Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Over ons

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen v.z.w. is de beroepsorganisatie voor de professionele fotografen uit de sectoren portret, reportage, huwelijk, publiciteit, industrie en handel. Zelfstandige fotografen en studenten uit België en Nederland kunnen aansluiten.

Naast de syndicale belangenbehartiging organiseert zij workshops, bijscholingsinitiatieven, ervaringsuitwisselingen en studiereizen. De kwaliteitsverhoging, de promotie van de fotografie en de collegialiteit tussen vakfotografen staan daarbij voorop.

Met al uw vragen kan u steeds terecht op het Nationaal Secretariaat. Op de Zoek Fotograaf-pagina kan u informatie over onze leden-fotografen opzoeken aan de hand van trefwoorden ivm hun specialiteit of adresgegevens.

logo_beroepsfotografen

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen v.z.w. verenigt zelfstandige fotografen uit diverse sectoren. De beroepsvereniging komt op voor de belangen van haar leden bij regionale, nationale en internationale overheden en het publiek. Daarnaast organiseert zij workshops, bijscholingsinitiatieven, ervaringsuitwisselingen en studiereizen. De kwaliteitsverhoging, de promotie van de fotografie en de collegialiteit tussen vakfotografen staan daarbij voorop.

Wat we doen

Belangenbehartiging - De beroepsvereniging is de officiële gesprekspartner van overheden en officiële instanties. We verdedigen uw belangen als zelfstandige en als fotograaf in verschillende dossiers. Ondersteund door UNIZO - de Unie van Zelfstandige Ondernemers zorgen we voor een beter werkklimaat voor u als fotograaf.

Recent behandelden we het dossier in verband met de biometrische paspoorten succesvol en ook met Banksys onderhandelen we voortdurend over betere tarieven voor de kleine handelaar.

Workshops en bijscholingsinitiatieven - Voor u als fotograaf is het belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technieken. De beroepsvereniging organiseert gedurende het hele jaar workshops en bijscholingen om zowel uw technische kennis bij te schaven als ook bij te blijven met alles wat te maken heeft met je zaak runnen. We doen daarbij beroep op specialisten uit de verschillende disciplines en nodigen regelmatig binnen- en buitenlandse fotografen uit om de nieuwe trends te ontdekken. Af en toe steken we de grens over naar Nederland, Duitsland of Frankrijk of zelfs China om daar ons licht op te steken.

Workshops en bijscholing in Vlaanderen gebeuren in samenwerking met Syntra Vlaanderen.

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen werd vanaf 13/01/2017 door de Vlaamse Overheid geregistreerd als dienstverlener voor de dienst Advies bij de kmo-portefeuille!
Daardoor kunnen onze leden gebruik maken van de kmo-portefeuille wanneer ze inschrijven voor een van de door de NVB georganiseerde adviessessies aan de hand van een doorlichting van hun bedrijf.

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen werd vervolgens ook vanaf 25/01/2017 voor een periode van 5 jaar door de Vlaamse Overheid geregistreerd als dienstverlener voor de dienst Opleiding bij de kmo-portefeuille!
Daardoor kunnen onze leden gebruik maken van de kmo-portefeuille wanneer ze deelnemen aan een van de door de NVB georganiseerde opleidingssessies.

De kmo-portefeuille is een laagdrempelige interactieve steunmaatregel waarlangs ondernemers een financiële tegemoetkoming kunnen bekomen bij hun aankoop van de ondernemerschapsbevorderende diensten opleiding en advies.

Bevorderen van de collegialiteit - Een minder formeel onderdeel van de werking van de beroepsvereniging is het samenkomen bij pot en pint. Bij een informele babbel ondersteunen we elkaar.

Studiereizen en ervaringsuitwisselingen vullen ons programma aan.

De werking van de beroepsvereniging heeft de promotie van Vlaamse fotografen in binnen- en buitenland en de kwaliteitsverhoging bij haar eigen leden als doel.


LEREND NETWERKEN (vroeger peterschapsprojecten):

Op regelmatige basis komt een groep van een 15-tal fotografen samen om ervaringen uit te wisselen onder begeleiding van een coach. De coaches worden gekozen op basis van hun ervaring, hun engagementen of hun competenties.
In de trajecten van ‘Lerend Netwerken’ leer je van elkaar, van je coach én van experten.
Informatie en inspiratie opdoen, kwaliteitsverbetering, nieuwe niches, leren zaken doen, maar meer nog succesvol zaken (blijven) doen is het einddoel.
Met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Meer ...

Agentschap Innoveren & Ondernemen

De buitenlandse projecten van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen
worden gesteund door Flanders Investment and Trade.

 

Wie kan aansluiten? Hoeveel bedraagt het lidgeld?

Fotografen met een ondernemersnummer: zij betalen jaarlijks 320,65 euro (incl. 21 % btw)  lidgeld.

