Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

FEP - Federation of European Professional Photographers

Wat is de FEP?

FEP - logo

FEP is een Europees netwerk van 24 nationale beroepsverenigingen van professionele fotografen uit 21 landen. De FEP is erkend door de EU en officiëel geregistreerd in België.

Nationaal erkende beroepsverenigingen van professionele fotografen uit Belarus - België - Bulgarije - de Tsjechische Republiek - Duitsland - Denemarken - Finland - Frankrijk - Georgië - Ierland - Ijsland - Italië - Nederland - Noorwegen - Oekraïne - Oostenrijk - Portugal - Slovakije - Spanje - Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn aangesloten.

De FEP is dé referentie als gesprekspartner inzake fotografie in de EU en vertegenwoordigt meer dan 50 000 professionele fotografen over heel Europa. Ze verdedigt rechtstreeks de rechten van professionele fotografen en in samenspraak met de nationale en internationale organisaties.

Zij vertegenwoordigt wereldwijd de belangen van de aangesloten beroepsverenigingen op gebied van onderwijs, opleiding, standaardisering, auteursrechten, enz.

De FEP werkt samen met de nationale beroepsverenigingen bij de organisatie van evenementen en promoot de uitwisseling van topsprekers.

Onze sectorcoördinator Mieke en onze voorzitter Caroline volgen de algemene ledenvergaderingen van de FEP. Caroline Tanghe is sinds 2022 lid van de FEP Board of Directors.
Johan Brouwers uit Houthalen is voorzitter van de EP-jury en voorzitter van de FEP Awards (European Professional Photographer of the Year) fotowedstrijd (zie volgende paragraaf).

FEP Qualifications

De FEP heeft de QEP - Qualified European Photographer standaard in het leven geroepen. Deze kwalificatie erkent en beloont uitmuntendheid bij Europese professionele fotografen. Met een 700-tal uitgereikte titels aan fotografen uit meer dan 20 landen sinds zijn oprichting in 1999 is de QEP over heel Europa dé referentie geworden in professionele fotografie.

De FEP organiseert eveneens de Master QEP, een certificaat dat gereserveerd is voor de meer ervaren QEP-houders die beschikken over onberispelijke technische vaardigheden en een sterke visie. Meer dan 100 Europese topfotografen behaalden deze Master-graad voor hun superieure kwaliteit. Enkelen van hen hebben zelfs een tweede Mastertitel behaald.

Sinds eind 2012 is er ook een basiskwalificatie opgestart, de EP - European Photographer. De EP-kwalificatie heeft tot doel het erkennen van de beroepsbekwaamheid en de professionele standaard van zij die het beroep van fotograaf uitoefenen. Zeg maar een soort van "Europees Rijbewijs voor Beroepsfotografen". Fotografen die dingen naar deze titel moet bewijzen dat zij de vereiste kennis en ervaring bezitten op technisch gebied en voldoen aan een door de FEP vooropgestelde standaard om als professioneel fotograaf erkend te kunnen worden. Een prima instrument voor jouw marketing.

In het huidige digitale tijdperk hebben fotografen gemakkelijk toegang tot filmapparatuur; de meeste high-end professionele spiegelreflexcamera's produceren ook videomateriaal van hoge kwaliteit. Nu sociale media veel waarde hechten aan video, was het voor professionele fotografen economisch gezien zinvol om de benodigde vaardigheden voor het maken van video's te leren, zodat ze video's van professionele kwaliteit kunnen maken.

Daarom biedt de FEP ook 3 videokwalificaties aan, EV, QEV en MQEV. Meer hierover vind je op www.europeanphotographers.eu/fep-video-qualifications en op een aparte pagina op deze website.

FEP Competitions

De FEP heeft ook de FEP Awards Competition (oorspronkelijk European Professional Photographer of the Year Competition) opgericht om de hoogste standaard in Europese professionele fotografie te promoten.

Naast de FEP Awards reikt FEP ook ieder jaar aan jonge fotografen van -30 jaar de FEP Young Photographer Award uit (de vroegere FEP Emerging Talent Award).

De FEP is ook mede-oprichter van de WPC, de World Photographic Cup, een soort van jaarlijkse Olympische Spelen van de fotografie, waarbij landenteams van over heel de wereld het tegen elkaar opnemen.

De FEP heeft ook nauwe banden met de W.C.P.P. (World Council of Professional Photographers) en de PPA, de Professional Photographers of America.

Belgische FEP Young Photographer Award laureaten

<p>&copy; Ra&iuml;s De Weirdt, Belgium - FYPA 2021 winner&nbsp;</p> <p>&copy; Kat De Laet, Belgium - FYPA 2022 winner&nbsp;</p>

© 2023 beroepsfotografen.be vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

beroepsfotografen.be vzw 

Willebroekkaai 37 - 1000 Brussel

Tel. + 32 496 71 10 59

fotografen@unizo.be

BTW BE 0408.556.773

fotografie - beroepsfotografen

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>
Comments