Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Update Coronamaatregelen vanaf 29 juli

Welke regels gelden vanaf 29 juli?

 
Op 27 juli kwam de Veiligheidsraad opnieuw bijeen. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen en daarom nam de regering maatregelen. Wat verandert er vanaf woensdag 29 juli, voor minstens de komende 4 weken. Je ontdekt het op de website van Unizo

Wat betekent dit concreet voor Beroepsfotografen?

Je moet steeds anderhalve meter kunnen garanderen, behalve bij de personen die tot dezelfde bubbel behoren. Poses zonder anderhalve meter e.d. kunnen dus enkel met personen die tot dezelfde bubbel behoren. Als je dus groepen fotografeert die niet tot dezelfde bubbel behoren, dan voorzie je anderhalve meter afstand tussen de personen.

Fotoshoots kunnen blijven doorgaan in fotostudio, op locatie of bij mensen thuis mits respecteren van de nieuwe maatregelen:

 • Fotoshoot in studio gebeurt op afspraak en mag dus met meerdere mensen.
 • Geportretteerden bestaan uit sociale bubbel (zelfde huishouden + max 5 andere volwassenen). In de provincie Antwerpen is het verboden om met meer dan 10 mensen bijeen te komen in de openbare ruimte. Fotoshoots op locatie kunnen dus met max 9 personen (+ fotograaf) doorgaan.
 • Mondmasker op elk moment, behalve tijdens de shoot zelf. Anderhalve meter afstand: idem: op elk moment, behalve tijdens de shoot zelf.
 • Privé recepties bij huwelijken ea bestaan uit max 10 personen muv fotograaf, cateraar, etc
 • Fotograaf heeft ten allen tijden mondmasker op en tracht de afstand zoveel mogelijk te respecteren waar mogelijk
 • Klanten zijn ook verplicht mondmasker te dragen in je zaak (winkel) / viewing ruimte / ea voor alle andere zaken (afspraken maken, foto’s bekijken, ed) buiten de fotoshoots
   

In Antwerpen geldt de Politieverordening en die voorziet momenteel enkel de mogelijkheid om het masker af te nemen om te eten/drinken, tijdens het sporten en als je thuis bent. Maar in alle andere gevallen ben je verplicht om een mondmasker te dragen op alle publieke plaatsen, en ook op de private plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek (zoals een fotostudio). We hebben voor Antwerpen de vraag nog even voorgelegd ivm fotoshoots in studio en op locatie!

FAQ Beroepsfotografen:

 • Mogen fotografen nog bij mensen thuis fotografen?
  Ja; indien poses zonder 1,5m: enkel de bubbel. Indien bij de poses steeds de 1,5m wordt gegarandeerd, mag het ook met meerdere (en andere) personen dan de eigen bubbel
 • Mogen bij huwelijk fotografen nog samen met visagist, kapper etc in zelfde huis foto’s maken (met mondmasker)? Hoe zit het in gemeentehuis of op ceremonie?
  Ja, dat mag. Zowel thuis als in het gemeentehuis als op de ceremonie. De visagist moet wel de regels van de contactberoepen naleven (cf. Gids FOD Economie).
 • Kunnen shoots op locatie waarbij de geportretteerden geen mondmasker kunnen dragen nog doorgaan?
  Ja, maar voor antwerpen hebben we nog eens nagevraagd. Voor de andere provincies is dit geen probleem.
 • Shoots in studio enkel voor sociale bubbel
  Indien 1,5m afstand kan worden gehouden tijdens de poses, mag het ook voor mensen buiten de bubbel.

© 2020 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>