Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Gino Defauw wint de prestigieuze titel Eerste Fotograaf van België 2024

Op dinsdag 26 maart was het zover. De verkiezing van de allereerste, Eerste fotograaf van België. Een ervaren vakjury boog zich over 30 werken die eerder werden geselecteerd, Team Belgium. Zij beslisten wie de titels Eerste, Tweede en Derde fotograaf 2024 mogen ontvangen. De jury bestond uit 6 juryleden waaronder Stéphane Verheye, curator Fotobiënnale Oostende en Unknown Masterpieces, Lennert Deprettere van Narafi/ Luca School of Arts, Andy Hens van Duitsland en afgevaardigde van Federation of European Photographers, Lucille Feremans, gerenommeerde en awardwinnende fine-art fotografe, Carl Lapeirre, ervaren fotograaf/lesgever en voorzitter van de jury, en een kabinetsmedewerker van het Kabinet van Minister Clarinval.

Het event begon met een geweldige speech van onze voorzitter Caroline Tanghe, die ons het belang van wedstrijden nog eens meegaf. Waarna de nieuwe overkoepelende wedstrijd, Belgian Photo Awards, werd aangekondigd. De Belgian Photo Awards verwelkomt de fusie van artistieke expressie en professionele erkenning, klaar om de creativiteit van zowel opkomend talent als ervaren professionals aan te wakkeren en in de kijker te zetten.

Toen brak het spannendste moment van de avond aan. Na een woordje uitleg van de afgevaardigde van de minister kon de jury overgaan tot het bekend maken van de Eerste fotograaf van België.

Na een zorgvuldige selectie, is de vakjury trots om Gino Defauw te bekronen tot de Eerste Fotograaf van België 2024. De tweede plaats ging naar Hanneke Van Camp en de derde naar Pieter Clicteur. Deze drie fotografen mogen vanaf nu het logo van Belgisch Meesterschap toevoegen aan hun palmares. Op 22 april zal Minister Clarinval de laureaten van de wedstrijden, met de titel Belgisch Meesterschap of Belgian Excellence, ontvangen en in de bloemen zetten.

Eind 2023 werden eerst de finalisten gekozen door een internationale vakjury die uit een 500 inzendingen over 10 categorieën telkens de 3 sterkste beelden selecteerden. Deze beloftevolle fotografen namen dan deel aan de World Photographic Cup, de Olympische Spelen van de fotografie, als Team Belgium. De finalisten en de Best of Nation werden in januari reeds bekend gemaakt tijdens Imaging USA waarbij de titel van Best of Nation ging naar Hanneke Van den Camp in de Categorie Wildlife en ook Gino Defauw finalist werd in de categorie Reportage/Photojournalism.

De jury gaf aan dat Defauw’s werk niet alleen het artistieke talent van de fotograaf weerspiegelt, maar ook een diep begrip van het onderwerp en het vermogen om momenten vast te leggen die blijven hangen in de gedachten van de kijkers.

Hanneke verblijft delen van het jaar in Zweden en kon er dus niet bijzijn maar dit is haar reactie: "Mijn beeld maakt deel uit van een groter project over Sápmi, en deze prijs is een mooie bevestiging dat ik al wat stappen in de goede richting heb gezet. Ik ben dankbaar om in het begin van mijn carrière zo'n erkenning te krijgen, dat motiveert voor de toekomst!"

Ook Pieter reageerde: "Het is een hele eer om als derde fotograaf van België het podium te mogen delen met getalenteerde collega's! De titel is een mooie opsteker en een geweldige erkenning. Dit geeft een boost om verder te gaan als fotograaf en de creatieve horizon verder te blijven verkennen"

Na de plechtige bekendmaking gingen we over tot de ludieke show over de fotografie reis van Bart Heirweg en Jeffrey Van Daele naar Canada. We willen deze niet te veel spoilen, maar goed gelachen werd er zeker gedaan! De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje waarbij er naar hartelust genetwerkt kon worden!

Belgian Excellence en de lancering van de Belgian Photo Awards 2025 markeren een belangrijk nieuw hoofdstuk in de Belgische fotografie. De organisatoren nodigen alle Belgische fotografen uit om deel te nemen aan deze viering van creativiteit en visuele verhalen. De nieuwe wedstrijd start op 1 juni 2024 en loopt tot 10 september 2024! Benieuwd naar de website? Klik hier!

 

Bekijk hier de aftermovie!

 

© 2023 beroepsfotografen.be vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

beroepsfotografen.be vzw 

Willebroekkaai 37 - 1000 Brussel

Tel. + 32 496 71 10 59

fotografen@unizo.be

BTW BE 0408.556.773

fotografie - beroepsfotografen

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>