Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Groepsbezoek tentoonstelling

Bezoek samen met je collega's Legacy van Helmut Newton in Knokke (VOLZET)

maandag 29 augustus 2022

Ontdek het verhaal achter de iconische, soms provocatieve maar altijd krachtige beelden van de legendarische topfotograaf Helmut Newton.

Foto’s vol Hollywood-glamour, toch nooit oppervlakkig: dat is zijn bijzondere stijl en verbeelding. Ontdek bovendien zijn nooit eerder getoond werk. De architectuur van het net vernieuwde Ravelingengebouw vormt het decor voor deze wereldvermaarde retrospectieve, de enige tussenstop in de Benelux. Een cultuuruitstap met jouw collega's aan zee eind deze zomer! 

Als Newton in een foto vrouwelijkheid of glamour verbeeldt, daagt hij je uit, doet hij je nadenken, verrast hij je. Geen enkel beeld is gratuit: oordeel niet te snel over de naaktfoto’s met je bril van vandaag. Vrouwen waren zijn leermeester, zijn sparring partner, zijn muze. Subtiele details doen je uitzoomen. Legacy is een wandeling doorheen de tijd, langsheen de positie en kracht van vrouwen en media.

De foto’s van Helmut Newton passen niet in één hokje: tussen elegantie en voyeurisme, tussen conventies en taboes, tussen banaal en scherp. Newton duwt tegen grenzen, gaat erover, draait zich om. Een niét te missen expo, in het architecturale decor van het nieuwe Ravelingengebouw in Knokke-Heist.

Pionier in de fotografie

Het verhaal van Helmut Newton (1920 – 2004) bestrijkt vijf decennia fotografie van een pionier in de 20e eeuw. Als jongeman leert hij de stiel bij Yva, een gerenommeerde modefotografe in Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvlucht hij zijn thuisstad. Na omzwervingen via Italië en Singapore belandt hij in Australië, waar hij een kleine fotostudio start.

Modemagazines Vogue en Elle merken hem op en zo belandt hij in het Parijs van de sixties en seventies. Al vroeg in zijn carrière vindt hij creatieve ontwerpers en uitgevers die geloven in zijn apart perspectief. Zijn foto’s in populaire modeboekjes focussen niet alleen op de kledij, maar geven ook intrigerende associaties mee. Zijn kunde en kunst bereiken via deze magazines een miljoenenpubliek.

Het mondaine Monte Carlo wordt zijn tweede uitvalsbasis in de jaren ‘80. Hij reist van daaruit de wereld rond voor shoots rond beroemde acteurs, modellen en merken zoals Chanel, Thierry Mugler, Yves Saint Laurent en Swarovski. Hij wordt zo vanaf de jaren ‘90 – de zeventig voorbij – één van de eerste modefotografen wiens artistieke talent te zien is in galerijen, musea en fotoboeken.

In 2020 zou Helmut Newton 100 jaar zijn geworden. Dankzij de Helmut Newton Foundation startte zijn grootste retrospectieve tentoonstelling toen aan een wereldreis. Knokke-Heist is na Berlijn de tweede stop van de foto-expo Legacy, je enige kans in de Benelux. Beleef meer dan 300 iconische foto’s uit zijn enorme oeuvre. Want er zit een dubbele laag in elke shoot. Soms ga je die zoeken in het surrealisme, soms in de film, soms in zijn visie op de vrouwelijke kracht. Hij wilde liefst de studio uit, naar publieke plekken. Om daar te spelen met de grens tussen naturel en enscenering.

We bezoeken de tentoonstelling olv een gids en krijgen extra uitleg van curator Stéphane Verheye die de tentoonstelling reeds bezocht in Berlijn en het verhaal achter de beelden mee extra kadert. Nadien gaan we samen lunchen in De Waterlijn en maken nog een wandeling. We sluiten af met een drankje aan het strand. 

Schrijf je snel in om jouw plek te reseveren voor deze boeiende en leuke dag!

 

PRAKTISCH

DATUM: maandag 29 augustus van 10u tot 17u

LOCATIE: Ravelingen, Koudekerkelaan 33, 8301 Knokke-Heist

Timing:

10u00-13u00 rondleiding Helmut newton Expo in Ravelingen

13u00-15u00 Lunch in De Waterlijn: 2 gangenmenu met drank

15u00-17u00 wandeling

PRIJS: €62 inclusief entree, bezoek expo olv gids en lunch met drank

Deelnemen: via onderstaand deelnameformulier

© 2022 beroepsfotografen.be vzw | Disclaimer / privacyverklaring |  © ZuPP webbuilding

beroepsfotografen.be vzw 

Willebroekkaai 37 - 1000 Brussel

Tel. + 32 496 71 10 59

fotografen@unizo.be

BTW BE 0408.556.773

fotografie - beroepsfotografen

<p><span style="color: #000000; font-family: Tahoma, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">UNIZO - de Unie van Zelfstandige Odernemers</span></p>