Sinds oktober 2012 zijn wij btw-plichtig. Ons btw-nummer is BE 0408.556.773. 
De factuur voor het lidgeld is volledig aftrekbaar als beroepskost en daardoor kan de btw eveneens gerecupereerd worden.

Door één bijdrage is men lid van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen en van UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Men geniet van de ledenvoordelen van beide organisaties.

Wij wijzen erop dat enkel fotografen die een professioneel inkomen verwerven uit fotografische opdrachten lid kunnen worden van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen.

Studenten kunnen lid worden voor een toelage van 125 euro per jaar. Zij zijn geen lid van UNIZO.

Meer info via info@beroepsfotografen.be 

Hoe aansluiten?

Wenst u lid te worden of wenst u eerst meer informatie over de werking van onze beroepsvereniging dan kan u het infoformulier invullen. Na evaluatie van uw gegevens zullen wij dan contact met u opnemen. Meer info over het aspirant-lidmaatschap vindt u hier.

Ledenvoordelen

De leden genieten van de ledenvoordelen van:

 • de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen:
  • U behoort bij de nationaal erkende beroepsvereniging voor professionele fotografen. De beroepsvereniging is de officiële gesprekspartner van overheden en officiële instanties. Uw belangen als zelfstandige fotograaf worden hierdoor verdedigd in verschillende dossiers.
  • Een permanent team staat ter beschikking om u te helpen met uw vragen en problemen.
  • U maakt deel uit van een collegiaal netwerk waardoor u dagelijks met andere leden in contact kan komen en al uw vragen een snel en accuraat antwoord krijgen.
  • U krijgt dagelijks informatie over nieuwigheden en wat leeft binnen de sector.
  • U maakt deel uit van een gesloten Facebookgroep, waardoor u in contact komt met collega’s, geïnformeerd en geholpen wordt en op de hoogte blijft van de laatste trends en technieken.
  • U kan gratis of aan zeer toegankelijke prijzen deelnemen aan workshops, gegeven door binnen- en buitenlandse specialisten, aan cursussen, bijscholing, infoavonden, studiobezoeken, ervaringsuitwisselingen en studiereizen exclusief voor professionals.
  • U krijgt een pagina op www.beroepsfotografen.be/zoek-fotograaf met link naar ‘zoek een fotograaf’
  • U hebt een login voor de site www.beroepsfotografen.be waarmee u toegang krijgt tot een aantal besloten secties op de website.
  • Leden krijgen de modellen- en contractengids speciaal voor fotografen.
  • U kan deelnemen aan specifieke peterschapsgroepen www.beroepsfotografen.be

 • UNIZO: Unie van de Zelfstandige Ondernemers
 • de FEP: Federation of European Professional Photographers
 • de WCPP: de World Council of Professional Photographers.


Extra UNIZO-ledenvoordelen:

 • Gratis Gids: “UNIZO Contact Gids”
  Uw geld voor u laten werken? U komt er alles over te weten in deze praktische gids, boordevol haalbare tips op maat van de zelfstandige ondernemer.
  Meer info hierover vind je op www.unizo.be/contactgids
 • Het tweewekelijkse Z.O.magazine
  Het tweewekelijse Z.O.magazine, het grootste en populairste KMO-zakenblad in Vlaanderen en Brussel, zorgt er voor dat u altijd bij blijft. Speciaal op maat van zelfstandigen samengesteld door ons ervaren redactieteam. Gratis jaarabonnement voor UNIZO-leden: elke veertien dagen meer dan 50 bladzijden waardevolle info bij u in de bus.
 • Unizo Service Center
  Zit u met ondernemersvragen, opmerkingen of problemen? Daarvoor kan u elke dag, de klok rond, terecht bij de Unizo Ondernemerslijn voor alle Unizo-leden. Voortaan één nummer: 0800 20 750 of mail naar ondernemerslijn@unizo.be.
 • Virtueel loket: 275 modellen en contracten
  Via het virtueel loket www.unizo.be downloadt u alle courante modelcontracten en typebrieven die in een doorsnee bedrijfsomgeving worden gebruikt. Up-to-date modelbrieven, typecontracten, formulieren, documenten, checklists. Extra handig omdat u ze kan personaliseren en afdrukken op uw eigen briefpapier.
 • Handige invorderingsservice van uw onbetaalde facturen
  IZO is een online platform voor invordering van uw facturen. Meer info op www.unizo.be/incasso
 • Onbeperkt toegang tot informatie op de Unizo-websites en -nieuwsbrieven
  Van een zaak starten tot het overlaten van een bedrijf…voor elk onderwerp heeft UNIZO een uitgebreide website ontwikkeld. Boordevol nuttige info en praktische tips.
 • Sinds 2016 kunnen leden genieten van 2 nieuwe kortingen: een exclusieve brandstofkorting dankzij de Q8 Liberty Card en korting op vertaalwerk via ElaN Languages.
  Een volledig overzicht van de kortingen vind je op www.unizo.be/kortingen.

© 2020 Nationale Vereniging van Beroepsfotografen vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>