Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Ontdek hier de zotte verhalen van onze fotografen!

Filip Blommaert: Mermaid meets Kirby

Vorig jaar kreeg ik het artistiek idee om een shoot te doen met een technisch industrieel duiker en zeemeerminnen, (de creaturen en niet de sprookjesfiguren).

Het begon met de zoektocht naar een technisch helm duiker (scafandrier), zeemeerminnen en een site. De duiker en het materiaal had ik al snel gevonden via een vriend die in die branche werkt. De site was ook snel gevonden: de duiktank Todi in Beringen. Ik had tenslotte aangenaam warm en zoet water nodig met een natuurlijke look.

Nu, professionele zeemeerminnen zijn te vinden in België, maar de vraag was of ze topless wouden poseren? Niet dus. De Belgische dames waren er niet voor te vinden en stelden allerlei alternatieven voor met schelpjes en pareltjes. Maar ik zocht wel degelijk de figuren uit zeemansverhalen. Dus ik naar Nederland waar dit helemaal geen probleem bleek te zijn.


Marleen Verbruggen en Luc De Cock: Pak je drone even uit de kast…

In mei 2018 krijgt mijn echtgenoot Luc een telefoontje van een van onze grotere klanten, MSC Belgium.
De directiesecretaresse zegt tegen Luc “Luckske pak efkes uwen drone uit de kast om in de haven een paar foto’s te gaan maken!”.
 
Uiteraard gelden er strenge regels om met een drone  te vliegen in de haven, en we hebben die dame dat ook netjes uitgelegd.
De vergunningen die je moet hebben komen van 2 verschillende instanties en daar kunnen wel een paar dagen over gaan eer je die hebt.
Haar reactie was “Oei, en we hebben die foto’s dringend nodig!”.
Ikzelf (Marleen) hoorde hem bellen, en toeval wil dat ik die morgen een ondernemer had leren kennen die in zijn vrije tijd met een helikopter vliegt.
We hebben de dame gerust gesteld dat we voor de beelden zouden zorgen, maar dat er wel een ietsiepietsie duurdere prijs aan zou hangen.
“Geen probleem!” kregen we te horen, en dat was mijn teken om in gang te schieten.

Karel Dekyvere: Demonen uit het diepste van de aarde

Als natuurfotograaf probeer ik altijd uit te zoeken wat een plaats of dier zo bijzonder maakt. Bij een bezoek aan Geysir (de tot de verbeelding sprekende geiser die met de regelmaat van versleten wandklok kokend water spuit), vertelde een gids aan een groep toeristen dat ‘sometimes the demons get out. Only during the night or early in the morning of course’.

De interesse was gewekt. Om überhaupt de ‘demonen’ te kunnen waarnemen in de opspuitende geiser was tegenlicht wellicht nodig. IJsland ligt dicht bij de poolcirkel, dus een ochtendzon in de zomer heb je al vanaf 3uur.

Het weer in IJsland is onvoorspelbaar, dat maakt fotoshoots als deze nogal uitdagend...

Dagenlang stond ik paraat om drie ’s morgens. Verschillende combinaties van een laaghangend waterzonnetje, over kruipende mist, tot lage grijze bewolking die door het landschap kruipt heb ik gezien. En in IJsland zijn dit de weersvoorspellingen over een periode van één uur.


Jacques De Kegel: Hoe de coronaperiode ook een vruchtbare periode kan zijn

Vorig jaar werd ik, zoals zo velen, getroffen door de coronapandemie. In plaats van in een hoekje te zitten kniezen, ben ik in mijn thuisstad Ninove een “corona-proof” project gestart: Ninove Vroeger & Nu.

Ik ben daarbij vertrokken van oude prentkaarten van de stad Ninove en de deelgemeenten en ben op pad getrokken om, vanop identiek diezelfde plek, een foto anno 2021 te nemen. Ik heb dat alles in een boek gegoten, dat op donderdag 4 november, in Ninove werd voorgesteld.

Het was een zeer succesvolle voorstelling met een zaal, die afgeladen vol zat. Verscheidene sprekers, waaronder Caroline Tanghe, voorzitter beroepsfotografen.be, wisten de toehoorders te begeesteren.


Pieter Clicteur: Op het stalen ros naar Portugal

In april 2018 trok ik de garagepoort achter me dicht, stapte op mijn fiets en draaide de trappers rond tot ik, exact 5 weken later, in Lissabon aan kwam. Een tocht van een goeie 2800 km. In de fietstas, naast een pak obligatoir materiaal, een foto toestel, 2 objectieven en een laptop. Helemaal gewapend voor een foto-avontuur van jewelste. Een ervaring die ik nooit zal vergeten.

Ik fietste Frankrijk door, dook de Pyreneeën in om via Compostela richting Portugal te rijden en zo de Portugese kust af te fietsen tot in de Portugese hoofdstad. Onderweg fotografeerde ik naar hartelust en schreef iedere dag een reisverslag. Daarnaast maakte ik wekelijks een verslag voor de Krant van West-Vlaanderen en ging ik op zoek naar "West-Vlamingen onderweg". Die interviews werden meteen ook in de krant gepubliceerd. Bij thuiskomst bundelde ik mijn reisverhalen in een lijvig boek "Op het stalen ros naar Portugal". 


Raf Lehaen: Hoe plannen maken in de winter een zot neveneffect kan hebben in de zomer!

In de winterperiode pitchte ik een concept voor een toeristische fotoreeks van 5 foto’s waarbij ik op 5 verschillende locaties zou gaan fotograferen. Het bijzondere aan deze reeks was dat elke foto werd genomen bij zonsopgang.

Tijdens de pitch (in de winter) had ik er geen rekening mee gehouden dat de zon in de maanden mei en juni heel wat vroeger op zou komen dan in de winter. Dat betekende dat ik in die periode gedurende 5 ochtenden rond 3 a 4u moest opstaan om op tijd klaar te staan voor de zonsopgang. Ook de figuranten en de opdrachtgever moesten mee in mijn verhaal en moesten dus telkens ook vroeg uit de veren.

Het prikte wel iedere ochtend, maar uiteindelijk was het het wel waard.  Zowel de klant als ikzelf ook zijn heel blij met het resultaat van de fotoreeks. En dat is tenslotte waar we het allemaal voor doen!


Inhoud syndiceren

© 2023 beroepsfotografen.be vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

beroepsfotografen.be vzw 

Willebroekkaai 37 - 1000 Brussel

Tel. + 32 496 71 10 59

fotografen@unizo.be

BTW BE 0408.556.773

fotografie - beroepsfotografen

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>