzw 

Willebroekkaai 37 - 1000 Brussel

Tel. + 32 496 71 10 59

fotografen@unizo.be

BTW BE 0408.556.773

fotografie - beroepsfotografen

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>
Comments